Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Εφιάλτης Ρίχτερ πάνω από την Πόλη

Η παρατεταμένη σιωπή του φονικού ρήγματος της Ανατολίας ανησυχεί έντονα τους επιστήμονες για μεγάλο σεισμό.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ξένοι και Ελληνες επιστήμονες που εκφράζουν τις ανησυχίες τους, εξαιτίας της παρατεταμένης «σιωπής» του φονικού ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο είναι ικανό να δώσει καταστροφικό σεισμό μεγέθους ακόμη και 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ! Εδώ και καιρό τα βλέμματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας είναι στραμμένα στο πιο ενεργό ρήγμα της Ευρώπης, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης κι έχει προκαλέσει τις πιο καταστροφικές δονήσεις του 20ού αιώνα, αλλά και τη φονική δόνηση του 1999 κοντά στο Ιζμίτ και το Ντιζτσέ, η οποία κόστισε τη ζωή σε 20.000 ανθρώπους. Τα στοιχεία της μελέτης που παρουσίασε ο καθηγητής Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου για τις Γεωεπιστήμες του Πότσνταμ και η ομάδα του κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το άμεσο μέλλον, καθώς ένα τμήμα του ενεργού ρήγματος, το οποίο εισέρχεται βαθιά και στον ελλαδικό χώρο, μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσει!225f965hg78g98

«Το δραστήριο ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο βρίσκεται στα πόδια της Κωνσταντινούπολης, κάτω από τη θάλασσα του Μαρμαρά, εγκυμονεί έναν δυνητικό κίνδυνο για την εκδήλωση ενός καταστροφικού σεισμού» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Από το 1999, οπότε ο Εγκέλαδος χτύπησε με 7,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ τη γειτονική χώρα, έπεσε σε… χειμερία νάρκη και διακόπηκε η σεισμική δραστηριότητα του ρήγματος κατά μήκος του τμήματος του άξονα Βορρά – Ανατολίας που φτάνει έως τα νότια της Κωνσταντινούπολης. Ο Γερμανός επιστήμονας που μελετά τη σεισμική δραστηριότητα της ζώνης αυτής από το 2006, αναλύοντας περισσότερους από 835 μικροσεισμούς που καταγράφηκαν από τα όργανά του, διαπίστωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τεκτονικές εντάσεις συσσωρεύονται στην περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της ανάλυσής του, ένα τμήμα του ρήγματος, μήκους τριάντα χιλιομέτρων, που εκτείνεται σε βάθος μόνο λίγων χιλιομέτρων στο αρχιπέλαγος των Πριγκιποννήσων, φαίνεται να αποτελεί το σημείο σύγκλισης και απορρόφησης των τεκτονικών εντάσεων. Το συγκεκριμένο τμήμα δεν έχει σπάσει εδώ και δεκαετίες. Ετσι, αν χαλαρώσει και ξεσπάσει βίαια, τότε ενδέχεται να δώσει σεισμική δόνηση άνω των 7 Ρίχτερ ακριβώς κάτω από την Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλούπολη των 13 εκατομμυρίων κατοίκων. Μεγάλο καταστροφικό σεισμό είχε προβλέψει ότι θα δώσει το ρήγμα της Ανατολίας μέσα στο 2014 και ο διακεκριμένος σεισμολόγος της Τουρκίας Αχμέτ Μετέ Ισίκαρα. Εκτός όμως από τον Γερμανό επιστήμονα και τους Τούρκους συναδέλφους του, την περιοχή μελετούν με προσοχή και οι Ελληνες σεισμολόγοι και γεωλόγοι, καθώς ένας τέτοιος ισχυρός σεισμός μπορεί να επηρεάσει και να «ξυπνήσει» και ελληνικά ρήγματα.

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα και πού θα χτυπήσει

Οπως ανέφερε στην «Espresso» ο καθηγητής Γεωλογίας και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας: «Από το 1999, οπότε το ρήγμα έδωσε τον φονικό σεισμό με τους 20.000 νεκρούς, είναι κοινό μυστικό ότι το ρήγμα, που δεν έχει σπάσει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να δώσει έναν μεγάλο σεισμό. Και η μελέτη του Γερμανού επιστήμονα, αλλά και παλαιότερες επιβεβαιώνουν ουσιαστικά ότι συσσωρεύεται μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας» τόνισε και πρόσθεσε: «Ο σεισμός για την Κωνσταντινούπολη θα είναι καταστροφικός. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τον ελλαδικό χώρο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν και πόσο θα ενεργοποιήσει δικά μας ρήγματα».

Πιο αποκαλυπτικός ήταν σε δηλώσεις του ο ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας: «Η μελέτη του Μάρκο Μπόνχοφ είναι απόλυτα σωστή. Ναι, υπάρχει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος αυτό το κομμάτι να σπάσει και να δώσει μεγάλο σεισμό. Υπάρχει τεράστια ησυχία σε ένα τεράστιο κενό που έχει να δώσει σεισμό εδώ και δεκαετίες!» τόνισε και πρόσθεσε: «Με τον Μπόνχοφ ήμασταν μαζί το 2006, όταν πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη γεώτρηση μέσα στο ρήγμα στη θάλασσα του Μαρμαρά και έβαλε όργανα στην “καρδιά” του. Αν δώσει σεισμό, τότε τα χάρτινα και χτισμένα στην άμμο σπίτια της Κωνσταντινούπολης θα υποστούν τεράστιες ζημιές».

Σε ό,τι αφορά τον ελλαδικό χώρο, ο κ. Χουλιάρας σημείωσε: «Ενας σεισμός 7 Ρίχτερ θα ενεργοποιήσει γειτονικά ρήγματα σε Αιγαίο και Σαμοθράκη. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ρήγμα της Ανατολίας, καθώς εισέρχεται στον χώρο του Αιγαίου διακλαδίζεται σε διαφορετικά ρήγματα, εκ των οποίων το ένα περνά στον θαλάσσιο χώρο των Σποράδων, μεταξύ Σκύρου και Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, ενώ τα άλλα δύο βορειότερα της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, μεταξύ Σποράδων και Χαλκιδικής» είπε και συνέχισε: «Τον Αύγουστο του 1999 έγινε ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και λίγες εβδομάδες μετά ξύπνησε το δικό μας ρήγμα στην Πάρνηθα. Για δύο χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν σε έντονη σεισμική δραστηριότητα».

Συνεχείς δονήσεις τρομάζουν την Κρήτη

Ο Εγκάλδος συνεχίζει να τρομοκρατεί την Κρήτη. Το νησί δονείται καθημερινά, με τους μετασεισμούς να ανησυχούν τους κατοίκους όλο και περισσότερο. Μόνο χθες καταγράφηκαν οκτώ σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη ήταν 4,6 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες πάντως που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου εμφανίζονται καθησυχαστικοί: «Μετά τον κύριο σεισμό των 6 Ρίχτερ έχουν γίνει δεκάδες μετασεισμοί, γεγονός που μαρτυρά ότι υπάρχει εκτόνωση του φαινομένου» σημείωσε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε: «Είναι θετικό ότι υπάρχει μετασεισμική δραστηριότητα. Ωστόσο, οι κάτοικοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η γη θα εξακολουθήσει να τρέμει ίσως για αρκετό καιρό ακόμη. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό».

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...