Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Mε Μαντόνα και Hollywood στο… δικαστήριο για το σκάνδαλο της...

Με αναφορές στο Hollywood αλλά και στη βασίλισσα της...

«Σασμός»: Η Σάντρα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον Αστέρη

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Σάντρα δείχνει...

Βασίλης Σίμος: Ο πρώην Survivor και πανελίστας του Φουρθιώτη είναι ο πολιτικός...

Επιασε λαβράκι ο Ανδρέας Λοβέρδος, τοποθετώντας τον 33χρονο πρόεδρο...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου...

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Πόλεμος για το σπίτι του Mr Pap

Στο δικαστήριο σήμερα η διαμάχη εντός της δημοτικής αρχής για τις εργασίες στο πατρικό σπίτι του διάσημου γιατρού Γιώργου Παπανικολάου, στην Κύμη Ευβοίας.

Μήλον της Εριδος έχει γίνει το πατρικό σπίτι του διάσημου ανά τον κόσμο γιατρού Γιώργου Παπανικολάου στην Κύμη Ευβοίας. Σήμερα μάλιστα στην αίθουσα του δικαστηρίου αναμένεται να δοθεί μάχη ανάμεσα στον δήμαρχο της περιοχής Δημήτρη Θωμά και τον δημοτικό σύμβουλο Ευάγγελο Μπελιά σχετικά με το κόστος εργασιών και τον αδιαφανή, όπως καταγγέλλεται, τρόπο με τον οποίο γίνονται οι εργασίες στο κτίριο όπου γεννήθηκε αλλά και έζησε ο σπουδαίος ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου, ο οποίος ανακάλυψε το γνωστό σε όλους Pap-test.

 «Πρόκειται για μια υπόθεση που άρχισε το 2006. Στο κέντρο της Κύμης βρίσκεται το πατρικό σπίτι του σπουδαίου γιατρού, το οποίο αγοράστηκε πριν από έξι χρόνια από την τότε δημοτική αρχή προκειμένου να διασωθεί, να αναπαλαιωθεί και να μετατραπεί σε μουσείο, αφιερωμένο στον δικό μας επιστήμονα. Ομως σήμερα, αν και στο εξωτερικό όλοι πιστεύουν ότι έχει φτιαχτεί και είναι πόλος έλξης τουριστών, ακόμη βρίσκεται υπό κατασκευή» λέει στην «Espresso» δημοτικός σύμβουλος της περιοχής και προσθέτει: «Αντί η δημοτική αρχή να εκδώσει ολοκληρωμένη άδεια για να γίνουν όλες οι εργασίες, εξέδωσε άδεια μικρής κλίμακας, η οποία ισχύει για μικρό διάστημα. Ετσι η πολεοδομία όχι μόνο σταμάτησε τις εργασίες, αλλά επέβαλε και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο στη δημοτική αρχή».

Ο ίδιος δημοτικός σύμβουλος σημειώνει ότι οι εργασίες και οι δαπάνες έχουν γίνει με αδιαφανή τρόπο. «Για παράδειγμα, η σκεπή κατασκευάστηκε δύο φορές. Ο δημοτικός σύμβουλος Ευάγγελος Μπελιάς ζήτησε επανειλημμένως να του δοθούν από τη δημοτική αρχή έγγραφα της οικονομικής υπηρεσίας για να δούμε τι ακριβώς γίνεται, αλλά ποτέ δεν του δόθηκαν. Ετσι μίλησε ανοιχτά για κακοδιαχείριση και ο δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς του έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Από την πλευρά του, ο κ. Μπελιάς του απάντησε με τον ίδιο τρόπο κι έτσι οδηγήθηκαν σήμερα στα δικαστήρια, με επίκεντρο το σπίτι του Γεωργίου Παπανικολάου, ένα κτίριο που θα έπρεπε να κοσμεί τη γενέτειρά του».

Ο σπουδαίος επιστήμονας 

Κορυφαίος επιστήμονας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο, ο Γεώργιος Παπανικολάου, ο εφευρέτης του Παπ-τεστ, γεννήθηκε το 1883 στην Κύμη και πέθανε τον Φεβρουάριο του 1962 στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Ηταν γιος του Κουμιώτη γιατρού, δημάρχου και βουλευτή της Κύμης Νικολάου Γ. Παπανικολάου.

Ο πατέρας του τον ήθελε στρατιωτικό γιατρό ή έναν καλό γιατρό στον τόπο του, αλλά αυτά φαίνονταν πολύ λίγα στον νεαρό επιστήμονα. Εκείνος είχε φιλοδοξίες και όνειρα. Αλλωστε ήταν η εποχή της περισσότερης φιλοσοφίας και της λιγότερης Ιατρικής. Μέσα σε αυτό το κλίμα διάβασε Niche, Kahn, Schopenhauer, έμαθε γαλλικά και γερμανικά, μυήθηκε στη μουσική και την ποίηση, και απέκτησε πολύπλευρη εσωτερική καλλιέργεια, η οποία του έδωσε τη δύναμη να αντιμετωπίζει τις πιο δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου είχε προταθεί δύο φορές για το βραβείο Νόμπελ. Η επιτροπή δεν είχε κάνει δεκτή την πρόταση, αφού θεωρούσε ότι θα μπορούσε να βραβεύσει την ανακάλυψη μιας θεραπείας αλλά όχι μιας διαγνωστικής μεθόδου. Το λάθος της επιτροπής σήμερα είναι ολοφάνερο: Σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις, τα περιστατικά θανάτου λόγω καρκίνου της μήτρας μειώθηκαν κατά 70% μετά την εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου.

Προτομές του υπάρχουν στο προαύλιο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην πλατεία Κύμης, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγ. Σάββας», το οποίο φέρει το όνομά του, όπως και τα νοσοκομεία της Κύμης και της Θεσσαλονίκης. Η ψηλή γέφυρα της Χαλκίδας επίσης ονομάζεται «Γεώργιος Παπανικολάου» και εκεί υπάρχει ο ανδριάντας του.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...