Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες...

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

«Next please» μόνο τα Σαββατοκύριακα

Τέλος η Αννίτα Πάνια τις καθημερινές από το ψυχαγωγικό...

Η Ναταλία ετοιμάζει εκπλήξεις για το «Secret song»

H Ναταλία θα δείξει τη δύναμή της! Ονόματα πρώτης...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της...

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Οι συγγενείς θα δίνουν τα όργανα του νεκρού

Θα έχουν τον τελευταίο λόγο για τη δωρεά, σύμφωνα με τον νέο (τροποποιημένο) νόμο που τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή.

Ειπώθηκαν πολλά, ακούστηκαν άλλα τόσα, ο φόβος κυρίευσε τις καρδιές και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τον καινούργιο νόμο για τη δωρεά οργάνων δίχασαν τους συμπολίτες μας που θέλουν να χαρίσουν ζωή με τον θάνατό τους!

Πλέον ο νόμος τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, δημιουργώντας διλήμματα στις οικογένειες των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους ή είναι κλινικά νεκροί, καθώς οι συγγενείς έχουν τον τελικό λόγο. Μετά την έντονη ανησυχία ότι ο νέος νόμος μάς μετατρέπει όλους σε δυνητικά δότες, εκτός και αν έχουν κάνει εν ζωή αρνητική δήλωση, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων διαμηνύει ότι: «Δεν θα αφαιρούνται όργανα για μεταμόσχευση εάν δεν το επιθυμείτε ή δεν συμφωνούν οι συγγενείς».

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, έπειτα από σχετικές παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες της Εκκλησίας ο νόμος διαφοροποιήθηκε. Και έτσι πλέον, έστω κι αν κάποιος θέλει να γίνει μετά θάνατον δωρητής οργάνων, θα πρέπει να υπάρχει απαραίτητα η σύμφωνη γνώμη των συγγενών του. «Ο νόμος όταν πρωτοδημιουργήθηκε το 2011 καθιστούσε όλους τους Ελληνες δυνητικά δότες, εκτός εάν γραπτώς είχαν δηλώσει το αντίθετο. Βέβαια, μέσα σε αυτό το κλίμα είχε δημιουργηθεί και αναστάτωση, με αποτέλεσμα πολλοί να σπεύδουν ακόμη και σε αστυνομικά τμήματα για να κάνουν δήλωση άρνησης δωρεάς οργάνων. Γι’ αυτό και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με τον νόμο και τις αλλαγές του, «η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».

Πρόκειται για μια τροποποίηση η οποία, όπως επισημαίνει και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, έγινε τον Απρίλιο του 2012, κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2011. Για να αποτρέψει κανείς το ενδεχόμενο να του αφαιρεθούν τα όργανα όταν κριθεί ότι είναι κλινικά νεκρός, θα πρέπει να κάνει δήλωση την οποία θα αποστείλει στον ΕΟΜ. Η δήλωση αυτή σύμφωνα με τον Οργανισμό διασφαλίζει ότι:

– Στην περίπτωση που ο πολίτης που είχε προβεί σε αρνητική δήλωση αποβιώσει και είναι ιατρικά σε θέση να δωρίζει τα όργανά του δεν θα πραγματοποιείται λήψη οργάνων.

– Η λήψη οργάνων θα επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που ο πολίτης δεν είχε κάνει αρνητική δήλωση και κατόπιν της έγγραφης συναίνεσης της οικογένειάς του.

– Σε περίπτωση άρνησης της οικογένειας η δωρεά οργάνων δεν θα πραγματοποιείται, είτε ο εκλιπών είχε κάνει αρνητική δήλωση είτε όχι.

Κάθετη η μείωση των δωρητών

Το αίσθημα ανασφάλειας και ανησυχίας που δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο είχε ως αποτέλεσμα η δωρεά οργάνων να παρουσιάσει κάθετη πτώση. Τα επίσημα στοιχεία από τις καταγραφές του ΕΟΜ αναφέρουν ότι τους πρώτους μήνες του 2013 σημειώνεται κάθετη πτώση της δωρεάς οργάνων, ενώ υπολογίζεται ότι η μείωση θα αγγίξει το 50% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ΕΟΜ από 1.1.2013 μέχρι τις αρχές Μαΐου μετρούσε μόλις 16 δωρητές οργάνων. Εκτιμάται δε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου ο αριθμός των δοτών δεν θα ξεπεράσει τους 20, γεγονός που σημαίνει ότι έως το τέλος του 2013 θα έχουμε φτάσει περίπου τους 40 δωρητές. Αντίθετα, πέρυσι περίπου 80 άνθρωποι είχαν προσφέρει τα όργανά τους και είχαν δώσει ζωή σε συμπολίτες μας που βρίσκονταν στο κατώφλι του θανάτου.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...