Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του...

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Άγριο κράξιμο στην Κιμ Καρντάσιαν για το fake μακροβούτι

Πάλι καλά που η Κιμ Καρντάσιαν δεν καρφώθηκε με...

Γιάννης Ευαγγελίδης: Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Φώσκολου στο «Καλημέρα ζωή» αναπολεί...

«Η δουλειά κάνει τους άντρες». Αυτός είναι ο τίτλος...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 20 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Για να μην παρεξηγηθείτε, πείτε τη γνώμη σας...

Η μεγάλη φυγή των Ελλήνων προς Γερμανία

Το 2012 εγκαταστάθηκαν στη χώρα 10.000 περισσότεροι μετανάστες σε σχέση με το 2011, ξεπερνώντας τα 35.000 άτομα.

Στα δύσβατα μονοπάτια των Ελλήνων της δεκαετίας του ’50, που με μια βαλίτσα στο χέρι εγκατέλειπαν τη χώρα μας αναζητώντας και ελπίζοντας σε μια καλύτερη τύχη στη Γερμανία, βαδίζουν σήμερα χιλιάδες συμπολίτες μας που αφήνουν τον τόπο και το σπιτικό τους προσδοκώντας να βρουν ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό πως το νέο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα στη Γερμανία σημειώνει ραγδαία αύξηση, θυμίζοντας άλλες εποχές και παραπέμποντας σε ταξίδια της ξενιτιάς, όπως το περίφημο «Στον σταθμό του Μονάχου». Καθημερινά χιλιάδες πολίτες που βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, με κύριο χαρακτηριστικό την ανεργία και την ανασφάλεια, επιλέγουν να ζήσουν στη Γερμανία όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι ασύγκριτα καλύτερες σε σχέση με αυτές στη χώρα μας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας, το 2012 περισσότεροι από 35.000 Ελληνες εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία, αριθμός αυξημένος κατά 43% σε σύγκριση με το αντίστοιχο νούμερο του 2011.

Τα ίδια στοιχεία μαρτυρούν ότι το 2012 ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσε στη Γερμανία έφτασε τους 35.811, ενώ το 2011 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 25.811. Βάσει των στοιχείων της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2012 συνολικά 1.081.000 άνθρωποι αναζήτησαν καλύτερη τύχη στη Γερμανία, 369.000 περισσότεροι σε σχέση με το 2011. Οι ειδικοί εκτιμούν πως τα αμέσως επόμενα χρόνια ο αριθμός των μεταναστών προς τη Γερμανία αλλά και προς οικονομικά εύρωστες χώρες θα παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση. Μάλιστα η πλειοψηφία των νέων μεταναστών προέρχεται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τους περισσότερους από αυτούς να ανήκουν σε αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Πάντως, οι Ελληνες της Γερμανίας εξακολουθούν να αποτελούν την τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών της χώρας, μετά από τους Τούρκους, τους Ιταλούς και τους Πολωνούς. Σε απόλυτους αριθμούς, οι περισσότεροι νέοι μετανάστες προέρχονται από την Πολωνία, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται και στη μετανάστευση πολιτών των κρατών τα οποία εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004 και το 2007 – κυρίως, από τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι μετανάστες κατευθύνθηκαν κυρίως προς τη Βαυαρία, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τη Βάδη- Βιρτεμβέργη.

Το 1960 «φούσκωσαν» τα κύματα της εξόδου

Το πρώτο μεγάλο κύμα Ελλήνων μεταναστών προς το εξωτερικό παρατηρήθηκε με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την αρχή του εμφυλίου, όταν πολλοί κομμουνιστές αποφάσισαν να στείλουν τα παιδιά τους σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη επιλογή τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Την ίδια εποχή η Δυτική Γερμανία άρχισε να καλεί εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό για τα εργοστάσιά της, τους λεγόμενους «φιλοξενούμενους εργάτες» (gastarbieter), πολλοί από τους οποίους ήταν Eλληνες, με τους περισσότερους να προέρχονται από τις βόρειες αγροτικές περιοχές της χώρας. Ωστόσο το ξεκίνημα της πιο έντονης μετανάστευσης των Ελλήνων, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Eλληνες βρήκαν επαγγελματική διέξοδο στη γερμανική βιομηχανία, στα ορυχεία αλλά και ως εργάτες σε διάφορες υπηρεσίες, σημειώθηκε το 1960 με την περίφημη «Σύμβαση περί επιλογής και τοποθέτησης Ελλήνων εργατών εις γερμανικές επιχειρήσεις». Είναι χαρακτηριστικό πως εκείνη την εποχή ένας στους οκτώ Ελληνες εγκατέλειψε τη χώρα μας, μεταξύ των οποίων ολόκληρες οικογένειες από κάθε γωνιά της Ελλάδας….

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...