Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Χάρης Βεραμόν: Το θρίλερ 348 σελίδων με άλυτες αστυνομικές υποθέσεις

Ιδιωτικός ερευνητής, δημιουργός true crime σειράς ντοκιμαντέρ στο YouTube...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Η κόρη της Κιμ Καρντάσιαν και του Γουέστ κερδίζει 28.000 ευρώ για...

Η 10χρονη Νορθ Γουέστ, που στο πλευρό του διάσημου...

«Akis’ Food Tour»: Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια, Μαστοροχώρια

Το γαστρονομικό οδοιπορικό του Άκη Πετρετζίκη συνεχίζεται με ένα...

Ραντεβού με Μέρκελ

Συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας ζητεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα βρίσκονται οι τράπεζες και ειδικότερα το θέμα της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και η μεγάλη εκκρεμότητα της συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας – Eurobank. Για τον λόγο αυτό στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα παρέστη και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Ο πολυσυζητημένος «γάμος» της Εθνικής με την Eurobank μεταβάλλεται σε πεδίο σύγκρουσης ετερόκλητων συμφερόντων και η τρόικα με τον πιεστικό τρόπο της αναλαμβάνει να εξυπηρετήσει κάποια από αυτά.

Νωρίτερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν για περισσότερο από δύο ώρες οι εκπρόσωποι των δανειστών, σε ένα κρίσιμο ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν αποκλείεται τον επόμενο μήνα να μεταβεί στο Βερολίνο για μία ακόμη συνάντηση με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, με αίτημα τη στήριξη της Ελλάδας. Από τη συνάντηση ο Γιάννης Στουρνάρας βγήκε αισιόδοξος, καθώς φαίνεται πως βρέθηκε η λύση για τους επίορκους του δημόσιου τομέα. Η κυβέρνηση συμφώνησε να τους απολύσει και στη θέση τους να προσλάβει μέσω ΑΣΕΠ τους αντικαταστάτες τους. Σε ό,τι αφορά το χαράτσι (νέος φόρος στα ακίνητα) και τη ρύθμιση των δανείων, οι πληροφορίες λένε πως οι διαβουλεύσεις, που θα συνεχιστούν για λίγες μέρες ακόμη, βρίσκονται σε καλό δρόμο. Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά τους κυβερνητικούς εταίρους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, ενώ αύριο η τρόικα συναντάται με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Το ζητούμενο των διαπραγματεύσεων είναι η εκταμίευση των δόσεων: 2,8 δισ. ευρώ ως «υπόλοιπο» του περασμένου Δεκεμβρίου, το οποίο έπρεπε να είχε εκταμιευθεί τον Μάρτιο, και 6 δισ. ευρώ για το α’ τρίμηνο του 2013. Κυβέρνηση και τρόικα πρέπει να έρθουν τις αμέσως επόμενες μέρες σε πλήρη συμφωνία προκειμένου να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ εντός του Απριλίου και τα 6 δισ. ευρώ τον Μάιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν έως τις 20 Μαΐου (οπότε λήγει ομόλογο του Δημοσίου) κι ως εκ τούτου δεν δημιουργείται ιδιαίτερη ανησυχία.

Μέσα σε όλα αυτά, ένα από τα στελέχη της τρόικας, ο 38χρονος Ιταλός Τζιοβάνι Καλεγκάρι υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με στελέχη της κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά μέτρα. Ο Ιταλός επικεφαλής της ομάδας δημοσιονομικής πολιτικής, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πατέρας δύο παιδιών, υπέστη το επεισόδιο ενώ βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών. Αμέσως μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική και νοσηλεύεται από την Πέμπτη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...