Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Όλοι περιμένουν με αγωνία την απόφαση που θα...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Απ’ όλα έχει ο… μπαξές στα κελιά των φυλακών

Από μαχαίρια και «σουβλιά» μέχρι γλάστρες με… χασίς, σάκοι του μποξ και αυτοσχέδιο τσίπουρο είναι μερικά από τα ευρήματα που αποκάλυψαν οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι.

Μόνο… μπαζούκας και τανκς δεν βρίσκουν οι φύλακες των σωφρονιστικών καταστημάτων, όταν «μπουκάρουν» ξαφνικά στα κελιά προκειμένου να… συλλέξουν αυτοσχέδια όπλα που έχουν φτιάξει κρατούμενοι απ’ ό,τι υλικό μπορεί να σκεφτεί κανείς. Οι έγκλειστοι αποδεικνύονται μεγάλοι μαέστροι σε αυτά τα κόλπα, διαθέτοντας μάλιστα τεράστια φαντασία στις κατασκευές! Καθώς συνεχίζεται το μπαράζ αιφνιδιαστικών ελέγχων στις φυλακές της χώρας, τα ευρήματα από μαχαίρια και «σουβλιά» μέχρι γλάστρες με… χασίς, σάκους του μποξ και αυτοσχέδιο τσίπουρο είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Στο «ξέφραγο» αμπέλι των ελληνικών σωφρονιστικών ιδρυμάτων αποδεικνύεται ότι οι κρατούμενοι έχουν την ευκαιρία -εκτός από την κατοχή ναρκωτικών και κινητών- να «παίζουν» με χειροβομβίδες και πιστόλια, όπως φάνηκε και από τα πρόσφατα ευρήματα, ακόμη και στον προαύλιο χώρο του Κορυδαλλού, του μεγαλύτερου και πιο καλά φυλασσόμενου σωφρονιστικού καταστήματος της χώρας.9f5u77h7j2

Τα πιο σοβαρά περιστατικά που κινητοποίησαν τις Αρχές να ξεκινήσουν τους ελέγχους και να πάρουν μέτρα για τη «θωράκιση» των φυλακών ήταν οι δύο αποτυχημένες απόπειρες απόδρασης του Βλαστού και του Αλβανού κακοποιού Αλκέτ Ριζάι, καθώς και η επιτυχημένη απόδραση των έντεκα αλλοδαπών κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων, που επέφερε τον τραυματισμό δύο εξωτερικών φρουρών και τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας 25 ετών που απλώς έτυχε να περνά από το λάθος σημείο τη λάθος ώρα. Και τα τρία αυτά περιστατικά κατέδειξαν τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει λάβει η εγκληματικότητα στις φυλακές και έριξαν «αλάτι» στις ανοιχτές πληγές του ασθενικού σωφρονιστικού συστήματος. Εκεί όπου οι κρατούμενοι φωτογραφήθηκαν να κάνουν νυχτερινό «σουλάτσο» προκειμένου να παραλάβουν οπλισμό και ναρκωτικά που τους είχαν πετάξει στο προαύλιο «εξωτερικοί» συνεργάτες.

Μη έχοντας ίσως άλλη επιλογή, μετά απ’ όλα αυτά οι αρμόδιες αρχές κήρυξαν πόλεμο στο οργανωμένο έγκλημα των φυλακών με τακτικούς, αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε πτέρυγες, κελιά και εξωτερικούς χώρους. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ερευνών είναι εντυπωσιακά και περιλαμβάνουν πλούσια «συγκομιδή» από απαγορευμένα αντικείμενα: από αυτοσχέδια μαχαίρια με κοφτερές λάμες και λοστάρια μέχρι πλαστικά κεσεδάκια γιαουρτιού που χρησίμευαν για την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης! Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι η μετατροπή των καταστημάτων κράτησης σε οπλοστάσια είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου και άλλοι, όπως ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων του Κορυδαλλού Μάριος Οικονομάκης, ο οποίος σημειώνει ότι όσοι έλεγχοι κι αν γίνουν στο μέλλον, οι φυλακές θα «γεννούν» κι άλλα μαχαίρια, κι άλλα «σουβλιά» και αυτοσχέδια φονικά όπλα. «Πράγματι, έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι από ειδικές ομάδες της αστυνομίας, σε συνεννόηση με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όμως δεν νομίζουμε ότι αυτό από μόνο του είναι μια λύση για το πρόβλημα των φυλακών, τόσο για τους εργαζομένους όσο και τους κρατουμένους» τονίζει στην «Espresso» ο κ. Οικονομάκης εξηγώντας ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν αφεθεί σε πλήρη εγκατάλειψη.

«Ακόμη κι αυτές οι εξαγγελίες που έγιναν πρόσφατα έμειναν στα λόγια. Δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς προσωπικό. Για να ξεκινήσουμε να μιλάμε για βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές, θα πρέπει να υπάρξει μείωση του υπερπληθυσμού, όσον αφορά τους κρατουμένους, και αύξηση του προσωπικού. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι για κάθε σωφρονιστικό υπάλληλο αντιστοιχούν πεντακόσιοι κρατούμενοι»! Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έλεγχοι στα κελιά των φυλακών δεν είναι σημερινό φαινόμενο: «Οι έλεγχοι ήταν απαραίτητοι λόγω κάποιων συμβάντων που σημειώθηκαν, όπως οι χειροβομβίδες και τα πιστόλια που βρέθηκαν. Υπήρχε ένας μήνας που υπήρχε ένα μπαράζ από τέτοια γεγονότα και για εμάς τους εργαζομένους αυτό ήταν μια ρώσικη ρουλέτα που απλά δεν είχε θανάτους, μόνο δύο τραυματισμούς φρουρών. Ομως πρέπει να διευκρινίσω κάτι: όλα αυτά τα αντικείμενα τα βρίσκουμε χρόνια, απλώς λόγω της έκτασης που έχει πάρει το θέμα πλέον δημοσιοποιούνται».

Τ9f5u77h7j4α κόλπα και οι… ευρεσιτεχνίες

Για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να κατασκευαστούν τέτοια αντικείμενα στις φυλακές, ο κ. Οικονομάκης σημειώνει ότι αυτοί είναι πολλοί. Αρκεί κάποιος να έχει μεγάλη φαντασία! «Η φυλακή έχει μπετά και σίδερα. Τα πάντα αξιοποιούνται, από μια κεραία τηλεόρασης, τα σίδερα από το κρεβάτι και τα παράθυρα μέχρι τη μύτη του στυλό. Ολα με κάποιο τρόπο μπορούν να γίνουν όπλο. Το ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι δεν σημαίνει ότι δεν θα παραμείνουν τα προβλήματα μέσα στη φυλακή. Οι φυλακές θα γεννήσουν κι άλλα μαχαίρια. Ετσι είναι από τη φύση τους» επισημαίνει ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων του μεγαλύτερου καταστήματος κράτησης της χώρας, ο οποίος δεν αρνείται ότι στην περίπτωση των ναρκωτικών και των κινητών μπορεί να υπάρχουν «διασυνδέσεις» των κρατουμένων με τον «έξω κόσμο».

«Εχουμε βρει και σουγιάδες εμπορίου, αλλά αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό, και φυσικά τότε γεννάται ζήτημα πώς μπήκαν» λέει. Τέλος αρνείται ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μπορεί να κάνουν τα… στραβά μάτια σε περίπτωση που διαπιστώσουν την ύπαρξη απαγορευμένων αντικειμένων ή κάποια παρανομία: «Δεν έχει λόγο κάποιος να κάνει τα στραβά μάτια, όμως μπορεί κάποιες φορές η ίδια η υπηρεσία να μην έχει τη δύναμη να κάνει κάτι. Δεν υπάρχουν ούτε τα μέσα, ούτε το προσωπικό. Δεν μπορείς να έχεις απαίτηση από έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι μόνος του με πεντακόσιους κρατουμένους, και παίρνει ένα ρεπό στις τριάντα μέρες. Η δική μας αγωνία είναι πότε επιτέλους θα μπορέσουμε να ξεκουραστούμε, πότε θα “αναστηθούν” τα καταστήματα κράτησης και θα έρθει αυτό το προσωπικό που, αν και έγινε η εξαγγελία, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια».

Τα αστεία και πιο επικίνδυνα λαβράκια που έβγαλαν οι έρευνες των Αρχών9f5u77h7j3

– Σουβλιά και λοστάρια στις φυλακές Κορυδαλλού, σχεδιαγράμματα απόδρασης στις φυλακές Τρικάλων: Σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου στην Α’ πτέρυγα της δικαστικής φυλακής Κορυδαλλού βρέθηκαν 17 κινητά τηλέφωνα, 42 αυτοσχέδια μαχαίρια και «σουβλιά» και 88 αυτοσχέδια λοστάρια (μεταλλικά και ξύλινα)! Σε έλεγχο που διενεργήθηκε την ίδια μέρα στις φυλακές Τρικάλων εντοπίστηκαν δύο ιδιόχειρα σχεδιαγράμματα-σκαριφήματα που απεικονίζουν τον σχεδιασμό της μαζικής απόδρασης των αλλοδαπών κρατουμένων από το σωφρονιστικό κατάστημα και ένα ιδιόχειρο έντυπο με κρυπτογραφημένο κώδικα επικοινωνίας.

– Μαχαίρια, κλομπ, σφεντόνα και… αυτοσχέδιο κλειδί χειροπέδων στις φυλακές Κέρκυρας: Οι πρόσφατες έρευνες που έγιναν στην Κλειστή Φυλακή Κέρκυρας αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, έντεκα λάμες-μαχαίρια, ένα αυτοσχέδιο κατσαβίδι, τέσσερα ξύλινα κλομπ, μια αυτοσχέδια σφεντόνα, ένα ξύλινο κοντάρι με αιχμηρό αντικείμενο, μια ξύλινη ράβδο με ξυραφάκι και ένα αυτοσχέδιο κλειδί χειροπέδων.

– Μηχάνημα για τη δημιουργία τατουάζ στις φυλακές Νιγρίτας: Οι κρατούμενοι των φυλακών Νιγρίτας φαίνεται πως έχουν… καλλιτεχνικές ανησυχίες. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός πως βρέθηκε μηχάνημα για τατουάζ σε κελί, κατά τον έλεγχο των υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς των φυλακών, με τη συνδρομή ομάδας ΕΚΑΜ, αλλά και αστυνομικών σκύλων. Παράλληλα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αυτοσχέδια μαχαίρια, κινητά τηλέφωνα, λάμες και κομμάτια από σκουπόξυλα, τα οποία ήταν ακονισμένα και αιχμηρά.

– Κεσές γιαουρτιού με… χασίς στις φυλακές Κορυδαλλού: Πριν από λίγες μέρες οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι του Κορυδαλλού ανάρτησαν στο σάιτ τους μια φωτογραφία ενός πλαστικού κεσέ από γιαούρτι, τον οποίο οι κρατούμενοι είχαν μετατρέψει σε γλάστρα για να καλλιεργούν ινδική κάνναβη! Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ε’ πτέρυγα των φυλακών, ενώ, σύμφωνα με τους υπαλλήλους, δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται ναρκωτικά και συγκεκριμένα χασίς στις φυλακές.

– «Γυμνάσου στον Κορυδαλλό»! Βρέθηκαν σάκοι του μποξ, βαράκια και… ασπίδα: Σε άλλον έλεγχο στο ίδιο κατάστημα κράτησης οι Αρχές εντόπισαν σε «νεκρά προαύλια» και σε κελιά κρατουμένων 24 αυτοσχέδια σουβλιά, 23 αυτοσχέδια μαχαίρια, 76 αυτοσχέδια ρόπαλα και σίδερα, 35 αυτοσχέδια ξύλινα ρόπαλα, μία αυτοσχέδια ασπίδα, έναν αυτοσχέδιο σάκο του μποξ και 12 αυτοσχέδια βαράκια!

– Τσίπουρο ευφραίνει καρδίαν κρατουμένων: Αιφνιδιαστική έφοδος των ΕΚΑΜ στις φυλακές Κορυδαλλού, παρουσία εισαγγελέα, στην Α’ και τη ΣΤ’ πτέρυγα, έφερε στο φως αυτοσχέδια μαχαίρια, κινητά, κάρτες SIM και μεγάλες ποσότητες αυτοσχέδιου τσίπουρου!

– Τα μαχαίρια για… πατάτες του Βλαστού: Ούτε ο γνωστός βαρυποινίτης ξέφυγε από τον κανόνα των φυλακών, όταν στο κελί του βρέθηκαν μαχαίρια. Η εξήγηση πάντως που έδωσε στο δικαστήριο ήταν ότι τα χρειαζόταν για να καθαρίζει πατάτες και φρούτα. Τελικά οι δικαστές δεν πείστηκαν και του επέβαλαν φυλάκιση τεσσάρων ετών.

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παντρεύτηκε η Δήμητρα Αλεξανδράκη

Η Δήμητρα Αλεξανδράκη αποκάλυψε live πως έχει παντρευτεί. Ηταν...

Θανάσης Κουρλαμπάς: Αυτή είναι η γλυκύτατη σύζυγός του

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς είναι από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς...