Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 29 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣΜην αφήσετε τους άλλους να καθορίζουν τη ζωή σας....

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

Αντίο στον «μάγο» με το νυστέρι

«Εφυγε» σε ηλικία 86 ετών ο δεξιοτέχνης χειρουργός Μιχαήλ Γ. Φιλιππάκις, αφήνοντας μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη στην επιστημονική κοινότητα

Ενας ταλαντούχος γιατρός, ο οποίος χειρουργούσε μέχρι τα 78 χρόνια του, τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη και έχοντας εκτελέσει πάνω από 10.000 επεμβάσεις, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Ο πρωτοπόρος χειρουργός, ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής Μιχαήλ Γ. Φιλιππάκις, FACS, που ως γνήσιος Κρητικός έγραφε την κατάληξη του επωνύμου του με γιώτα, άφησε τη σφραγίδα του στην επιστημονική κοινότητα παραδίδοντας μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες της Χειρουργικής και πρωτοπόρος νέων τεχνικών στις επεμβάσεις οισοφάγου, ήπατος, παχέoς εντέρου και παγκρέατος, ο Μιχαήλ Γ. Φιλιππάκις υπήρξε δάσκαλος σε γενιές φοιτητών. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στην Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, υπό τον καθηγητή Κ. Ν. Αλιβιζάτο.

Μετεκπαιδεύθηκε, επί τριετία, στη Βρετανία ως υπότροφος του British Council στην Post Graduate Medical School του πανεπιστημίου του Λονδίνου στα νοσοκομεία Brompton, Hammersmith, και Harefield, ειδικευθείς στη χειρουργική οισοφάγου, ήπατος, παγκρέατος και παχέος εντέρου, και διορίσθηκε Registrar στα νοσοκομεία Βrompton και Harefield του Λονδίνου. Μετεκπαιδεύθηκε, επίσης, στην Αμερική, μεταξύ άλλων στα νοσοκομεία Denver Medical School (υπό τον καθηγητή Starlzt), Massachussetts General Hospital, Μayo Clinic, και Peter Bent Brigham Hospital, όπως και στο Τόκιο, υπό τον καθηγητή Nakayama.

Εκλέχτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου διήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας, από πανεπιστημιακός βοηθός έως τακτικός καθηγητής Γενικής Χειρουργικής και διευθυντής της Ε’ Χειρουργικής Κλινικής του Ιδρύματος, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση πολλών νέων χειρουργών.

Ηταν παντρεμένος με την Ειρήνη Καπετανάκου – Φιλιππάκη και έχει δύο παιδιά, τον Γιώργο Φιλιππάκη, γενικό χειρουργό, δρα Πανεπιστημίου Αθηνών, και την Ελένη Φιλιππάκη, δρα πανεπιστημίου του Cambridge, διδάσκουσα Φιλοσοφία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Ιδρυτικό μέλος

Ο μεγάλος δάσκαλος της Χειρουργικής υπήρξε, μεταξύ άλλων, τακτικό μέλος του American College of Surgeons, πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και των μετεκπαιδευτικών της μαθημάτων, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας, ιδρυτικό μέλος της World Association for Hepato-Pancreato- Biliary Surgery και της Ελληνικής Εταιρείας Παθήσεων Ηπατος – Παγκρέατος, 2352q34rt34rπρόεδρος και (συν)διοργανωτής πανελλήνιων και παγκόσμιων χειρουργικών συνεδρίων και αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής. Εχει δημοσιεύσει πάνω από 200 επιστημονικά άρθρα στην ελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία.

«Ακτινοβολούσε φροντίδα για όλους»

Τι λένε διακεκριμένοι γιατροί για τον μεγάλο δάσκαλο

Για τον άνθρωπο, τον δάσκαλο και τον συνεργάτη μιλούν τέσσερις διακεκριμένοι επιστήμονες, που τον έζησαν σε καλές αλλά και σε δύσκολες στιγμές στο απαιτητικό περιβάλλον του Ιπποκράτειου και Ευγενίδειου Νοσοκομείου. «Ολοι έχουν γνώσεις, έχουν τεχνική, αλλά υπάρχουν και αυτοί που ξεχωρίζουν γιατί έχουν ταλέντο. Ο Μιχάλης ήταν ο γιατρός όπως το εννοούσε ο Ιπποκράτης. Τον ενδιέφεραν και η οργανική ζημιά αλλά και η ψυχολογική που είχε υποστεί ο ασθενής. Γι’ αυτό και ακτινοβολούσε φροντίδα για όλους» λέει ο Χαράλαμπος Ρούσος, ακαδημαϊκός, εντατικολόγος καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Τούτουζας, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, λέει: «Για τους γιατρούς του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου ο Μιχάλης ήταν εγγύηση. Ηταν μια χρυσή εποχή για το νοσοκομείο και ο Μιχάλης Φιλιππάκις ήταν η κορόνα. Ακόμα και όταν αρρώστησε με την καρδιά του, δεν το έβαλε κάτω».

Ο Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης, χειρουργός μαστού στο Μαιευτήριο Ρέα, μιλά για τη βοήθεια που προσέφερε ο Μιχάλης Φιλιππάκις στους νέους γιατρούς: «Εστειλε τον Χρήστο Φερέτη στη Νότια Αφρική και έμαθε ενδοσκοπήσεις και λαπαροσκοπήσεις. Ο Φιλιππάκις τον είχε παροτρύνει, γιατί έλεγε σε όλους μας, από τη δεκαετία του 1980, ότι το μέλλον της Ιατρικής είναι η εξειδίκευση. Εμένα με παρότρυνε να ειδικευτώ στον μαστό και του χρωστάω την καριέρα μου».

Ο Ιωάννης Μπράμης, καθηγητής Χειρουργικής και πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, τον χαρακτηρίζει «ιδανικό χειρουργό και δάσκαλο»: «Εχει βγάλει γενιές φοιτητών και στο αμφιθέατρο και στο χειρουργείο. Καμαρώνω που ήμουν μαθητής του. Ετρεχε να βοηθήσει χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς εγωκεντρισμό. Ο Μιχάλης Φιλιππάκις καθιέρωσε πριν από 24 χρόνια το Ελλαδοκυπριακό Συνέδριο Χειρουργών,
που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...