Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η Κάιλι Τζένερ με μπασκετμπολίστα του… κολεγίου

Με νεαρό μπασκετμπολίστα φέρεται ότι ξεπερνά η Κάιλι Τζένερ...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ντου της αστυνομίας σε βίλες του ράπερ «Ντίντι»!

Εφοδο σε δύο σπίτια του Σον Κομπς, γνωστού παλαιότερα...

Εσβησε το μπρίφινγκ

Στις καλένδες ο θεσμός της καθημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Λίγοι είναι αυτοί που έχουν παρατηρήσει ότι από τη στιγμή που ανέλαβε κυβερνητικός εκπρόσωπος ο δημοσιογράφος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σίμος Κεδίκογλου έχει καταργηθεί και το επονομαζόμενο μπρίφινγκ, η καθημερινή ενημέρωση δηλαδή που είχαν οι πολιτικοί συντάκτες για τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Στις ενημερώσεις αυτές έβγαιναν κάποτε και ειδήσεις, καθώς ο εκάστοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος δεχόταν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, ενίοτε αρκετά πιεστικές. Ισως αυτός να είναι ο λόγος που τεχνηέντως ατονούσε αργά αλλά σταθερά το μπρίφινγκ…

Βέβαια, για να λέμε την πάσα αλήθεια, η κατάργηση της επίσημης καθημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών (κάποτε γινόταν στη Ζαλοκώστα, όπου έδρευε το υπουργείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ακολούθως στα νέα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Τύπου, στη λεωφόρο Συγγρού), είχε δρομολογηθεί από τον Ηλία Μόσιαλο, που εκπροσωπούσε την τελευταία κυβέρνηση Παπανδρέου. Ενημέρωνε τους δημοσιογράφους δύο με τρεις φορές την εβδομάδα χωρίς να υπάρχουν κάμερες. Κάτι ανάλογο έπραττε και ο Παντελής Καψής, που ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Παπαδήμου.

Κάποτε όμως ούτε που διανοούνταν κάποιος να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι έρχονταν αντιμέτωποι με τους εκπροσώπους του Τύπου και το… στρίμωγμα μέσω ερωτήσεων ήταν ασφυκτικό. Αμίμητες έχουν μείνει οι απαντήσεις του στιλ «δεν ξέρω», «δεν απαντώ», «δεν το γνωρίζω, θα μάθω και θα σας πω» που έδινε κάθε φορά ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος διατέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος την περίοδο 2008-2009, αντικαθιστώντας τον Θοδωρή Ρουσόπουλο, επί κυβερνήσεως Καραμανλή.

Κάποτε πάντως τα μπρίφινγκ ήταν θεσμός. Γίνονταν ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεν είχε τίποτα να ανακοινώσει και οι δημοσιογράφοι, από την πλευρά τους, τίποτα να ρωτήσουν. Τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης οι πολιτικοί συντάκτες μαζεύονταν τα απογεύματα στο γραφείο του μακαρίτη του Τάκη Λαμπρία, πρώτου κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το 1974 έως το 1977, και κουβέντιασαν μαζί του τις εξελίξεις.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1982, ο αείμνηστος Δημήτρης Μαρούδας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου διαμορφώνει το πρώτο press room στην ιστορία του ελληνικού Τύπου, στην οδό Ζαλοκώστα. Η ενημέρωση πλέον είναι επίσημη. Ο αντικαταστάτης του Κώστας Λαλιώτης (διατέλεσε εκπρόσωπος την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 1985) θα καθιερώσει την απομαγνητοφώνηση των ερωταπαντήσεων. Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου που θα τον διαδεχθεί θα απαντά μόνο σε γραπτές ερωτήσεις. Τέλος, αξέχαστος έχει μείνει σε αυτή τη θέση ο Βύρων Πολύδωρας, εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990-1992. Οι ιστορικές ρήσεις και η ευρυμάθειά του έδιναν άλλον… αέρα στην ενημέρωση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...