Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Η κόρη της Κιμ Καρντάσιαν και του Γουέστ κερδίζει 28.000 ευρώ για...

Η 10χρονη Νορθ Γουέστ, που στο πλευρό του διάσημου...

«Akis’ Food Tour»: Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια, Μαστοροχώρια

Το γαστρονομικό οδοιπορικό του Άκη Πετρετζίκη συνεχίζεται με ένα...

Αira Αdomaityte: Η όμορφη Λιθουανή έφυγε από τον Αγιο Δομίνικο μία εβδομάδα...

Το πιο sexy κορίτσι του φετινού «Survivor» έφτασε στην...

Μπασκετμπολίστρια-ποίημα!

Η 19χρονη σμολ φόργουορντ Ρενέ Στυλιαρά (του Πρωτέα Βούλας) γράφει, σουτάρει και σπουδάζει.

Βάζει τρίποντα (στον Πρωτέα Βούλας), σπουδάζει (στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και γράφει ποιήματα! Στα δεκαεννιά της χρόνια η γεννημένη στην Αθήνα Ρενέ Στυλιαρά αναζητεί την Ιθάκη της μέσα από το μπάσκετ και το sports management, αλλά το κρυφό της ταλέντο είναι η ποίηση.

Πριν από λίγο καιρό μάλιστα παρουσίασε την πρώτη της ποιητική συλλογή «Διακριτικά» από τον εκδοτικό οίκο Γαβριηλίδη. Λιτή ως αθλήτρια αλλά και ως ποιήτρια, περιγράφει με τρόπο απλό τον έρωτα και τις σχέσεις των δύο φύλων έχοντας ως μότο της «ο έρωτας είναι το μόνο παιχνίδι που στην ισοπαλία κερδίζεις».

Τα «Διακριτικά» είναι μια ποιητική συλλογή με στοιχεία πεζογραφίας και αποτελούν το απόσταγμα μιας πολυετούς ανάγκης για έκφραση, που ένιωθε σε καλές αλλά και κακές φάσεις της ζωής της: «Γενικά είχα μια ανάγκη για να δημοσιεύσω όσα έγραψα τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια, ήθελα να διαβάσει ο κόσμος τα ποιήματά μου και να ταυτιστεί μαζί μου» εξηγεί στην «Espresso της Κυριακής» η Ρενέ και προσθέτει: «Η ιδέα ενός βιβλίου που είχα πάντα στο μυαλό μου έγινε πραγματικότητα και ευχαριστώ τον οίκο Γαβριηλίδη γι’ αυτό. Η συλλογή αποτελείται από τριάντα αυτοτελή ποιήματα, με τη διαφορά ότι παράγεται μια συνέχεια και το ένα ποίημα διαδέχεται το άλλο. Πραγματεύεται τον έρωτα από την πλευρά του ερωτευμένου και το πρώτο ποίημα ξεκινάει με την πρώτη αίσθηση που σου αφήνει ο άνθρωπος που έχεις απέναντί του, με το τι κλικ σού κάνει στον εγκέφαλο».

Και η 19χρονη αθλήτρια-ποιήτρια συνεχίζει: «Το επόμενο ποίημα είναι για το πώς κυλάνε τα συναισθήματα, πώς ερωτεύεσαι, πώς εξελίσσεται η σχέση, η οποία δεν καταλήγει όμως πουθενά. Μιλάμε για τον έρωτα χωρίς ανταπόκριση, για τον ανεκπλήρωτο έρωτα».

Η Ρενέ Στυλιαρά έχει το δικό της θεώρημα στον έρωτα: «Ενα κι ένα κάνουν δύο και όχι ένα, όπως νομίζουν πολλοί. Το βιβλίο βασίζεται στην ιδέα ότι όλοι είμαστε μέσα στην ίδια θάλασσα, αλλά ταξιδεύουμε με διαφορετικά μέσα, όλοι μας βιώνουμε με τον ίδιο τρόπο τον έρωτα, απλώς η εξωτερίκευση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με τα βιώματα, την ηλικία. Από την άλλη πλευρά, είναι και μια συλλογή με σκαμπανεβάσματα, με αλλαγές διάθεσης, γιατί ο έρωτας είναι κυκλοθυμικός: Μια τον αποθεώνεις και την άλλη προσγειώνεσαι στην πραγματικότητα».

Οσο για τον στόχο που έχει μέσα από την έκδοση αυτής της ποιητικής συλλογής; «Ο κόσμος δεν διαβάζει βιβλία και ιδίως οι νέοι. Το θεωρούν δύσκολο. Εγώ θέλω να δείξω μια άλλη μορφή ποίησης, απλή, εκλαϊκευμένη, και όσοι το διαβάσουν να πουν μέσα τους “αυτός/ή είμαι εγώ”. Τότε και μόνο τότε θα πω ότι πέτυχα».

Το μυαλό στην Α1

Καλή η ποίηση, αλλά το μπάσκετ αποτελεί για τη Ρενέ την πρώτη πηγή έμπνευσης. «Είναι η πρώτη μου προτεραιότητα» λέει η 19χρονη αθλήτρια που αγωνίζεται στη θέση του σμολ φόργουορντ και συνεχίζει: «Εχω αφιερώσει πολύ χρόνο στο μπάσκετ και με ενδιαφέρει η εξέλιξή μου, γιατί είναι κάτι που αγαπώ. Εννοείται ότι κάνω προπονήσεις κάθε μέρα και στόχος μου είναι να φτάσω σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Πέρσι κατακτήσαμε με τον Πρωτέα το Κύπελλο Ελλάδας κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη, αλλά και την άνοδο στην Α1 κατηγορία. Πραγματικά ήταν μια πολύ καλή χρονιά για εμένα και την ομάδα μου. Οι απαιτήσεις μας όμως μεγαλώνουν και μακάρι μαζί με τον Πρωτέα να μεγαλώσω κι εγώ, και να φτάσω μέχρι την εθνική ομάδα».

Π. ΚΑΤΩΝΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...