Σαρωτική αστυνομική επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης πιθανών υπόπτων, που φέρεται να σχετίζονται με συκοφαντικά (και εκβιαστικά;) δημοσιεύματα, αναρτημένα στο μεγαλύτερης επισκεψιμότητας ελληνικό blog, το γνωστό press.gr, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την Παρασκευή το μεσημέρι.
Στην επιχείρηση μετέχουν ενημερωμένοι, σε ανάλογες υποθέσεις, άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τη συνδρομή εισαγγελικού λειτουργού. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί έξι σημεία πιθανής παραβατικής δράσης. Αιφνιδιαστικά, υπό πλήρη μυστικότητα και εκτελώντας δικαστικά εντάλματα, αστυνομικοί έκαναν το πρώτο ντου στο σπίτι, αλλά και στο γραφείο, του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας «Ο κόσμος του επενδυτή» Ανδρέα Καψαμπέλη. Αγνωστο παραμένει ακόμα τι ακριβώς έχει κατασχεθεί και αν από την έρευνα διαπιστώνεται ανάμειξη του Καψαμπέλη σε κύκλωμα ανομολόγητων ενεργειών, που δεν συνάδουν με το δημοσιογραφικό επάγγελμα.
Ο φάκελος «press.gr» βρίσκεται ήδη στον 5ο ανακριτή ύστερα από μηνύσεις που ξεπερνούν τις 100 και υποβλήθηκαν από το καλοκαίρι του 2006 από δημοσιογράφους, πολιτικούς, αλλά και επιχειρηματίες εναντίον του γνωστού blog για «συκοφαντικές δυσφημίσεις και εκβιασμούς».
Σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας, η έρευνα θα έχει μεγάλη και απρόβλεπτη συνέχεια και δεν αποκλείεται εντός των προσεχών ημερών, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα αστυνομικές πηγές, να ασκηθούν ποινικές διώξεις για βαριές κακουργηματικές κατηγορίες κατά γνωστών και αναγνωρίσιμων δημοσιογράφων, «που την ημέρα εκβίαζαν από το Internet και το βράδυ λαλούσαν σαν παπαγαλάκια αλλότριων και επικίνδυνων συμφερόντων στα παράθυρα τηλεοπτικών σταθμών».
Η απαρχή της έρευνας για να ακουμπήσουν οι διωκτικές αρχές το blog των τεσσεράμισι εκατομμυρίων επισκεπτών άρχισε ουσιαστικά περί τα τέλη του 2006. Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας «Το Βήμα» Βασίλη Χιώτη, «πήγα στην ασφάλεια και έκανα μήνυση όχι μόνο βέβαια επειδή έβριζαν, μέσα από το blog, εμένα και την οικογένειά μου, αλλά και για πιο σημαντικά γεγονότα».
Ακολούθησε σειρά από καταθέσεις και μηνύσεις και άλλων προσώπων, που εθίγοντο από ανώνυμα και συκοφαντικά δημοσιεύματα. Απ' όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, σχηματίστηκε δικογραφία και ύστερα από βούλευμα εκδόθηκαν εντάλματα για έρευνες σε χώρους συγκεκριμένων προσώπων για τα οποία δεν θέλω να κάνω το οποιοδήποτε σχόλιο πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα προκύψουν κακουργηματικές πράξεις» σχολίασε ο πρώην διευθυντής ειδήσεων του Alpha.
Από τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ασφάλεια έχει ερευνήσει το σπίτι και το γραφείο γνωστού συντάκτη μιας ακόμα εφημερίδας, έχει εντοπιστεί ο εργασιακός χώρος και το σπίτι κοινοβουλευτικού συντάκτη, το οποίο δεν έχει διασαφηνιστεί εάν έγινε ακόμα φύλλο και φτερό, ενώ στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται δύο ακόμα δημοσιογράφοι που εργάζονται στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από τις αιφνιδιαστικές έρευνες της αστυνομίας, η ογκώδης δικογραφία είχε αποσταλεί από την Ασφάλεια στον ανακριτή και ενώ οι καταγγελίες έπεφταν... βροχή, τις πιο πολλές φορές, με την αιτιολογία της «εκβίασης και της διατάραξης της οικιακής ειρήνης και ησυχίας από συντάκτες που ανέβαζαν κείμενα ανώνυμα, κακόβουλα και χυδαία, γεμάτα σεξουαλικά υπονοούμενα και μειωτικά της επαγγελματικής συμπεριφοράς και δράσης των καταγγελλόντων».
Ο ανακριτής, με τη συνδρομή των αμερικανικών δικαστικών αρχών, κατάφερε και πήρε την έγκριση του Google για να αρθεί το απόρρητο των συνδιαλέξεων. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έφτασε στα ηλεκτρονικά αποτυπώματα του blog τα οποία άγγιζαν τρεις χώρες. Την Κύπρο, την Κολομβία και το Αφγανιστάν. Ενα από τα αποτυπώματα υπήρχε και στην Ελλάδα, στην πόρτα του γραφείου και του σπιτιού του πρώην διευθυντή σύνταξης του «Επενδυτή» Ανδρέα Καψαμπέλη. Ακολούθησε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για εντάλματα έρευνας και κατάσχεσης με τα γνωστά αποτελέσματα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση έφτασε και στην Υπηρεσία Ειδικών Ερευνών.
Καψαμπέλης: «Δεν είμαι κακοποιός...»
Λίγες ώρες μετά την έρευνα στο σπίτι και το γραφείο του Ανδρέα Καψαμπέλη και την κατάσχεση υπολογιστών, εγγράφων και δισκετών, από όσα τουλάχιστον έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η εφημερίδα «Ο κόσμος του επενδυτή», με ανακοίνωση της, απέλυσε τον δημοσιογράφο. Η ιδιοκτησία του εβδομαδιαίου εντύπου συμφερόντων Κώστα Γιαννίκου επισήμανε ότι «κατόπιν της εμπλοκής του ονόματος του Ανδρέα Καψαμπέλη σε υπόθεση η οποία βρίσκεται υπό διερεύνηση από τη δικαιοσύνη, κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας που τη συνέδεε με εκείνον». Επ' αφορμή, μάλιστα, των όσων καταλογίζονται από τη δικαιοσύνη σε αρθρογράφους της ηλεκτρονικής σελίδας, η εφημερίδα πήρε τις αποστάσεις της από τέτοιες μορφές δημοσιογραφίας σχολιάζοντας ότι «αντιτίθεται παγίως σε πρακτικές δημοσίευσης αδιασταύρωτων πληροφοριών και ειδήσεων από ανώνυμους αρθρογράφους στο Διαδίκτυο», ενώ, με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, καταδίκασε την αρθρογραφία της «κουκούλας» και των συκοφαντικών και εξυβριστικών δημοσιευμάτων.
Από τη πλευρά του ο δημοσιογράφος, το όνομα του οποίου έγινε γνωστό λόγω των ερευνών της αστυνομίας, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι είναι blogger και όχι κακοποιός. «Δεν έχω καμία σχέση με κανενός είδους ιστορίες εκβιασμών, με οποιαδήποτε άλλο εγκληματικό γεγονός ή με οποιαδήποτε κακοποιά στοιχεία και η αλήθεια θα λάμψει σύντομα».
Ο κ. Καψαμπέλης αναφέρει επίσης ότι η ζωή του και η δουλειά του είναι διάφανες κάτι το οποίο φαίνεται από τον όγκο των περιουσιακών στοιχείων, που δεν έχει, το αυτοκίνητο και το σπίτι που διαθέτει, ενώ δηλώνει ότι δεν διαθέτει off shore εταιρείες. «Ενα θέμα που θα μπορούσε να λυθεί με μια απλή επίσκεψη» σχολιάζει ο κ. Καψαμπέλης, «πήρε το χαρακτήρα επιδρομής, προπηλακισμών και απειλών με κατάχρηση εξουσίας σε βάρος της οικογένειάς μου και τελικά αποδείχθηκε κούφια όπως δείχνουν επίσημα έγγραφα».
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ - ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ
ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΕΜΟ, ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ!
Στην κεντρική σελίδα του blog υπάρχουν τρεις φωτογραφίες με ισάριθμα διαφορετικά σχόλια τα οποία φέρεται να έχουν διατυπώσει οι άνθρωποι που εικονίζονται. Θέμος Αναστασιάδης: «Το press.gr με εκβιάζει». Μάκης Τριανταφυλλόπουλος: «Στο press.gr γράφουν αλητήριοι». Γιώργος Αλογοσκούφης: «Το press.gr είναι ανώνυμο και συκοφαντικό blog».
Δύο από τους τρεις, οι κ. Αναστασιάδης και Αλογοσκούφης, σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν μηνύσει το blog. Μάλιστα, ο Θέμος Αναστασιάδης έχει πει ότι το press.gr τον εκβίαζε στην υπόθεση των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και διερευνάται από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.
Να σημειωθεί ότι στο press.gr, πριν από την απόπειρα αυτοκτονίας του Ζαχόπουλου είχε δημοσιευθεί η πληροφορία ότι από το πρώην ΣΔΟΕ είχαν εντοπιστεί 5,5 εκατομμύρια ευρώ, την προέλευση των οποίων δεν μπορούσε να αιτιολογήσει ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος» και ότι ήταν μαύρα λεφτά.
Για αρκετές μέρες, το blog έφερνε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την περίεργη ιστορία, που κατά την εκτίμηση των συντακτών των δημοσιευμάτων ήταν πέρα για πέρα αληθινή και... μύριζε διακίνηση μαύρου χρήματος. Ο Αναστασιάδης κατέφυγε στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη κάνοντας μήνυση και μιλώντας ανοιχτά για εκβιασμό.
Ο έτερος επώνυμος μηνυτής ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Το press.gr με συνεχείς αναρτήσεις «χτυπούσε» τόσο τον ίδιο για «ατασθαλίες» και «διασπάθιση δημοσίου χρήματος» όσο και τη γυναίκα του, Δίκα, για «κομπίνες» και «συμμετοχή σε κυκλώματα οικοπεδοποίησης και οικοπεδοφαγίας του Υμηττού».
Στόχος πολλών δημοσιευμάτων ήταν επίσης ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Αλογοσκούφη Σωτήρης Νικολαρόπουλος, αλλά και πολλά τηλεοπτικά πρόσωπα, καναλάρχες και μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κι εφοπλιστικού κόσμου.
Από τα συνεχή δημοσιεύματα, στον ανακριτή έφτασε τελικά μόνο η υπόθεση του Θέμου Αναστασιάδη, ενώ για τον Γιώργο Αλογοσκούφη δεν αποδείχτηκε τίποτα. Μηνύσεις στην Ασφάλεια έχουν καταθέσει γνωστοί πολιτικοί συντάκτες, πολιτικοί, αλλά και επιχειρηματίες που θεωρούν ότι θίγονται από το συγκεκριμένο blog.











