Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πατρόν Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και... στη μόδα! Για πρώτη φορά...

«Σασμός»: H Μαρίνα με τη γιαγιά Ειρήνη συμφιλιώνονται

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Θοδώρα...

Μαριάντα Πιερίδη: Ερωτικό ταξιδάκι στο Λονδίνο

Απόδραση στο Λονδίνο με το νέο της αμόρε για...

Ο ντελιβεράς που είχε αφοδεύσει σε ασανσέρ και πασάλειψε τους τοίχους μονοκατοικίας...

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο δυόμισι μήνες από εκείνο...

Σε νάρκη η αμαρτωλή ΜΚΟ

Βούλευμα στέλνει στο σκαμνί οκτώ εμπλεκόμενα πρόσωπα για «φαγοπότι» πολλών εκατομμυρίων

Οκτώ πρόσωπα στέλνει στο σκαμνί του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του για το «φαγοπότι» εκατομμυρίων από τη ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, μεταξύ αυτών και τον πρώην στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Aλεξ Ρόντο.

Η «αμαρτωλή» ΜΚΟ, που είχε αναλάβει την αποναρκοθέτηση σε περιοχές της Βοσνίας, του Ιράκ και του Λιβάνου, φέρεται ότι εισέπραξε παρανόμως πάνω από 9.000.000 ευρώ την τετραετία 2000-2004!

Για την επίδικη χρηματοδότηση από κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών οι εφέτες παραπέμπουν σε δίκη (εκτός από τον Αλεξ Ρόντο που την επίμαχη περίοδο διηύθυνε την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ) τον «εμπνευστή» και πρόεδρο της ΜΚΟ Κωνσταντίνο Τζεβελέκο, τη σύζυγό του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη, τους τότε πρέσβεις Νικόλαο Τσαμαδό και Νικόλαο Μπάζα, και τους συνταξιούχους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ Ευάγγελο Ρηγάκο, Αφροδίτη Κωστογιάννη – Κόκκορη και Γεωργία Λυμπέρη. Ολοι κατηγορούνται για απάτη από κοινού κατ’ εξακολούθηση με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος, που προκάλεσε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ζημιά εις βάρος του Δημοσίου.

Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται ακόμη για ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατά μόνας κατ’ εξακολούθηση, και για απιστία στην υπηρεσία. Το ζεύγος Τζεβελέκου – Μακρυνιώτη βαρύνεται επιπλέον με κατηγορίες για άμεση συνέργεια στις πράξεις των υπολοίπων και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, με τον σύζυγο να κατηγορείται και για οπλοκατοχή. Τέλος, ο πρέσβης Νικόλαος Μπάζας αντιμετωπίζει και την κατηγορία της πλαστογραφίας μετά χρήσης κατ’ εξακολούθηση.

Στη δαιδαλώδη δικογραφία περιγράφονται οι τρόποι με τους οποίους έκαναν φτερά τα κονδύλια που διατέθηκαν στη ΜΚΟ καταλήγοντας στις τσέπες κατηγορουμένων που απολάμβαναν τη «μεγάλη ζωή», αλλά και η πλήρης απουσία ελέγχου από τις αρμόδιες Αρχές.

Οι άδειες

Οι ιθύνοντες της ΜΚΟ δεν είχαν λάβει τις απαραίτητες άδειες για να προχωρήσουν στην αποναρκοθέτηση, αντλούσαν κονδύλια χωρίς εκθέσεις προόδου και λειτουργούσαν με παραστατικά στην αραβική και τη σερβική γλώσσα!

Μάλιστα οι δράσεις φέρεται ότι γίνονταν εξ ολοκλήρου με κονδύλια του υπουργείου, ενώ για να καλύψουν την απουσία ιδίων κεφαλαίων εμφάνιζαν αλλοδαπούς εργαζομένους (π.χ. ως ναρκαλιευτές!) να επιστρέφουν, υπό τη μορφή -εικονικής- δωρεάς, το 20%-30% των αποδοχών τους και έπειτα παρουσίαζαν τα ποσά αυτά ως… συμμετοχή της εταιρείας στο πρόγραμμα!

Αλεξ Ρόντος: Κλειδί στις χρηματοδοτήσεις αλλά και δεξί χέρι

Το άλλοτε δεξί χέρι του Γ. Παπανδρέου, ο Αλέξανδρος – Γεώργιος Ρόντος ήταν πρόσωπο-κλειδί για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ, καθώς από τον Ιούλιο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2003 διηύθυνε την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών και φέρεται ότι ενέκρινε χρηματοδοτήσεις ύψους 2.300.000 ευρώ για προγράμματα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία και Λίβανο. Στην απολογία του στην ανακρίτρια Δήμητρα Αυγουστοπούλου φέρεται ότι είχε πει πως «οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας»! Κατά πληροφορίες παραδέχθηκε ότι είχε υπογράψει μόνο δύο από τις βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων, ενώ οι υπόλοιπες που φέρουν την υπογραφή του δεν είναι δικές του και προσκόμισε γραφολογική πραγματογνωμοσύνη. Μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ.

Ντέμη Ντάβαρη 

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...