Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Αέρινη η Ελενα Τοπαλίδου για το brand Kourbela

Η Ελενα Τοπαλίδου έκλεψε την παράσταση και ως μοντέλο...

Η North Star Entertainment παρουσιάζει τα σχέδια του Project VORIA του νέου...

Τα επίσημα σχέδια και τη στρατηγική της για το...

Εκλεβαν καταθέσεις

Hi-tech συμμορία έβαζε χέρι σε τραπεζικούς λογαριασμούς για να πληρώνει τα χρέη της.

«Κόκκινο συναγερμό» στις αρμόδιες αρχές και στους Ελληνες πολίτες σήμανε η αποκάλυψη της συμμορίας των χάκερ που για μήνες ολόκληρους πραγματοποιούσαν διαδικτυακές επιθέσεις κατά ελληνικής τράπεζας και άδειαζαν λογαριασμούς, κλέβοντας τις καταθέσεις των απλών πολιτών προκειμένου να πληρώνουν τα χρέη τους! Η έρευνα αποκάλυψε ήδη την εμπλοκή οκτώ δραστών στο διεθνές κύκλωμα, εκ των οποίων ο ένας είναι Ελληνας, ενώ ερευνάται ο ρόλος τριάντα οχτώ ακόμη ατόμων σε διάφορες περιοχές εντός και εκτός των συνόρων της χώρας!

Στον αγώνα δρόμου προκειμένου να εντοπίσουν όλα τα παρακλάδια της συμμορίας οι διωκτικές αρχές της χώρας μιλούν για νέα απάτη ολκής, ενώ οι πελάτες των τραπεζών ανακαλύπτουν μία ακόμη φορά πως τα προσωπικά τους στοιχεία γίνονται έρμαια στα χέρια κακοποιών και οι οικονομίες τους κινδυνεύουν. Μάλιστα, μπορεί να έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής ότι οι δράστες «χτυπούσαν» μόνο το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα, κανείς ωστόσο δεν είναι σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είχαν βάλει στο παρελθόν στο στόχαστρό τους και άλλη ελληνική τράπεζα.

Με τις ηλεκτρονικές επιθέσεις τύπου phishing («ψάρεμα») οι χάκερ κατάφερναν να αποκτούν πρόσβαση σε λογαριασμούς και στη συνέχεια έκαναν διάφορες ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως μεταφορά τραπεζικών εμβασμάτων, πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας και ασφαλιστικών εισφορών, ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ, μέχρι που πλήρωναν τους λογαριασμούς της κινητής τηλεφωνίας τους.

Η αντίστροφη μέτρηση για να εντοπιστούν οι επιθέσεις ξεκίνησε μετά από καταγγελία του ίδιου του τραπεζικού ιδρύματος στην Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι της τράπεζας κατήγγειλαν στους αστυνομικούς επιθέσεις υποκλοπής ονομάτων χρηστών και κωδικών πρόσβασης που πραγματοποιήθηκαν από χρήστες του Διαδικτύου. Ξεκινώντας τις έρευνες, οι αστυνομικοί γρήγορα ανακάλυψαν ότι πίσω από την «αφαίμαξη» δεν βρισκόταν ούτε ένας ούτε δύο, αλλά συνολικά σαράντα έξι άτομα.

Για την υπόθεση έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία εναντίον ενός 41χρονου Ελληνα, δύο Ρουμάνων, ηλικίας 29 και 38 ετών, και ακόμη πέντε αλλοδαπών για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης με υπολογιστή και της παραβίασης της νομοθεσίας που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Εξάλλου, ο όγκος της δικογραφίας αναμένεται να «βαρύνει», καθώς οι έρευνες θα ξεμπλέξουν το νήμα και θα οδηγούν στους υπόλοιπους εμπλεκομένους.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν από συνδέσεις του Διαδικτύου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν ίχνη στη Ρουμανία, στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.  

Μοίραζαν χρήματα σε φίλους και συγγενείς

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της χρηματικής ζημιάς που υπέστη το τραπεζικό ίδρυμα μπορεί ακόμη να βρίσκεται υπό διερεύνηση, ωστόσο οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μέσω της ψηφιακής αστυνομικής έρευνας και ανάλυσης των δεδομένων από τα «λαγωνικά» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά και από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών (στο πλαίσιο σχετικών βουλευμάτων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών), προέκυψε ότι οι χάκερ είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον εβδομήντα εννιά παράνομες συναλλαγές σε βάρος του συγκεκριμένου τραπεζικού ιδρύματος. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία είκοσι τριών χρηστών του Διαδικτύου οι οποίοι ωφελήθηκαν από τις εν λόγω συναλλαγές.

Αυτό ωστόσο που έχει προκαλέσει εντύπωση ακόμη και στους άνδρες της Ασφάλειας είναι το γεγονός ότι οι χάκερ έκλεβαν για να πληρώνουν τόσο δικούς τους λογαριασμούς όσο και χρέη συγγενών τους. Ο 41χρονος Ελληνας μαζί με έναν αλλοδαπό, που επίσης περιλαμβάνεται στη δικογραφία, επιχείρησε να πληρώσει λογαριασμούς κοινής ωφέλειας ύψους 12.000 ευρώ, καθώς και ασφαλιστικές εισφορές συγγενικού του προσώπου ύψους 3.000 ευρώ. Αλλα μέλη της σπείρας δεν δίστασαν με τα κλεμμένα να ανανεώσουν τον χρόνο ομιλίας στο κινητό τους τηλέφωνο, να πληρώσουν λογαριασμό της ΔΕΗ, να «βοηθήσουν» ενισχύοντας οικονομικά και φίλους τους προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Επιπλέον, οι δύο Ρουμάνοι κατάφεραν να κάνουν ανάληψη χρηματικού ποσού από ΑΤΜ τράπεζας χρησιμοποιώντας κωδικούς μέσω Διαδικτύου σε μηνύματα SMS.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή και μία συσκευή μόντεμ-ρούτερ. Ολα απεστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω ανάλυση. Οι έρευνες, ωστόσο, από τις διωκτικές αρχές είναι σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να εντοπιστούν και τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας που «ψάρευε» στο Διαδίκτυο, αλλά και για να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθος της απάτης.

Εκατό «πειρατές» κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας και τις έρευνες που έχουν γίνει από εταιρείες πληροφορικής, «κυκλοφορούν» περίπου εκατό χάκερ. Δυνατά μυαλά που έχουν κερδίσει διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο και φημίζονται διεθνώς για τις ικανότητές τους. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών. Ο μικρότερος ήταν ηλικίας μόλις 13 ετών και είχε συλληφθεί το περασμένο καλοκαίρι για συμμετοχή του στην Greek Hacking Scene, ομάδα η οποία θεωρείται υπεύθυνη για περισσότερες από εκατό κυβερνοεπιθέσεις σε κρατικούς οργανισμούς και υπουργεία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...