Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Γιώργος Κασαπίδης: Η οικογένεια είναι το καταφύγιό μου

❱❱ Ο Γιώργος Κασαπίδης, βουλευτής της Ν.Δ. στην Κοζάνη και καλλιεργητής αρωματικών φυτών, μιλά για την υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 
❱❱ Το κεφάλαιο «γάμος» στη ζωή του και η σύζυγός του Κατερίνα, η οποία διαθέτει την αρετή της υπομονής TET A TET ME TH BIBIAN • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Καλλιεργητής ρόδων, βουλευτής της Ν.Δ. στην Κοζάνη και τώρα υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας. Πρώτα δηλώνει αγρότης και ύστερα πολιτικός, ενώ είναι ο μοναδικός βουλευτής στο Κοινοβούλιο που καλλιεργεί τριαντάφυλλα, λεβάντα και ρίγανη.

Ολα αυτά και άλλα πολλά είναι ο Γιώργος Κασαπίδης. Μάλιστα, ήταν αυτός που πριν από μία δεκαπενταετία δημιούργησε τον πρώτο Συνεταιρισμό Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στην Ελλάδα με βάση το τριαντάφυλλο. Μέσα στις πρωτιές του συγκαταλέγεται και το ότι παντρεύτηκε την αγαπημένη του Κατερίνα στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015, ανήμερα των εθνικών εκλογών, γεγονός πρωτοφανές για βουλευτή.

Ομως, πριν από λίγες εβδομάδες αποφάσισε να πει «ναι» στις αυτοδιοικητικές εκλογές, βάζοντας υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Οσοι τον αγαπούν τον προέτρεψαν να το κάνει και εκείνος τους άκουσε.

Εχει, όπως ο ίδιος λέει, μια ειλικρινή σχέση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και μια βαθιά πίστη στον Θεό.

Υποστηρίζει ότι, εάν πάψουμε να λέμε ψέματα ο ένας στον άλλον και αν καταφέρουμε να μειώσουμε τον εγωισμό μας, θα ζήσουμε ευτυχέστερα όλοι μας.

Δηλώνει ευτυχισμένος με την Κατερίνα του, την οποία αγαπά για την υπομονή της. Αλλά η σύζυγος Κασαπίδη είναι και μια πολύ τυχερή γυναίκα, αφού κάθε άνοιξη χιλιάδες τριαντάφυλλα που απλώνονται σε 10 στρέμματα γης, όσα δηλαδή καλλιεργεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης, ανθίζουν «όλα για πάρτη της».

img 6718

Γιατί αφήνεις τη Βουλή για την Περιφέρεια; Σου ζητήθηκε από τον πρόεδρο, υπήρξε κάποια απογοήτευση που ίσως σε έκανε να θέλεις να εγκαταλείψεις την κεντρική πολιτική σκηνή;

Η αγάπη που εισέπραττα όλο το προηγούμενο διάστημα από τόσο πολλούς συμπολίτες μου από όλη τη δυτική Μακεδονία ήταν που με υποχρέωσε να πάρω αυτή την απόφαση. Ταυτόχρονα ήθελα να έρθω και πιο κοντά στην καθημερινότητα και στο μέλλον του τόπου μας, για να ανταποδώσω πιο χειροπιαστά την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες της δυτικής Μακεδονίας στο πρόσωπό μου.

Ποιο είναι το υπ’αριθμόν ένα πρόβλημα της περιοχής σου, στο οποίο θα δώσεις προτεραιότητα;

Ξεκάθαρα η ανεργία. Είναι μακράν το σπουδαιότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε οικογένεια και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της δυτικής Μακεδονίας.

ΔΕΗ και Κοζάνη. Ποια είναι η σχέση αυτή σήμερα;

Η ΔΕΗ συνεχίζει να είναι ο σημαντικότερος εργοδότης μέχρι και σήμερα στην Κοζάνη. Ομως το μέλλον του λιγνίτη, που στηρίζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την απασχόληση στην Κοζάνη, είναι δυσοίωνο. Η συμμετοχή του στο ενεργειακό μείγμα της χώρας θα βαίνει μειούμενη με πολύ αρνητικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία και την οικονομία. Είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχέδιο.

Τι λέει ο κόσμος στα χωριά για το Σκοπιανό;

Οχι μόνο στα χωριά αλλά και στις πόλεις και τις κωμοπόλεις της δυτικής Μακεδονίας η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι σφόδρα αντίθετη με την επαίσχυντη και ανθελληνική Συμφωνία των Πρεσπών.

Ποια η σχέση σου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Με μία λέξη «ειλικρινής».

img 6722

Είσαι, μεταξύ όλων των άλλων, και καλλιεργητής αρωματικών φυτών και τριαντάφυλλων. Μίλησέ μου για αυτή τη δραστηριότητα;

Σπούδασα Γεωπονική από επιλογή και αγάπη για το επάγγελμα αυτό. Την καλλιέργεια των ρόδων τη γνώρισα πριν από περίπου 35 χρόνια, κατά τη διάρκεια εκδρομής με την οικογένειά μου στη χώρα των ρόδων, τη Βουλγαρία. Εκτοτε μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να ασχοληθώ με αυτή την καλλιέργεια, εάν μου δίνονταν η ευκαιρία. Με το πέρας και των μεταπτυχιακών σπουδών μου στη Γεωπονική του ΑΠΘ το 2000, άρχισε να το ψάχνω πιο σοβαρά και το 2005 οργανώσαμε με φίλους στο Βόιο Κοζάνης τον πρώτο Συνεταιρισμό Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στην Ελλάδα με βάση το τριαντάφυλλο. Με όλες μου τις δυνάμεις υποστήριξα το εγχείρημα αυτό, χωρίς να φείδομαι κόπων και χρημάτων. Τελικά η προσπάθεια έφερε αποτέλεσμα και μέσα σε μία πενταετία άρχισαν οι καλλιέργειες αυτές, ρόδων και λεβάντας, να εδραιώνονται και να επεκτείνονται.

Σήμερα, 13 χρόνια μετά το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, στη δυτική Μακεδονία καλλιεργούνται περί τα 7.000 με 8.000 στρέμματα αρωματικών φυτών, κυρίως λεβάντας, ρόδων, ρίγανης, τσαγιού του βουνού κ.ά. Περισσότερες από 300 είναι οι οικογένειες πλέον σε όλη την Περιφέρεια που στηρίζουν το εισόδημά τους σε αυτές τις καλλιέργειες. Προσωπικά, καλλιεργώ 10 στρέμματα ρόδα, 26 στρέμματα λεβάντας και οκτώ στρέμματα ρίγανης.

Πόσο ροδέλαιο βγάζει ο Γιώργος Κασαπίδης από τις καλλιέργειές του και πού πηγαίνει αυτό;

Από τα 10 στρέμματα τριαντάφυλλα συγκομίζω περί τους τρεις με τέσσερις τόνους ρόδα και παράγεται με διπλή απόσταξη περί το ένα κιλό αιθέριο έλαιο ρόδου εξαιρετικής ποιότητας και περιζήτητο στις διεθνείς αγορές. Η παραγωγή, βέβαια, γίνεται συλλογικά με μέριμνα του συνεταιρισμού μας, όπου συγκεντρώνονται καθημερινά την περίοδο της συγκομιδής τα τριαντάφυλλα και αποστάζονται στο υπερσύγχρονο αποστακτήριο, για να δώσουν το τελικό και μοναδικό αιθέριο έλαιο ρόδου.

Πώς ξεκίνησε αυτή η αγάπη για τη γη; Και γιατί διάλεξες να καλλιεργήσεις τριαντάφυλλα;

Η αγάπη για τη γη ξεκίνησε από την παιδική μου ηλικία, όταν έμενα τα καλοκαίρια στο χωριό με τους παππούδες μου και βοηθούσα στα χωράφια και στον στάβλο τον παππού και τη γιαγιά μου, οι οποίοι μου δίδαξαν τα πρώτα βήματα στη γεωργία. Τα τριαντάφυλλα ήταν ένα παιδικό όνειρο, το οποίο πραγματοποίησα με τη βοήθεια και των γνώσεων που απέκτησα στη Γεωπονική, αλλά και τη στήριξη των γονέων μου στα πρώτα στάδια της προσπάθειας, και ιδιαίτερα του πατέρα μου, που το πίστευε και ο ίδιος πολύ.

img 6731

Μίλησέ μου λίγο για την οικογένειά σου και για τη γυναίκα που στέκεται δίπλα σου.

Η οικογένεια είναι και για μένα το ασφαλές καταφύγιο, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διάγουμε. Οι γονείς μου, Δημοσθένης ο πατέρας μου και Κλυταιμνήστρα η μητέρα μου, μας μεγάλωσαν με την αδερφή μου Βιβή με πολλή αγάπη και χωρίς να μας λείψει τίποτα. Η αγωγή που μας έδωσαν της ολιγάρκειας, του σεβασμού και της υπομονής βοήθησε πολύ στην αντιμετώπιση πολλών προκλήσεων, ιδιαίτερα στα χρόνια της εφηβείας αλλά και μετέπειτα. Σήμερα είμαι παντρεμένος και ευτυχισμένος με τη γυναίκα μου Κατερίνα, την οποία χαρακτηρίζει η αρετή της υπομονής.

Ξέρω ότι έχεις στενή σχέση με την Εκκλησία. Ποια ανάγκη καλύπτεις; Ποιος είναι ο προστάτης άγιός σου;

Την ανάγκη που νιώθουν όλοι οι άνθρωποι να ακουμπήσουν την ψυχή τους σε μια ανώτερη δύναμη που, όταν απευθύνεσαι σε αυτή, σε πλημμυρίζει η αγάπη. Είναι μεγάλο το όφελος των χριστιανών που πιστεύουμε στον Θεό της αγάπης και με οδηγούς τα πρότυπα του Χριστού, της Παναγίας και των αγίων να βρίσκουμε τον δρόμο μας ακόμα και στις πιο δύσκολες τρικυμίες στα χρόνια που ζούμε. Εάν πάψουμε να λέμε ψέματα ο ένας στον άλλον, αν μειώσουμε τον εγωισμό μας και πάρουμε στα σοβαρά τη διδασκαλία του Ευαγγελίου μας, πιστεύω ακράδαντα ότι θα μεταμορφώσουμε την ίδια στιγμή τον εαυτό μας, την κοινωνία και την πατρίδα μας.

Τι σημαίνει ευτυχία για σένα;

Να μοιράζεσαι τις χαρές και τις λύπες της ζωής με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Τι καλό προσφέρεις στον εαυτό σου, όταν έχεις ελεύθερο χρόνο;

Συνήθως διαβάζω βιβλία.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;

Αγωνιστή για την ανθρώπινη ευτυχία μέσα από μια πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη και πιο αληθινή κοινωνία.

img 6726

offer

{{-PCOUNT-}}40{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....