Το σουβλάκι, το εθνικό μας φαγητό, στην καρδιά (και το στομάχι) των ομογενών – και όχι μόνο.
Τι burgers, hotdogs και κουραφέξαλα; Μπορεί να ζούμε στην Αμερική, ξέρουμε όμως ακόμα να τρώμε σαν Ελληνες και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το σουβλάκι.
Για τους Ελληνες που επισκέπτονται για διακοπές την Αμερική και συγκεκριμένα τη Νέα Υόρκη ίσως είναι ξενέρωμα να φάνε σουβλάκι εδώ, αφού και το έχουν μες στα πόδια τους και συν τοις άλλοις όταν πηγαίνεις διακοπές σε ξένη χώρα εκτός από την κουλτούρα της θες να γνωρίσεις και να δοκιμάσεις και την κουζίνα της.
Απόλυτα κατανοητό, παρ’ όλα αυτά εμείς που ζούμε στη Νέα Υόρκη και έχουμε στο αίμα μας το ελληνικό ταμπεραμέντο πέφτουμε με τα μούτρα στους γύρους και στα σουβλάκια, και ευτυχώς τα βρίσκουμε σε όποια περιοχή μένουμε, αφού υπάρχουν παντού!
Οι επιλογές
Τις προάλλες πέρασα μια βόλτα από το διάσημο BZ Grill της Αστόρια και απολαμβάνοντας τον γύρο με την τυροκαφτερή και τις πατατούλες τις τηγανητές κάθησα και αναρωτήθηκα πόσα αυθεντικά ελληνικά σουβλατζίδικα να υπάρχουν στη Νέα Υόρκη.
Aν λάβεις υπόψη σου τις περιοχές της Νέας Υόρκης, όπως Μανχάτταν, Κουίνς, Μπρονξ και Μπρούκλιν, τα σουβλατζίδικα είναι περίπου γύρω στα 40 και δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους: τεράστιες μερίδες με γύρο ή καλαμάκι χοιρινό και κοτόπουλο, τζατζίκι και τυροκαφτερή στο φουλ, πατάτες τηγανητές, σκέτες ή με λιωμένο τυρί, και… τρεις σόδες για να χωνέψουμε από τις χοντρές μάσες. Από θέμα αισθητικής χώρου μην περιμένετε και πολλά. Μιλάμε για το παραδοσιακό, αυθεντικό σκηνικό σουβλατζίδικου, με τη μόνη διαφορά ότι δεν παίζουν απαραίτητα όλα τα μαγαζιά ελληνικά τραγούδια!
Αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει για το ντεκόρ του είναι το SouvlakiGr, του οποίου η διακόσμηση είναι εμπνευσμένη από τα σοκάκια της Μυκόνου. To SouvlakiGr διαθέτει μάλιστα και φορτηγό βαμένο λευκό και γαλάζιο, με τους μύλους της Μυκόνου, και γυρνάει στους δρόμους του Μανχάταν.
Οσο για τις τιμές, κυμαίνονται σε πολύ λογικό πλαίσιο, σε σχέση με την ποσότητα του φαγητού και των δεδομένων τις Νέας Υόρκης, οι οποίες κατά γενική ομολογία -ειδικά μες στο Μανχάταν- είναι λίγο τσουχτερές. Μια μερίδα γύρος απ’ όλα στοιχίζει γύρω στα 8-14 δολάρια, ενώ το σκέτο καλαμάκι με ψωμί στοιχίζει 2,5-3 δολάρια.
Στα διάφορα μενού θα βρεις φυσικά και άλλα ελληνικά «μπινελίκια», μεζεδάκια τύπου ντολμαδάκια γιαλαντζί, σπανακοπιτάκια, χωριάτικη σαλάτα (αν μη τι άλλο!), φέτα ψητή, λουκάνικο κ.ο.κ., ενώ για το γκραντ φινάλε μερικά από αυτά τα μαγαζιά, όπως το Spartan Souvlaki, σερβίρουν και παραδοσιακά γλυκά, όπως ο μπακλαβάς.
Οι ιδιοκτήτες
Οσο για το προσωπικό που εργάζεται στα σουβλατζίδικα; Ο ιδιοκτήτης-ψήστης σίγουρα είναι Ελληνας ή Ελληνίδα -βλέπε, την ευγενική κυρία στο Mamagyro του Μανχάταν-, ενώ οι σερβιτόροι είναι και Ελληνες και «Σπανιόλοι» (έτσι αποκαλούν τους λατινοαμερικάνους).
Στα must σουβλατζίδικα της Νέας Υόρκης -σημειώστε τα, μπας και όταν έρθετε θέλετε να φάτε σουβλάκι!- περιλαμβάνονται εκτός από τα προαναφερθέντα και τα Gyro World, Opa, Pita Press, Pita Pan, Meze, Gyro Place, Elliniko, Yummy Gyro και Souvlaki Lady.
ΑΝΤΖΕΛΑ ΠΑΝΤΕΛΗ