Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Γερμανός κροίσος επινόησε τον θάνατό του για να το σκάσει με τη...

Ο Γερμανός κροίσος Καρλ Εριβάν Χάουμπ, που αγνοείται εδώ...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του...

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η άγνωστη κόρη του «λοχαγού Κορέλι»

Υστερα από 68 χρόνια, τα παιδιά ενός ελληνοϊταλικού έρωτα (που θυμίζει χολιγουντιανή ταινία) βρέθηκαν ξανά μαζί!

Μια ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από την ταινία «Mediterraneo» αποκαλύπτει σήμερα η «Espresso», φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας έναν ελληνοϊταλικό έρωτα που «άνθισε» μέσα στη δίνη της Κατοχής. Εκείνη, μια νεαρή Ελληνίδα από ένα χωριό της Κω σε ρόλο πανομοιότυπο με αυτόν της Βάνας Μπάρμπα. Εκείνος, ένας όμορφος Ιταλός στρατιώτης που γοητεύτηκε από το εντυπωσιακό μελαχρινό κορίτσι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Κατερίνα και ο Αντρέα ερωτεύτηκαν παράφορα και απέκτησαν ένα παιδί. Η ιστορία τους όμως δεν έμελλε να έχει ευτυχισμένο τέλος. Αμέτρητα εμπόδια τους ανάγκασαν να ακολουθήσουν δρόμους χωριστούς: ο νεαρός επέστρεψε στην πατρίδα του όπου έφτιαξε οικογένεια, ενώ η κοπέλα παντρεύτηκε έναν Ελληνα με τον οποίο απέκτησε άλλα δύο παιδιά. Εξήντα οκτώ χρόνια μετά, ο «καρπός» του έρωτά τους, η Καλλιόπη, βρέθηκε με τα ετεροθαλή αδέρφια της από την Ιταλία, σε μια συνάντηση γεμάτη συγκινήσεις και αποκαλύψεις.

Η «Εspresso» βρήκε την κυρία Καλλιόπη που σήμερα είναι εβδομήντα ετών και με τρεμάμενη από τη συγκίνηση φωνή μάς μίλησε για τον ανεκπλήρωτο έρωτα των γονιών της, για τη μητέρα της που πέθανε δίχως να μάθει ποτέ ότι ο Ιταλός αγαπημένος της δεν είχε σκοτωθεί από τους Γερμανούς, όπως νόμιζε, αλλά και για τη συνάντηση που είχε με τα αδέρφια, τα οποία όλα αυτά τα χρόνια δεν γνώριζε ότι είχε: «Η μητέρα μου ήταν ένα μικρό κορίτσι όταν αντίκρισε πρώτη φορά τον πατέρα μου. Εκείνος είχε καταλύσει με άλλους στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Αντιμάχειας και όταν δεν είχαν δουλειά, πήγαιναν και περνούσαν την ώρα τους με τους ντόπιους. Ο πατέρας μου με την παρέα του γνώρισε την οικογένεια της μάνας μου και οι δύο νέοι γοητεύτηκαν ο ένας από τον άλλον. Οταν εκείνη ήταν 18 και ο πατέρας μου 27 ετών προέκυψε η εγκυμοσύνη. Εκείνος ήθελε να την πάρει μαζί του στην Ιταλία, αλλά η γιαγιά μου, επειδή είχε χάσει στον πόλεμο τα άλλα της παιδιά, δεν ήθελε να αποχωριστεί και τη μικρή της κόρη. Ετσι, δεν την άφησε να φύγει».

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Ιταλός στρατιώτης κρυβόταν με έναν φίλο του μέσα σε σπηλιές για να μην τον βρουν οι Γερμανοί και βλεπόταν πού και πού με την Κατερίνα που τους πήγαινε λίγο γάλα, νερό και φαγητό: «Μετά άλλαξαν κρυψώνα, πήγαν προς τα βουνά. Την τελευταία φορά που μας είδε, εγώ ήμουν μωρό πέντε-έξι μηνών. Με πήρε αγκαλιά, με φίλησε, μου έβαλε λίγα λεφτά στη χουφτίτσα μου και έφυγε. Από τότε η μάνα μου δεν τον ξανάδε. Οι Γερμανοί τον έπιασαν και τον έστειλαν στο Νταχάου, όπου επί δύο χρόνια πέρασε φοβερά βασανιστήρια ώσπου τον απελευθέρωσαν οι Ρώσοι. Προσπάθησε να έρθει στην Ελλάδα να μας βρει, όμως οι Αγγλοι τον ανάγκασαν να γυρίσει πίσω. Επειτα ξέσπασε ο εμφύλιος και ο πατέρας μου επέστρεψε στην πατρίδα του όπου έφτιαξε οικογένεια. Η μητέρα μου, όπως όλοι εδώ, είχε την εντύπωση ότι τον τουφέκισαν οι Γερμανοί. Ετσι, κάμποσα χρόνια μετά, παντρεύτηκε και έκανε άλλη μία κόρη και έναν γιο. Η ιστορία θυμίζει σενάριο ταινίας, αλλά είναι αληθινή και μάλιστα έχω ξεκινήσει να γράφω ένα βιβλίο γι’ αυτή» αποκαλύπτει η κυρία Καλλιόπη.

Τα πέντε νέα αδέρφια2895632uiioi23

Λίγο προτού πεθάνει, σε ηλικία ενενήντα ετών, ο Ιταλός αξιωματικός εκμυστηρεύθηκε στα παιδιά του το μεγάλο μυστικό του και τους ζήτησε να αναζητήσουν την αδερφή τους στην Κω. Με τη βοήθεια του απόστρατου στρατηγού και συγγραφέα Γιώργου Ανδρουλάκη και του καθηγητή Γιάννη Τρικοίλη εντοπίστηκε η κόρη του σε ένα χωριό της Κω. Ομως, η μητέρα της πέθανε λίγο προτού φτάσουν οι δύο γιοι του αγαπημένου της και δεν πρόλαβε να τους γνωρίσει! Η κυρία Καλλιόπη μίλησε για την έκπληξη που ένιωσε όταν ζήτησαν να τη δουν δύο άγνωστοι άνδρες, λέγοντάς της ότι είναι αδέρφια της: «Εχω συνολικά τρεις αδερφούς -τον Αντόνιο, τον Τζουζέπε και τον Φορτουνάτο- και δύο αδερφές, τη Μαρία και την Αδελαΐδα. Εγώ γνώρισα μόνο τον Αντόνιο και τον Φορτουνάτο και τις συζύγους τους και ανυπομονώ να δω και τους υπόλοιπους. Οι αδερφοί μου θέλησαν να δουν τη σπηλιά όπου κρυβόταν ο πατέρας μας και συγκινήθηκαν πολύ όταν αντίκρισαν το μέρος όπου πέρασε δύσκολες στιγμές στον πόλεμο».

Ο Αντρέας Δαλέζης και ο… Νικόλα Βιντσέτζο Μαρκοβέτσι

Η κυρία Καλλιόπη ήξερε ότι το όνομα του πατέρα της ήταν Αντρέας Δαλέζης, αλλά από τα αδέρφια της έμαθε ότι το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Νικόλα Βιντσέτζο Μαρκοβέτσι: «Τότε, οι Ιταλοί στρατιώτες άλλαζαν τα ονόματά τους για να μην τους βρίσκουν οι Γερμανοί που τους κυνηγούσαν» μας είπε η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, λέγοντας πως ανυπομονεί να συναντηθεί και πάλι με τους αδερφούς της και να γνωρίσει τα υπόλοιπα αδέρφια και τις οικογένειές τους.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...