Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Συνεπιβάτες σε διαδρομές low… budget

H νέα λύση της οικονομικής μετακίνησης με αυτοκίνητο έχει ρέντα.

«Κούρεμα» του υψηλού κόστους μετακίνησης μέσω της συνοδήγησης αναζητούν καθημερινά ολοένα και περισσότεροι Ελληνες που μοιράζονται το αυτοκίνητο, τις διαδρομές και τη βενζίνη τους! Την ώρα που τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί και η τιμή των καυσίμων εξακολουθεί να προκαλεί… ίλιγγο εκατοντάδες πολίτες επιλέγουν να βρουν συνεπιβάτες, ακόμη και μέσω Διαδικτύου, μοιράζοντας τα έξοδα και περικόπτοντας το συνολικό κόστος των καθημερινών τους μετακινήσεων ακόμη και κατά 60%!

Στο εξωτερικό η πρακτική της συνοδήγησης έχει ιστορία περίπου 100 ετών, αφού ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα. Στη χώρα μας ωστόσο η λύση αυτή έγινε γνωστή μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας pamemazi.gr που δημιουργήθηκε με την αρχή της κρίσης, το 2009, και σήμερα αριθμεί χιλιάδες μέλη από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην «Espresso» η Κλεοπάτρα Πολύζου, υπεύθυνη της σελίδας, το pamemazi.gr αποτελεί την ελληνική έκδοση της σελίδας carpooling.com, η οποία με τέσσερα εκατομμύρια εγγεγραμμένα μέλη είναι η μεγαλύτερη βάση συνοδήγησης στην Ευρώπη.

Το carpooling δημιουργήθηκε το 2001 από τρεις φοιτητές στη Γερμανία, οι οποίοι έψαχναν έναν οικονομικό τρόπο για να επισκέπτονται τις κοπέλες τους τα σαββατοκύριακα. Καθώς η συνοδήγηση αποτελούσε ήδη διαδεδομένη πρακτική, η ανάπτυξη της σελίδας ήταν γρήγορη. Ετσι, οκτώ χρόνια αργότερα, όταν οι συνθήκες στην Ελλάδα είχαν ήδη αρχίσει να αλλάζουν, δημιουργήθηκε και η ελληνική έκδοση, με τις πιθανότητες της επιτυχίας να αυξάνονται και από την πεποίθηση ότι η συνοδήγηση είναι μια πρακτική που ταιριάζει στον ανοιχτό και φιλικό χαρακτήρα των Ελλήνων.

«Το pamemazi.gr προσφέρει τη δυνατότητα στα μέλη και τους επισκέπτες της σελίδας να βρουν συνεπιβάτες, ώστε να μοιραστούν τις καθημερινές διαδρομές και τα ταξίδια τους και να εξοικονομήσουν χρήματα. Με άλλα λόγια, λειτουργεί ως ένας δωρεάν “πίνακας ανακοινώσεων” στον οποίο μπορεί κανείς να καταχωρίσει την “αγγελία” του» εξηγεί η Κλεοπάτρα Πολύζου προσθέτοντας ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να συνοδηγήσει κανείς: ως οδηγός και ως συνεπιβάτης. «Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει την πόλη αναχώρησης και προορισμού, ώστε να βρει όλες τις προσφερόμενες διαδρομές. Μπορεί ακόμα να φιλτράρει την αναζήτησή του διαλέγοντας την ημερομηνία, την ώρα αναχώρησης, καθώς και αν επιθυμεί ο συνεπιβάτης να είναι καπνιστής ή όχι, ή -εάν είναι γυναίκα – αν επιθυμεί να δει τις διαδρομές  από γυναίκες για γυναίκες μόνο. Αφού βρει κανείς τη διαδρομή που τον ενδιαφέρει, μπορεί να δει το προφίλ του συνοδηγού και στη συνέχεια να επικοινωνήσει μαζί του μέσω τηλεφώνου ή e-mail προκειμένου να συνεννοηθεί για τις λεπτομέρειες της διαδρομής. Η δεύτερη εναλλακτική είναι να καταχωρίσει κανείς τη δική του αναζήτηση ως συνεπιβάτη».

Τα περισσότερα μέλη είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και… γυναίκες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομάδας του pamemazi.gr, στην πλειονότητά τους τα μέλη ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-39, είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατά 53% γυναίκες. Τα περισσότερα μέλη αυτής της ηλικιακής ομάδας αναζητούν συνεπιβάτες για να μοιραστούν το κόστος της καθημερινής μετακίνησης προς και από τον χώρο εργασίας, ενώ μεγάλο τμήμα των μελών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-25 και αποτελείται κυρίως από φοιτητές. «Η ανταπόκριση των Ελλήνων στην πρακτική της συνοδήγησης είναι πολύ θετική. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε μέσω e-mail και Facebook είναι ενθουσιώδη» αναφέρει η Κλεοπάτρα Πολύζου και συμπληρώνει: «Είναι ενδεικτικό ότι οι άνθρωποι που έχουν κάνει like στη σελίδα μας στο Facebook ξεπερνούν τους 31.000».

Η ίδια τονίζει πως μέσω του προγράμματος πιστοποίησης της ταυτότητας των μελών ενισχύεται το αίσθημα ασφαλείας ανάμεσα στους χρήστες. «Ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να συλλέξουν όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούν για τον υποψήφιο συνεπιβάτη πριν επικοινωνήσουν μαζί του. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, οι δύο πλευρές γνωρίζονται καλύτερα και πληρούνται οι προϋποθέσεις για ένα ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι! Πολλές από τις φιλίες που ξεκίνησαν μέσω της συνοδήγησης οδηγήθηκαν ακόμη και στα σκαλιά της εκκλησίας!»

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...