Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Ενθρόνιση… με λιτότητα!

Με χαμηλό προφίλ και… περικοπές (στο δαχτυλίδι) η τελετή στέψης του νέου Πάπα Φραγκίσκου Α’.

Λιτή, αλλά με σεβασμό στην παράδοση ήταν η τελετή «έναρξης του ιερατικού λειτουργήματος του επισκόπου της Ρώμης και διαδόχου του Πέτρου», που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Διατηρώντας το χαμηλό προφίλ που έχει υιοθετήσει από την πρώτη κιόλας ημέρα της εκλογής του, ο Πάπας Φραγκίσκος, αφού κατέστησε σαφές μέσω του εκπροσώπου του ότι αυτή τη φορά δεν θα θα πρέπει να γίνεται λόγος για ενθρόνιση, καθώς δεν υπάρχει βασιλιάς, περιηγήθηκε με το ανοιχτό Papamobil, χαμογελαστός και ντυμένος με απλά άμφια, ανάμεσα στους 200.000 πιστούς που είχαν κατακλύσει από τα ξημερώματα την πλατεία. Ακούγοντας το πλήθος να φωνάζει το όνομά του, δεν δίστασε κάποια στιγμή να κατέβει από το όχημα και να πλησιάσει στα κιγκλιδώματα προκειμένου να σφίξει τα χέρια των πιστών, να αγκαλιάσει μικρά παιδιά και να ευλογήσει έναν ανάπηρο άντρα. Ολο αυτό ωστόσο προκάλεσε έντονο «πονοκέφαλο» στην Ελβετική Φρουρά που έχει επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της ασφάλειάς του.

Εν συνεχεία, αφού μετέβη για να προσευχηθεί πάνω από τον τάφο του Απόστολου Πέτρου, τέλεσε την πρώτη θεία Λειτουργία του ως προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, παρουσία περισσοτέρων από τριάντα ηγετών κρατών, και 132 ξένων αντιπροσωπιών, μεταξύ των οποίων και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Κατά την έναρξή της, του παραδόθηκαν το παπικό πάλλιο, φτιαγμένο από μαλλί προβάτου για να συμβολίζει τον ρόλο του ως ποιμένα του ποιμνίου του και το παπικό δαχτυλίδι, το οποίο αυτή τη φορά είναι επίχρυσο και όχι χρυσό όπως του προκατόχου του. Φορώντας τα ξεκίνησε κι επίσημα η θητεία του ως 266ου Ποντίφικα, στη διάρκεια της οποίας δεσμεύτηκε ότι θα προσφέρει την αγκαλιά του στους φτωχούς, στους γυμνούς και τους ανίσχυρους, ζητώντας παράλληλα από τους πιστούς να μη φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να στείλει το ηχογραφημένο μήνυμά του και στους πιστούς που είχαν κατακλύσει την Πλάζα ντε Μαγιόρ, την κεντρική πλατεία του Μπουένος Αϊρες, οι οποίοι ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν τον άκουσαν να τους λέει: «Αγαπημένα μου παιδιά, ξέρω ότι είστε στην πλατεία. Ξέρω ότι προσεύχεστε. Χρειάζομαι τις προσευχές σας».

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ


Ευφορία στο Βατικανό για την παρουσία Βαρθολομαίου

Την ιστορική σημασία της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην ενθρόνιση του νέου Πάπα Φραγκίσκου του Α’ επισήμανε σε εκτενείς αναφορές του το ραδιόφωνο του Βατικανού. «Η παρουσία της αυτού αγιότητος του Βαρθολομαίου Α’ είναι ιστορικής σημασίας» γράφει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του το επίσημο όργανο της Αγίας Εδρας, κάτι που έχει τονιστεί εξάλλου σε κάθε ευκαιρία από φορείς και των δύο Εκκλησιών. «Πιστεύω ότι η κίνηση αυτή καταδεικνύει από την πλευρά της Ορθοδοξίας τη διάθεση για συνέχιση του διαλόγου και την επιθυμία των δύο πλευρών να υπερβούν τις διαιρέσεις που τις κρατούν εδώ κι αιώνες μακριά» σχολίασε σχετικά ο διευθυντής του Βατικάνιου Κέντρου για την Ενότητα των Εκκλησιών, πατέρας Τζέιμς Πουλίσι. Επίσης, οι πληροφορίες για το δείπνο που είχε το βράδυ της Δευτέρας ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κάνουν λόγο για «πολύ εγκάρδιο, χριστιανικό κλίμα». Το δείπνο διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες. Τόσο ο Αργεντινός Ποντίφικας όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης διαμένουν στο εσωτερικό του Βατικανού, στον Οίκο της Αγίας Μάρτα, όπου κατέλυσαν οι εκλέκτορες καρδινάλιοι κατά τη διάρκεια του κονκλαβίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...