Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού...

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 19 Απριλίου

ΚΡΙΟΣΕίστε έτοιμοι να μπείτε στη διαδικασία να εξισορροπήσετε τις...

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Η θάλασσα θα «πνίξει» τις ακτές της Ελλάδας

❱❱ Ο καθηγητής Αθανάσιος Αργυρίου προειδοποιεί ότι η στάθμη της θα ανέβει μέχρι και δύο μέτρα τα επόμενα χρόνια και πολλές περιοχές θα βουλιάξουνΤο μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας, οι δαντελωτές ακτογραμμές της, ίσως μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη, αφού η κλιματική αλλαγή αναμένεται να φέρει δραματικές μεταβολές, με την αύξηση της στάθμης της θάλασσας να αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο. 

Μάλιστα, δεν πρόκειται για θεωρητική άσκηση «επί χάρτου», αλλά για πραγματικά δραματικές επιπτώσεις που θα βιώσουμε πολλές φορές τα προσεχή χρόνια, με αύξηση της θερμοκρασίας, λιγότερες βροχές και δυνατότερους ανέμους.

Ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας Αθανάσιος Αργυρίου (φωτό) σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο έδωσε την εικόνα των επόμενων ετών στη χώρα μας, επισημαίνοντας: «Λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας, πολλές περιοχές διατρέχουν κίνδυνο από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η οποία εκτιμάται από 0,20 εκατοστά ως δύο μέτρα».

Και αυτό δεν είναι το μόνο που μας επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Αργυρίου: «Αναμένεται μείωση των βροχοπτώσεων μεταξύ 5% έως 9%, αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4,5 βαθμούς Κελσίου, αύξηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας, καθώς και αύξηση της έντασης των μελτεμιών».

Κι αν οι δυνατότεροι άνεμοι μπορεί να σημαίνουν ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να αντλήσουμε περισσότερη αιολική ενέργεια, σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή αυτό θα ευνοήσει ταυτόχρονα «την ανάπτυξη παρασίτων ή εντόμων-φορέων ασθενειών, όπως τα κουνούπια»! Μπορούμε να αμυνθούμε απέναντι στο διαφαινόμενο σκηνικό που θα φέρει η κλιματική αλλαγή, ρωτήθηκε ο κ. Αργυρίου: «Καταρχάς χρειάζεται προσήλωση σε πολιτικές, οι οποίες συμβάλλουν στον περιορισμό των αιτίων της κλιματικής αλλαγής» απάντησε και εξήγησε: «Αφενός μεν άμεση εφαρμογή των πολιτικών αυτών σε εθνικό επίπεδο και αφετέρου πολιτική πίεση της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την αυστηρή εφαρμογή πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος».

Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί και στις μετεωρολογικές προγνώσεις, πρόσθεσε ο καθηγητής, ώστε να γνωρίζουμε πώς να κινηθούμε και πώς να αξιοποιούμε τους φυσικούς πόρους.
«Αυτό μπορεί να γίνει με ανάπτυξη των υπηρεσιών και ταυτόχρονη αύξηση των επιστημόνων που ασχολούνται με τη μετεωρολογία, αφού το κλίμα είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία κλιματικώς ευφυών κοινωνιών».
Για παράδειγμα, η γεωργία είναι ένας τομέας ιδιαίτερα ευαίσθητος στην αλλαγή του κλίματος. Ετσι, θα πρέπει να θωρακιστεί με τις γνώσεις των μετεωρολόγων, για να μη βρεθούμε σε αδιέξοδο και αντιμετωπίσουμε περιόδους ελλείψεων.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...