Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η Κάιλι Τζένερ με μπασκετμπολίστα του… κολεγίου

Με νεαρό μπασκετμπολίστα φέρεται ότι ξεπερνά η Κάιλι Τζένερ...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ντου της αστυνομίας σε βίλες του ράπερ «Ντίντι»!

Εφοδο σε δύο σπίτια του Σον Κομπς, γνωστού παλαιότερα...

Κάνουν τζαμί την Αγία Σοφία Τραπεζούντας!

Αποφασισμένοι οι Τούρκοι να καταργήσουν τη λειτουργία του ιστορικού ναού και να τον μετατρέψουν σε χώρο προσευχής των μουσουλμάνων.

Σε μια ιδιαίτερα προκλητική κίνηση είναι έτοιμοι να προχωρήσουν οι Τούρκοι, καθώς φέρονται αποφασισμένοι να μετατρέψουν σε τζαμί τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα! Λίγο καιρό μετά την αλλαγή λειτουργίας του ναού της Αγίας Σοφίας της Βιθυνίας, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως μουσείο και πλέον έχει μετατραπεί σε τζαμί, οι γείτονες είναι έτοιμοι να πράξουν το ίδιο για άλλον έναν ορθόδοξο ναό δημιουργώντας ακόμα ένα προηγούμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «προθάλαμος» στα ανάλογα αιτήματα για την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στα μνημεία του Πόντου και του Βυζαντίου, και είναι συνυφασμένος με την τοπική αυτοκρατορική δυναστεία των Μεγάλων Κομνηνών. Αναφερόμενος στο θέμα, ο μουφτής της Τραπεζούντας Βεϊσέλ Τσακί αποκάλυψε πως ήδη η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας έχει ορίσει ιμάμηδες για τον συγκεκριμένο χώρο, ενώ δήλωσε πως οι προετοιμασίες συνεχίζονται, ώστε σύντομα η Αγία Σοφία να ανοίξει τις πύλες της στους πιστούς μουσουλμάνους που θέλουν να προσευχηθούν.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα που προκύπτει με τα ψηφιδωτά και τις εικόνες που βρίσκονται μέσα στον ναό.  Οπως τόνισε, τις ώρες της προσευχής αυτές οι τοιχογραφίες και τα μωσαϊκά θα καλύπτονται με κουρτίνες, καθώς δεν είναι σωστό να υπάρχουν εικόνες προς την κατεύθυνση που προσεύχονται οι μουσουλμάνοι για να μην αποσυντονίζονται.

Πάντως, οι πρόσφατες μετατροπές ναών που λειτουργούσαν ως μουσεία σε τζαμιά προκαλεί προβληματισμό, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι σειρά έχει η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή του με τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Να το πω ξεκάθαρα. Εμείς σεβόμαστε όλα τα τεμένη. Σεβόμαστε τους χώρους προσευχής. Αλλά για την περίπτωση του Μουσείου της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας δεν βλέπουμε κάποια ανάγκη. Δηλαδή, τεμένη υπάρχουν. Ας γεμίσουν πρώτα αυτά και σε περίπτωση που χρειαστεί, μπορεί να γίνει και το Μουσείο της Αγίας Σοφίας τέμενος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Υπάρχει πολιτική».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...