"Κοσμοπολίτισσες" ορχιδέες Σάμου...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θερμοκήπιο γεμάτο υπέροχες ορχιδέες στη Σάμο.

"Κοσμοπολίτισσες" ορχιδέες Σάμου...

Τη λένε κοσμοπολίτισσα και δεν έχουν άδικο. Ανάλογα με την ποικιλία της συναντάται από την Ασία μέχρι την Κεντρική και Νότια Αμερική, αλλά και από τη Νότια Παταγωνία μέχρι την Ανταρτική και το πανέμορφο νησί της Σάμου.

Ο λόγος για την ορχιδέα, το μοναδικό λουλούδι του έρωτα και του πλούτου, που αν και πολλοί πιστεύουν ότι μας έρχεται κατ' αποκλειστικότητα από το εξωτερικό, η αλήθεια τους διαψεύδει, αφού στη Σάμο υπάρχουν καλλιέργειες άκρως ανταγωνιστικές με αυτές των άλλων χωρών.

Αυτή τη στιγμή στο αιγαιοπελαγίτικο νησί καλλιεργούνται από δύο οικογένειες γεωπόνων τουλάχιστον 400.000 ορχιδέες των σημαντικότερων ποικιλιών σε μοναδικά χρώματα και μεγέθη.

Η Βάσω Αμυρσώνη και η αδελφή της Μαρίνα έχουν αναλάβει την επιχείρηση του πατέρα τους Γιακουμή, ο οποίος ήταν ο πρώτος καλλιεργητής ορχιδέας στη χώρα μας. «Ολα ξεκίνησαν το 1979 από τον πατέρα μου που σπούδασε γεωπόνος στην Ιταλία και είχε την τύχη να πηγαίνει πολλά εκπαιδευτικά ταξίδια. Ενα από αυτά ήταν στην Ολλανδία, όπου είδε για πρώτη φορά τις ορχιδέες. Μέχρι τότε στην Ελλάδα ήταν ελάχιστοι αυτοί που τις γνώριζαν. Του άρεσαν πάρα πολύ και γι’ αυτό αποφάσισε να τις καλλιεργήσει».

Σε έκταση 10 στρεμμάτων καθημερινά πατέρας και κόρη δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Καλλιεργούν κατά 80% την ποικιλία cymbidium, τη φαλαινόψις, την κατλέια και άλλες πολλές. Εχουν όλα τα μεγέθη ορχιδέας σε λευκό, ροζ, κίτρινο, μοβ, πράσινο, καφέ μέχρι και λαχανί χρώμα. Η οικογένεια Αμυρσώνη έχει βραβευτεί αρκετές φορές για την καλλιέργεια της ορχιδέας.
Τα θερμοκήπια ορχιδέας των Νίκου και Μανώλη Γαρουφαλή ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 1998. Οι σύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις τους βρίσκονται στην περιοχή Μεσόκαμπος του δήμου Πυθαγορείου.

«Στην Ελλάδα η καλλιέργεια της ορχιδέας γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο νησί μας» αναφέρει ο κ. Νίκος Γαρουφαλής και προσθέτει: «Αυτό οφείλεται στην αγάπη μας για το φυτό καθώς και στα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά του νησιού μας».

Εκτός όμως από την Ελλάδα τα αδέλφια Γαρουφαλή έχουν καταφέρει να κάνουν γνωστές τις ορχιδέες της Σάμου και στο εξωτερικό, αφού κάνουν εξαγωγή σε Τουρκία, Ολλανδία, Ιταλία και Κύπρο.
 
«Παράγουμε το cymbidium σε πάρα πολλά χρώματα και μεγέθη. Είναι τόσο φίνο ως φυτό που το αγαπά ο κόσμος, γιατί είναι και ανθεκτικό. Ενα βάζο με ορχιδέες μπορεί να κρατήσει ακόμα και έναν μήνα» καταλήγει ο κ. Γαρουφαλής.


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

Θερμοκήπιο γεμάτο υπέροχες ορχιδέες στη Σάμο.
Ο Γιακουμής Αμυρσώνης σε παλαιότερη βράβευσή του.
Ορχιδέες με φανταστικά χρώματα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από αυτές της Ασίας και της Αμερικής.