Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον...

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι...

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Κυριακή 21 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Μεταξύ απόρριψης και υποτέλειας προτιμήστε τις ειλικρινείς συζητήσεις...

Γερμανός κροίσος επινόησε τον θάνατό του για να το σκάσει με τη...

Ο Γερμανός κροίσος Καρλ Εριβάν Χάουμπ, που αγνοείται εδώ...

Η… ταινία που υμνεί την Ελλάδα

Η διαδικτυακή καμπάνια για την εξεύρεση πόρων με στόχο να ολοκληρωθεί η ταινία «The Journey».

Δέκα χρόνια μετά το δοξασμένο 2004 η Ελλάδα φαίνεται πως ξαναζεί επιτέλους τη… χρονιά της. Αυτή τη φορά δεν είναι o αθλητισμός, με το Euro ή τους Ολυμπιακούς, ούτε το τραγούδι και η Eurovision. Μπροστάρης στην πιο ανέξοδη αλλά και αποτελεσματική διαφήμιση της χώρας που γέννησε τον πολιτισμό είναι αυτή τη φορά η έβδομη τέχνη. Είναι η ταινία «Πρόμαχος» που μάχεται για την επιστροφή των Μαρμάρων, το φιλμ «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου» που προβάλλει το μεγαλείο της Ακρόπολης και την άγρια ομορφιά της Κρήτης, και φυσικά το «Ταξίδι». Ενα ταξίδι που ξεκίνησε από τη διαδικτυακή πλατφόρμα συγκέντρωσης χρημάτων Ιndiegogo και περνώντας από το Λονδίνο έφτασε μέχρι την ειδυλλιακή Τζια για να πλεύσει στη συνέχεια στο κουκλίστικο Αγκίστρι και να ρίξει άγκυρα στην όμορφη Αίγινα εξυμνώντας το νησί της Αφαίας Αθηνάς.

Τα γυρίσματα της ταινίας «The Journey» εξελίσσονται πυρετωδώς και την 1η Μαρτίου οι περισσότεροι συντελεστές της θα συναντηθούν στην Αθήνα, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δεύτερης εκστρατείας για την ανεύρεση πόρων μέσα από τη νέα χρηματοδοτική καμπάνια, που ξεκινά αυτή τη φορά στη μεγαλύτερη πλατφόρμα του είδους, το Kickstarter. Η ελληνοβρετανική συμμαχία ελπίζει έτσι να συγκεντρώσει γρήγορα το ποσό που απαιτείται ώστε το φιλμ να βγει εγκαίρως, καθώς τα γυρίσματα βρίσκονται σχεδόν στην ολοκλήρωσή τους.

Η ομάδα των ανθρώπων που δουλεύει εντατικά τον τελευταίο καιρό είναι φανερό πως έχει δεθεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ο Βρετανός σκηνοθέτης και «ψυχή» της ταινίας Λανς Νίλσεν φωτογραφίζεται με ζέση αγκαλιά με τον εκ των πρωταγωνιστών -τον «δικό μας»- Τάσο Νούσια, ενώ το καστ πλαισιώνουν, μεταξύ άλλων, η Αγγλίδα σταρ Λίντσεϊ Κούλσον, ο Σκοτσέζος Ντάνκαν Πάου, ο Στέλιος Καλαϊτζής, η Σαρλίν Κόλινς και φυσικά το «ηχηρό» όνομα του εγχειρήματος, ο Τζέισον Φλέμινγκ, ο ηθοποιός που τόλμησε από τις μεγάλες παραγωγές, όπως το «X-men» και το «Ηanna», να πρωταγωνιστήσει σε ένα φιλμ που αναζητεί μέσα από διαδικτυακούς εράνους τα 150.000 ευρώ που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί.

Η ταινία, που τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού χωρίς όμως να πλαισιώνεται και από παράλληλη οικονομική υποστήριξη, έχει έναν και μόνο στόχο: «την αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας προς τα έξω, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει παραποιηθεί ιδιαίτερα από τα μίντια, λόγω της κρίσης». Οπως τονίζουν οι συντελεστές της, «αναφέρεται στους αγώνες όλων μας, προσωπικούς και κοινωνικούς» μέσα από την ιστορία του Τζέισον (τον ενσαρκώνει ο Τζέισον Φλέμινγκ), ενός Βρετανού γύρω στα 40, που καταφτάνει σε ένα απομακρυσμένο ελληνικό νησί, αφού μόλις έχει βιώσει την οδυνηρή, ξαφνική απώλεια ενός δικού του προσώπου. Σκοπός του είναι να μείνει μακριά από όλους και από όλα, η Ελλάδα όμως δεν του το επιτρέπει. Αντιθέτως, αλλάζει τη διάθεσή του, τον κάνει κοινωνικό και τον «σκλαβώνει» για πάντα -αιώνιο εραστή της-, καθώς οι ανοιχτόκαρδοι ντόπιοι τον βοηθούν να γιατρέψει τις πληγές του και το μοναδικό φυσικό τοπίο τον μαγεύει.
Κι όμως, η χώρα στην οποία ήρθε ο Τζέισον, υποφέρει επίσης. Οι άνθρωποί της πληγώνονται, καθώς η Ελλάδα περνά μία απ τις πιο δύσκολες φάσεις στην ιστορία της προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στον κόσμο.

«Ο τρόπος με τον οποίο διαλέγουμε να πραγματοποιήσουμε την ταινία δεν είναι εύκολος, αλλά είναι ένας τρόπος που μας επιτρέπει να μείνουμε πιστοί στις αξίες μας και στη μέθοδο δουλειάς μας» τονίζουν οι συντελεστές εξηγώντας ότι η ομάδα παραγωγής αποτελείται από πέντε νέους κινηματογραφιστές και επαγγελματίες τεχνικούς του χώρου, αλλά επιλέγει να συνεργαστεί και με φοιτητές του κινηματογράφου, που φέρνουν φρέσκες ιδέες και διάθεση. Η ταινία θα προβληθεί στην Ελλάδα και στη Βρετανία το 2014. Παράλληλα θα επιχειρήσει τη συμμετοχή της σε διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου ανά την υφήλιο.

Ερχόμενος στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2009, ο Λανς Νίλσεν δεν μπορούσε καν να φανταστεί ότι τρία χρόνια αργότερα θα του κολλούσε η «τρέλα» να κάνει μια ταινία στη -και για τη- χώρα αυτή. «Η αρχή έγινε τελείως αυθόρμητα, η ιδέα για διακοπές στην Ελλάδα μού ήρθε μια Δευτέρα πρωί και την άλλη μέρα το απόγευμα είχα ήδη φτάσει. Εχοντας επισκεφτεί τόσες πολλές χώρες στον κόσμο δεν ένιωσα ποτέ τέτοια δυνατότητα για μεγαλείο σε ένα έθνος όσο το ένιωσα εδώ. Μπορεί να οφείλεται στη φυσική ομορφιά της χώρας, στη γοητεία και τον χαρακτήρα των περισσότερων ανθρώπων που συνάντησα ή στη δημιουργική ενέργεια των νέων που ξεκάθαρα θέλουν το καλύτερο για την πατρίδα τους».

Το «Journey» -αρχικά είχε τον τίτλο «Greece»- προέκυψε αβίαστα ακριβώς πριν από δύο χρόνια, όταν ο Βρετανός δημιουργός γνωρίστηκε με τις Ελληνίδες σκηνοθέτριες Κάρμεν Ζωγράφου, Αγγελική Αγγελίδη, Κυριακή Φωτιάδου, Ιωάννα Πετειναράκη και Ηρια Πιζάνια σε ένα συνέδριο. Οπως λέει ο Νίλσεν, η Ελλάδα σήμερα γι’ αυτόν είναι η χώρα που κατ’ εξακολούθηση της λένε ότι δεν έχει ελπίδες διάσωσης, αλλά τον ίδιο τον έσωσε και του έδωσε ελπίδα να συνεχίσει, σε μια στιγμή που ήταν έτοιμος να παρατήσει την καριέρα του. Οπότε αυτή η ταινία είναι ένας φόρος τιμής στον τόπο που τον νιώθει σαν δεύτερη πατρίδα του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...