Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία αποφυλακίζεται

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας...

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

Μέχρι και εικονικούς γάμους ομόφυλων ζευγαριών κανόνιζαν τα μέλη της σπείρας με...

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα στα μέλη των δύο...

Ψυχανάλυσέ το: Χτυποκάρδια στα θρανία!

❱❱ Τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα των εφήβων αλλά και οι ανασφάλειές τους για τη σεξουαλική τους ταυτότηταΗ εφηβεία είναι μια περίοδος κατά την οποία οι νέοι επεξεργάζονται και χτίζουν τις σχέσεις τους με τους φίλους, το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και τους ερωτικούς συντρόφους. Παρά τον ενθουσιασμό, τον παρορμητική διάθεση, το φλερτ και τη σεξουαλική επιθυμία, συχνά προκαλείται άγχος στους εφήβους. Μια δύσκολη κατάσταση για τους νέους είναι όταν προσελκύονται από άτομα του ίδιου φύλου.

Ο σεξουαλικός πειραματισμός και προσανατολισμός ορίζει το φύλο που μας ελκύει σωματικά και συναισθηματικά. Η έλξη αφορά άτομα του αντίθετου ή του ίδιου φύλου. Οι έφηβοι έχουν σεξουαλικό προσανατολισμό, διέγερση και αγάπη ακόμα κι όταν δεν είναι σεξουαλικά ενεργοί, αλλά είναι από πολύ νωρίς συναισθηματικά ενεργοί, όσον αφορά την επιθυμία για επαφή και τη συνεύρεση με άλλο άτομο.

Η έφηβοι συχνά έχουν συμπεριφορά με στοιχεία ωριμότητας, αλλά ταυτόχρονα η συμπεριφορά τους μπορεί να χαρακτηρίζεται από αθώα παιδικότητα κατά τη διάρκεια της μετάβασή τους προς την ενήλικη ζωή. Αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους μέσα από τους διάφορους ρόλους και σχέσεις που δημιουργούν. Μπορεί να είναι φίλοι, συμμαθητές, συναθλητές κ.ά. και ταυτόχρονα να ανήκουν σε παρέες ή σε διάφορες ομάδες συνομηλίκων.

Διάκριση των ρόλων

Στην εφηβεία η πρόοδος του γνωστικού πεδίου επιτρέπει την ανάλυση και τη διάκριση αυτών των ρόλων, την παρατήρηση των αντιθέσεων, τον προσδιορισμό της εφηβείας και την αναδιαμόρφωση της παιδικής προσωπικότητας σε νεανική, με στόχο να σχηματιστεί η ταυτότητα του ατόμου. Μερικές φορές οι έφηβοι αφήνουν παλιότερους ρόλους που είχαν ως παιδιά και δημιουργούν νέες σχέσεις με τους γονείς, τα αδέρφια και το κοινωνικό περιβάλλον.

Ο Ερικσον (1968) περιέγραψε τη διαδικασία της διαμόρφωσης ταυτότητας ως το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουν οι έφηβοι προκειμένου να κάνουν επιτυχώς τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή. Ιδανικά, οι έφηβοι προχωρούν στην ενήλικη ζωή έχοντας μια σταθερή, συνεπή θέση και στάση του ποιοι είναι ως νεαροί και νεαρές και τον τρόπο με τον οποίο θα ενταχθούν στην κοινωνία των ενήλικων υποχρεώσεων και δικαιωμάτων. Μερικά δείγματα που δείχνουν τη σεξουαλική προτίμηση:

  • Φαντασιώσεις, σκέψεις ή όνειρα με το ίδιο ή το αντίθετο φύλο.
  • Οταν ελκύεται από άτομα του περιβάλλοντός του.
  • Οταν νιώθει διαφορετικά και διαφορετικός από τους συμμαθητές του.
  • Μια ερωτική εμπειρία, ένας πειραματισμός με το αντίθετο ή το ίδιο φύλο.

Το αίσθημα της διέγερσης ή ότι νιώθουν διαφορετικοί μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια και αναστάτωση στους εφήβους, ειδικά λόγω του κοινωνικών σχημάτων. Είναι δύσκολο για τους ίδιους να αποφασίσουν να μιλήσουν στους γονείς τους για την προτίμησή τους και την επιθυμία τους. Εχοντας στον νου τους τις κρίσεις και τις αντιδράσεις τους, προτιμούν να μη μιλούν ή να μην τα λένε όλα.

Αν βλέπουμε ότι το παιδί μας έχει κάποιες τάσεις, μπορεί να ισχύει, μπορεί και να μην ισχύει. Είναι σημαντικό να περιμένουμε τον έφηβο ή να τον πλησιάσουμε και να συζητήσουμε όταν είναι ο ίδιος θα έτοιμος, αλλά κι εμείς. Ορισμένοι έφηβοι δεν είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν και να ανακοινώσουν τη σεξουαλική τους προτίμηση μέχρι να ενηλικιωθούν.

Να θυμόμαστε ότι το να θυμώσουμε δεν θα οδηγήσει κάπου, ούτε θα αλλάξει άμεσα κάτι. Επίσης, το να προσπαθούμε να «αλλάξουμε» το παιδί οδηγώντας το με το ζόρι σε θεραπεία, μπορεί να αποτελέσει τραυματική εμπειρία για το ίδιο. Αν, όμως, προσπαθήσουμε να το οδηγήσουμε σε θεραπεία για να ξεδιαλύνει και να επεξεργαστεί τα ζητήματα της σεξουαλικής του προτίμησης κατά την εφηβική ηλικία, σίγουρα θα βοηθηθεί ουσιαστικά στην τελική σεξουαλική διαμόρφωσή του.

6+1 βήματα για να σας εμπιστευτούν τις αγωνίες τους

Είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε την πληροφορία που μας εμπιστεύτηκε ο έφηβος. Αν τη μεταφέρουμε σε άλλους, μπορεί να έχουμε μη επιθυμητά αποτελέσματα και να διαταραχθεί η σχέση εμπιστοσύνης.

  • Σημαντικό είναι να εκφράζουμε στον έφηβο ότι τον αγαπάμε.
  • Να είμαστε διαθέσιμοι και ανοιχτοί, εάν ο έφηβος θέλει να μιλήσει για σεξουαλικό προσανατολισμό, να τον ακούσουμε χωρίς να τον πιέσουμε ή να τον αποπάρουμε.
  • Μπορούμε να προτείνουμε στον έφηβο να ρωτήσει για τη σεξουαλική ζωή και υγεία του έναν ψυχολόγο.
  • Είναι σημαντικό να ακούμε ουσιαστικά τον έφηβο. Γνωρίζει περισσότερα γι’ αυτά που τον απασχολούν και τον μπλοκάρουν.
  • Είναι πολύτιμο να προσπαθήσουμε να τον κατανοήσουμε και να τον στηρίξουμε. Μπορεί στην αρχή να μη βγάλουμε νόημα και συμπέρασμα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι επικοινωνούμε μαζί του.
  • Είναι αναγκαίο, αν δεν γνωρίζουμε πώς να τον προσεγγίσουμε, να μιλήσουμε με κάποιον ψυχολόγο, ώστε να μας κατευθύνει.
  • Χρειάζεται να αποδεχτούμε τις επιλογές του. Είναι σημαντικό γι’ αυτόν, διότιrt4w35twe5g 2 με αυτόν τον τρόπο θα νιώθει ασφαλής και δεν θα είναι απομονωμένος.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου


offer

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...