Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ταγκό και αντίσταση από τον ιησουίτη ιερέα

20+1 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον νέο Πάπα.

Οταν ήταν νέος, για να μπορέσει να σπουδάσει, είχε δουλέψει σε εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας ως σεκιουριτάς! Ο λόγος για τον νέο Ποντίφικα Φραγκίσκο, ο οποίος εξέπληξε τους πάντες με την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Καθολικής Εκκλησίας. Υπάρχουν ωστόσο κι άλλα πράγματα που ίσως δεν ξέρετε -και θέλετε να μάθετε- για τον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.

1. Είναι ο πρώτος Πάπας από την Αργεντινή, τη Λατινική Αμερική και το νότιο ημισφαίριο γενικότερα. Επίσης, είναι ο πρώτος ιησουίτης Πάπας, ενώ υπήρξε και ο πρώτος ιησουίτης Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αϊρες.

2. Είναι η πρώτη φορά από το 913 μ.Χ. που ένας νέος Πάπας επιλέγει όνομα που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί (Φραγκίσκος).

3. Εχει μόνο έναν πνεύμονα. Ο άλλος του αφαιρέθηκε όταν ήταν ακόμη παιδί, εξαιτίας σοβαρής λοίμωξης.

4. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά και γερμανικά.

5. Δεν διαθέτει ούτε σοφέρ, ούτε ειδικό όχημα. Στο Μπουένος Αϊρες χρησιμοποιεί το μετρό. Στη Ρώμη συνηθίζει να μετακινείται είτε με τα πόδια είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αρκετά συχνά χρησιμοποιεί και ποδήλατο.

6. Είναι οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαν Λορέντζο του Μπουένος Αϊρες. Ο ίδιος παίζει μπάλα από τα εννέα του χρόνια.

7. Αγαπάει το θέατρο, κυρίως τα έργα των Ελλήνων κλασικών, του Σαίξπηρ και του Ντοστογιέφσκι. Ωστόσο, στον κινηματογράφο προτιμάει ταινίες του ιταλικού νεορεαλισμού. Οσο για τον αγαπημένο του πίνακα, είναι η «Λευκή Σταύρωση» του Μαρκ Σαγκάλ.

8. Πολύ προτού αφοσιωθεί στον Θεό ήταν «αρραβωνιασμένος» με μια κοπέλα, την Αμαλία, με την οποία μάλιστα του άρεσε να χορεύει ταγκό. Ηταν και οι δύο στις αρχές της εφηβείας τους, όμως από τότε ο Μπεργκόλιο της είχε πει: «Αν δεν παντρευτώ μαζί σου, θα γίνω παπάς». Παρ’ όλα αυτά, η σχέση τους δεν κράτησε πολύ, εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης που δέχτηκε εκείνη από τους γονείς της.

9. Μαγειρεύει μόνος του. Τα βράδια τρώει μονάχα λίγα φρούτα και πίνει ένα τσάι. Πέφτει για ύπνο στις 9.30, αλλά σηκώνεται από τις 4.30 τα χαράματα.

10. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή από το 1976 μέχρι το 1983 κατηγορήθηκε ότι δεν μιλούσε αρκετά για τις δολοφονίες και τις «εξαφανίσεις» αθώων θυμάτων του καθεστώτος. Οι υποστηρικτές του ωστόσο απαντούν ότι διαπραγματευόταν παρασκηνιακά για την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων. Κατηγορήθηκε επίσης για συνενοχή στην απαγωγή δύο ιησουιτών. Η σχετική έρευνα είχε βασιστεί σε δηλώσεις ενός εκ των δύο απαχθέντων. Σύμφωνα με άλλες πηγές όμως, η συνδρομή του Μπεργκόλιο υπήρξε καθοριστική για την απελευθέρωση των δύο ομήρων.

11. Κατακρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον καπιταλισμό ότι ενισχύουν τη φτώχεια.

12. Το 2001 θέλησε να επισκεφτεί ένα νοσοκομείο με ασθενείς του AIDS για να μπορέσει να τους μιλήσει, και με αφορμή τον εορτασμό της Μεγάλης Παρασκευής τότε να τους πλύνει και να τους φιλήσει τα πόδια.

13. Το 2010 κατέκρινε την απόφαση αναγνώρισης των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Αργεντινή, χαρακτηρίζοντάς τη «μια καταστροφική επίθεση ενάντια στα σχέδια του Θεού». Επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ανατρέφονται από μία μητέρα και έναν πατέρα.

14. Δεν έχει διστάσει να μιλήσει με σκληρά λόγια για τους ιερείς που αρνούνται να βαφτίζουν τα παιδιά των ανύπαντρων μητέρων. Τους χαρακτήρισε «υποκριτές που απομακρύνουν τους ανθρώπους του Θεού από τη σωτηρία» και τους έφερε ενώπιον των γυναικών «που επέλεξαν να μην προβούν σε άμβλωση, αλλά έχουν βρεθεί να περιοδεύουν από εκκλησία σε εκκλησία αναζητώντας κάποιον να τους βαφτίσει το παιδί».

15. Οταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ τον χειροτόνησε καρδινάλιο, οι πιστοί αποφάσισαν να συγκεντρώσουν χρήματα για να τον συνοδεύσουν στο ταξίδι του στη Ρώμη. Εκείνος όμως τους ζήτησε να παραμείνουν στην Αργεντινή και να προσφέρουν τα χρήματα στους φτωχούς.

16. Οταν έμαθε ότι το ράψιμο για τα άμφια του καρδιναλίου θα στοίχιζαν πάνω από 6.000 ευρώ, αγόρασε ο ίδιος το ύφασμα και το έδωσε στην αδερφή του να του το ράψει.

17. Ως Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αϊρες είχε επιλέξει να μη μένει στην επισκοπή, αλλά σε ένα μικρό διαμέρισμα.

18. Κατά τη διάρκεια του κονκλαβίου του 2005 είχε φτάσει πολύ κοντά στην εκλογή. Είχε τερματίσει δεύτερος πίσω από τον Γιόσεφ Ράτσινγκερ κι έκτοτε επικεντρώθηκε στο ποιμαντικό έργο του που θεωρείται μεγάλο όπλο για την ανάδειξη στο ύπατο εκκλησιαστικό αξίωμα.

19. Το βιογραφικό που ετοίμασε για το γραφείο Τύπου της Αγίας Εδρας ήταν από τα πιο σύντομα σε σχέση με των υπόλοιπων καρδιναλίων: μόλις μισή σελίδα.

20.  Λίγες μέρες προτού «πετάξει» για τη Ρώμη, προκειμένου να συμμετάσχει στο κονκλάβιο που τον ανέδειξε Πάπα, είχε τηλεφωνήσει στην αγαπημένη του ξαδέρφη Κάρλα Μπρακίνο. «Θα πάω να κάνω το καθήκον μου και θα επιστρέψω» της είχε πει, απόλυτα βέβαιος ότι δεν θα ήταν εκείνος ο διάδοχος του Βενέδικτου ΙΣΤ’.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...