Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Μεγαλειώδες «ΟΧΙ»

Δραματική η επόμενη μέρα για την Κύπρο, η οποία περιμένει τώρα βοήθεια από τη Μόσχα.

Η κατάσταση στη μαρτυρική Μεγαλόνησο είναι δραματική καθώς η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μαζί με αυτό ολόκληρης της οικονομίας της Κύπρου δεν φαντάζει πλέον σαν ένας μακρινός εφιάλτης, αλλά ως ένα πραγματικό γεγονός. Η κυπριακή Βουλή απέρριψε το βελτιωμένο σχέδιο για φορολόγηση καταθέσεων και όλοι αναρωτιούνται ποια είναι η επόμενη μέρα, όταν μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε είπε «λυπάμαι τον κυπριακό λαό».

Η νύχτα που περνά η Κύπρος είναι εφιαλτική και οι Βρυξέλλες σήμερα περιμένουν κάποια τελευταία πρόταση από την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη προτού λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις. Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, που διέψευσε τα περί παραιτήσεώς του, βρίσκεται ήδη στη Μόσχα όπου έχει κρίσιμες επαφές, ενώ αργά χθες το βράδυ αναμενόταν τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Κύπρου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Μόσχα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων αναβλήθηκε το προγραμματισμένο ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τις 22-24 Μαρτίου στη Φινλανδία. Οι επιπτώσεις από την απόρριψη του «κουρέματος» των καταθέσεων θα οδηγήσουν στη χρεοκοπία, αλλά και στην έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Κύπρος δεν θα πάρει οικονομική βοήθεια και η ΕΚΤ θα σταματήσει τις μεγάλες ενέσεις ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες. Οταν θα ανοίξουν οι τράπεζες, οι καταθέτες θα ζητήσουν τα χρήματά τους, αλλά οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αφού η ΕΚΤ θα κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας. Αυτό οδηγεί σε χρεοκοπία, εκκαθάριση των τραπεζών και πολύ υψηλότερες απώλειες για τους καταθέτες. Ετσι το κυπριακό κράτος θα τυπώσει νέο εθνικό νόμισμα, τη λίρα Κύπρου, με τις ευλογίες της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στην Ελλάδα οι πελάτες των τραπεζικών κυπριακών υποκαταστημάτων δεν βλέπουν την ώρα να ανοίξουν τα υποκαταστήματα και να προχωρήσουν σε ανάληψη των χρημάτων τους. Αν και το υπουργείο Οικονομικών για μία ακόμη φορά επεσήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα με τις καταθέσεις στα εν Ελλάδι υποκαταστήματα, έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και θεωρείται βέβαιο ότι μόλις ανοίξουν την Πέμπτη οι τράπεζες θα σημειωθεί μεγάλο κύμα αναλήψεων, ενώ πολλοί φοβούνται για κύμα φυγής επενδυτικών κεφαλαίων από τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα προς το εξωτερικό. Κάποιες πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν, έλεγαν ότι δεν αποκλείεται τα καταστήματα να ανοίξουν την ερχόμενη Τρίτη, μετά την αργία της 25ης Μαρτίου. Η Αθήνα είναι έτοιμη για τη μεταβίβαση των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων κυπριακών τραπεζών (CPB, Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα) σε ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ενώ όπως έγινε γνωστό, το κόστος της μεταβίβασης ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα μισά θα βάλει η Κύπρος και το υπόλοιπο ποσό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ελληνικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα υποκαταστήματα, αλλά μέχρι αυτό να εκδηλωθεί και να ολοκληρωθεί, όλοι είναι συγκρατημένοι. Μετά την άρνηση για «κούρεμα» καταθέσεων μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο Β. Αυτό περιλαμβάνει εκτός των άλλων και ένα σχέδιο εσωτερικού δανεισμού που προβλέπει δάνειο από τα ταμεία πρόνοιας.

Το plan B, εκτός από τον εσωτερικό δανεισμό, προβλέπει να περάσει η Λαϊκή Τράπεζα στα χέρια τεσσάρων Ρώσων επιχειρηματιών και τα ελληνικά υποκαταστήματα να περάσουν στην ελληνική πλευρά. Στο μεταξύ, ένα αεροσκάφος της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας προσγειώθηκε χθες το βράδυ στην Κύπρο μεταφέροντας ένα εκατομμύριο ευρώ για τη μισθοδοσία των Βρετανών στρατιωτών στις βάσεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...