Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες...

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

«Next please» μόνο τα Σαββατοκύριακα

Τέλος η Αννίτα Πάνια τις καθημερινές από το ψυχαγωγικό...

Η Ναταλία ετοιμάζει εκπλήξεις για το «Secret song»

H Ναταλία θα δείξει τη δύναμή της! Ονόματα πρώτης...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της...

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Παγίδα για όσους νηστεύουν τα «αμαρτωλά» πατατάκια!

Τα πιο επιβαρυμένα σε λιπαρά και αλάτι επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πολλοί έχουν συνδέσει τη νηστεία με τη νηστίσιμη μεν, κάθε άλλο παρά αθώα διατροφικά δε λιχουδιά που είναι κριτσανιστή και εθιστική! Τα πατατάκια είναι από τα πιο επιβαρυμένα σε λιπαρά και αλάτι επεξεργασμένα τρόφιμα, που ωστόσο -λόγω γεύσης- δύσκολα μπορούν να αφήσουν ασυγκίνητο ακόμα και τον πιο πειθαρχημένο διατροφικά άνθρωπο. Μάλιστα είναι ικανά να τον σπρώξουν στην «ηδονιστική υπερφαγία», όρος που έχει ως εισηγητή τον Γερμανό επιστήμονα δόκτορα Τόμπιας Χοκ, με τον οποίο περιγράφει την κατανάλωση φαγητού καθαρά και μόνο για την απόλαυση που προσφέρει.

Αυτό εξηγείται πια και επιστημονικά: τα λιπαρά τους γίνονται αντιληπτά από ένα νεύρο που βρίσκεται πάνω και πίσω από το στόμα μας, το τρίδυμο, το οποίο στέλνει πληροφορίες από το πρόσωπο στον εγκέφαλο. Ο συνδυασμός λιπαρών και αλατιού απογειώνεται γευστικά με τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά στο άμυλο της πατάτας. Πέρα όμως από τη γεύση, και ο ήχος παίζει τον ρόλο του! Ερευνα έδειξε ότι όσο περισσότερο θόρυβο κάνει ένα πατατάκι όταν το δαγκώνουμε τόσο περισσότερο μας εθίζει.

Παχυσαρκία

Οσο υπερβολικό και αν φαντάζει, αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που δημοσιεύεται στο «New England Journal of Medicine» και της οποίας ηγήθηκε ο καρδιολόγος και ερευνητής τροφίμων δρ Ντάριους Μοζαφάριαν. Στη σύγκριση διάφορων τροφίμων που πραγματοποίησε οι πατάτες και ειδικά τα πατατάκια ξεχωρίζουν, μακράν, ως τροφές που συμβάλλουν στην παχυσαρκία. Υπογραμμίζεται ο εθιστικός τους ρόλος αλλά και η ανισορροπία που επιφέρουν στη γλυκόζη και την ινσουλίνη του αίματος. Αυτή η ανισορροπία «οδηγεί σε δυσκολία επίτευξης του αισθήματος του κορεσμού, σε αυξημένη πείνα και στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Τα έμβρυα

Η μεγάλη κατανάλωση τσιπς μπορεί να προκαλέσει κακό ακόμα και σε αγέννητα μωρά. Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έγκυοι που τρώνε μεγάλες ποσότητες πατατάκια προξενούν την ίδια επιβάρυνση στα μωρά τους με εκείνη που θα τους προξενούσαν αν κάπνιζαν. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι μέσα σε πατατάκια έχει εντοπιστεί η ουσία ακρυλαμίδη η οποία δημιουργείται από την επεξεργασία αμυλούχων τροφίμων σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η ακρυλαμίδη είναι νευροτοξική ουσία που επιφέρει αλλοιώσεις στο DNA και έχει αποτέλεσμα τη γέννηση ελλιποβαρών μωρών με μικρότερη διάμετρο κεφαλιού.

Μπορούν να προκαλέσουν και υπερδραστηριότητα!

Ερευνα που έγινε στο εργαστήριο και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Plos One» έδειξε ότι ποντίκια που ταΐζονταν με πατατάκια του εμπορίου εμφάνισαν αξιοσημείωτες αλλαγές στην εγκεφαλική τους λειτουργία. Περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τον ύπνο έδειχναν να είναι απενεργοποιημένες, ενώ περιοχές που συνδέονται με την κίνηση ήταν υπερδραστήριες. Οπως σημειώνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Erlangen-Nuremberg στη Γερμανία, αν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στους ανθρώπους, θα έχει ως αποτέλεσμα υπερδραστηριότητα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...