Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Ανακάλυψαν με ποιον τρόπο πλήττει τους πνεύμονες ο… κορονοϊός!

Ελπίδες για την παρασκευή εμβολίου που θα τον αντιμετωπίσει οριστικά.

Τον «Δούρειο Ιππο» που χρησιμοποιεί ο νέος ιός της γρίπης για να πλήξει τον οργανισμό εντόπισαν Ολλανδοί ερευνητές, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την παρασκευή ενός εμβολίου που θα τον αντιμετωπίσει οριστικά.

Ο κορονοϊός, ο οποίος όπως έχει προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μπορεί να προκαλέσει μοιραία βλάβη στους πνεύμονες και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο, φαίνεται να χρησιμοποιεί μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων για να διεισδύσει σε αυτά και να τα μολύνει. Στην τελευταία έρευνα με επικεφαλής τον Μπαρτ Χάγκμανς από το Erasmus Medical Ceneter της Ολλανδίας οι επιστήμονες μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο ο ιός εισέρχεται στο εσωτερικό των κυττάρων, καθώς επίσης και ποιους υποδοχείς χρησιμοποιεί για να το πετύχει, ενώ στη συνέχεια διερεύνησαν σε ποιο σημείο του σώματος υπάρχουν αυτοί οι υποδοχείς. «Μόλις εντοπιστεί ο υποδοχέας, γνωρίζοντας την κατανομή που έχει στον οργανισμό μπορεί κανείς να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες για την παθογένεια του ιού, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο μολύνει τους ανθρώπους, αλλά και την πιθανότητα μετάδοσής του», εξήγησε ο Χάγκμαν σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Ο βασικός υποδοχέας της νόσου αποδείχτηκε ότι ήταν μια πρωτεΐνη με την ονομασία διπεπτιδυλική πεπτιδάση-4 (DPP-4). Τα κύτταρα που περιέχουν την DPP-4 εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και όχι στο ανώτερο, γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί ο ιός προσβάλλει τους πνεύμονες και όχι τη μύτη ή τον λαιμό, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ιού του κοινού κρυολογήματος. Τα ευρήματα αναμένεται να βοηθήσουν τους ερευνητές να βρουν τρόπους ανάπτυξης νέων πιθανών φαρμάκων ή εμβολίων που θα μπλοκάρουν τους υποδοχείς DPP-4 προλαμβάνοντας έτσι τη μόλυνση.

Παρά το γεγονός ότι στην αγορά κυκλοφορούν ήδη μερικά φάρμακα που μπλοκάρουν τους εν λόγω υποδοχείς και προορίζονται για χρήση στους διαβητικούς, η ομάδα του Χάγκμαν τα δοκίμασε στην προσπάθειά της να σταματήσει τον ιό σε εργαστηριακά πειράματα και διαπίστωσε ότι είναι αναποτελεσματικά. Τόνισε όμως ότι εργάζονται ήδη πάνω σε άλλα μόρια, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη εμβολίου.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...