Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

«Σασμός»: Βασιλική και Μαθιός ζουν με την απειλή της αποκάλυψης της αλήθειας...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Εύα...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...

«Ο Σκαραβαίος»: Ο κλόουν σας

Τι θα δούμε στο «Σκαραβαίο» στο αποψινό επεισόδιο!Μια γυναίκα κάνοντας...

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Ψυχανάλυσέ το: Οι παράγοντες που οδηγούν στην αγοραφοβία και οι τρόποι αντιμετώπισής της

❱❱ Ολοι βιώνουμε στιγμές που νιώθουμε ταραχή και ανησυχίαΟταν όμως αυτός ο φόβος γίνεται φοβία και μας εμποδίζει να βγούμε από το σπίτι και να προσπαθούμε να αποφύγουμε μέρη και υποχρεώσεις που μας κάνουν να νιώθουμε εγκλωβισμένοι, υπάρχει περίπτωση να νοσούμε από αγοραφοβία.

Η αγοραφοβία είναι ένας τύπος αγχώδους διαταραχής, μια συναισθηματική κατάσταση, κατά την οποία το άτομο μπορεί να αποφεύγει μέρη, πρόσωπα ή γεγονότα που το κάνουν να νιώθει έντονο στρες, πανικό, ανήμπορο και παγιδευμένο, εξαιτίας της παρουσίας πολλών ατόμων γύρω του, και να έχει μεγάλη ανάγκη να ξεφύγει.

Τα τελευταία χρόνια η αγοραφοβία παρουσιάζεται και αυξάνεται ραγδαία (κυρίως σε μεγάλες πόλεις και εμπορικά σημεία), όμως υπάρχουν ορισμένες παρερμηνείες σχετικά με το τι ακριβώς είναι μια κρίση ή ένα επεισόδιο αγοραφοβίας.

Η αγοραφοβία, αναφέρει η βιβλιογραφία, οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, ιδιαίτερα επίσης εμφανίζεται στα μέλη οικογενειών που βιώνουν συχνά αγχωτικά συμβάντα. Στο DSM-V (ψυχιατρικό επίσημο εγχειρίδιο) η αγοραφοβία αναφέρεται ως φοβία μαζί με συγκεκριμένες φοβίες. Αλλες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα περιλαμβάνουν το άγχος του αποχωρισμού, η διαταραχή του μετατραυματικού στρες και η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζητούν τη βοήθεια των ειδικών ψυχικής υγείας και ψυχολόγους εμφανίζουν αγοραφοβία μετά την εμφάνιση κρίσεων πανικού. Η αγοραφοβία κατανοείται καλύτερα ως ανεπιθύμητη έκβαση συμπεριφοράς των επαναλαμβανόμενων κρίσεων πανικού και της επακόλουθης ανησυχίας και αναμονής για την απρόοπτη επανεμφάνιση τέτοιων κρίσεων, η οποία οδηγεί στην αποφυγή πιθανών καταστάσεων που θα καλλιεργήσουν και θα προκαλέσουν νέα κρίση πανικού. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα κύρια συμπτώματα της αγοραφοβίας σε περίπτωση που νιώθετε κάτι παρεμφερές.

Η αγοραφοβία παρουσιάζεται και μας κατακλύζει από τρόμο και πανικό σε περιπτώσεις όπως οι εξής:
• Μέσα μαζικής μεταφοράς (φόβος του να είναι κανείς σε μέρη όπου μπορεί να είναι δύσκολο να φύγει, όπως ασανσέρ ή τρένο).
•  Μεγάλα, ανοιχτά μέρη (για παράδειγμα, πλατείες, λεωφόροι).
• Κλειστά μέρη με πολύ κόσμο (εταιρίες, δημόσιες υπηρεσίες, σούπερ μάρκετ).
• Οταν στεκόμαστε στην ουρά (δημόσιοι οργανισμοί, τράπεζες, νοσοκομείο, σταθμοί) νιώθουμε φόβο απώλειας του ελέγχου σε δημόσιο χώρο.
• Οταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού μόνοι και κάπως απομακρυσμένοι από συνηθισμένες περιοχές, νιώθουμε φόβο να είναι κανείς μόνος σε οποιαδήποτε κατάσταση.
• Αδυναμία να βγει κανείς από το σπίτι ή να είναι σε θέση να το κάνει, μόνο αν κάποιος άλλος τον συνοδεύει, με συνέπεια υπερβολική εξάρτηση από τους άλλους

Οταν κάποιος πάσχει από αγοραφοβία, δεν μπορεί να βρίσκεται σε συγκεκριμένα μέρη.

Αν βρεθεί σε κάποιο από αυτά, θα νιώσει ιδιαίτερα αγχωμένος και πανικόβλητος, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως:
• Ταχυπαλμία
• ιδρώτας και τρέμουλο
• προβλήματα στην αναπνοή
• αισθήματα ζέστης ή κρύου
• ναυτία ή ακόμα και διάρροια
• πόνος στο στήθος
• ζάλη ή τάση για λιποθυμία
• φόβος θανάτου
• αίσθημα αδυναμίας

Η σημασία της άσκησης και της σωστής διατροφής

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι ίδια για διάφορες άλλες ασθένειες, συνεπώς η αγοραφοβία δεν είναι η ευκολότερη διαταραχή όσον αφορά τη διάγνωση.

Πώς αντιμετωπίζεται η αγοραφοβία; Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της φοβίας είναι ένας συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Υπάρχουν και πράγματα που μπορεί να κάνει ο ασθενής προκειμένου να νιώσει καλύτερα, όπως τα εξής συνδυαστικά και σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες.
• Ψυχοθεραπεία

Ο ασθενής μπορεί να μάθει νέους τρόπους να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις, όπως και να αναγνωρίζει τα πράγματα που πυροδοτούν τη φοβία του και τις κρίσεις του, και να αποκτήσει σιγά σιγά έλεγχο των σκέψεών του και να βρει τα μέσα αντιμετώπισής του.
• Φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται τις περισσότερες φορές σε περιπτώσεις αγοραφοβίας είναι αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα που καταπολεμούν το άγχος, και ξεκινούν από μικρές δόσεις, με σκοπό την παραγωγή περισσότερης σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η αγωγή μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες (το λιγότερο) έως και έναν χρόνο. Αν τα θετικά αποτελέσματα αρχίσουν να γίνονται εμφανή, ο γιατρός μπορεί να κρίνει πως η δόση θα μειωθεί. Ενδεχομένως θα συνεχιστεί η παρακολούθηση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν. Η τακτική άσκηση και η σωστή διατροφή έχουν σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία. Καλό, επίσης, είναι να αποφεύγετε την καφεΐνη, το κάπνισμα και το αλκοόλ, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Πολλές φορές βοηθούν συμπληρωματικά εναλλακτικές μορφές rt4w35twe5g 2θεραπείας, όπως γιόγκα, πιλάτες, χειροπρακτικό μασάζ.

www.michalopoulou.gr
www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου



offer



{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

Ο ανάδρομος στο νέο συμβόλαιο με το Mega και η Ελένη που μόλις… ξύπνησε

Αφιλτράριστη Μενεγάκη και ανάδρομος Ερμής! Μπορεί η Ελένη Μενεγάκη...