Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Αira Αdomaityte: Η όμορφη Λιθουανή έφυγε από τον Αγιο Δομίνικο μία εβδομάδα...

Το πιο sexy κορίτσι του φετινού «Survivor» έφτασε στην...

Σας θυμίζουν κάτι οι δύο νεόνυμφοι στις ΗΠΑ;

Με την ευχή της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις,...

Αλμπέρτα Τσοπανάκη: «Διέκοψαν ομιλία του Μητσοτάκη για να δείξουν τη σειρά μου»!

Η Αλμπέρτα Τσοπανάκη αποτελεί από τους θεμελιωτές της ελληνικής...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 13 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δείξτε περισσότερη προσοχή στη διαχείριση των οικονομικών σας,...

Τέλος τα capital controls

❱❱ Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για «επιστροφή στην κανονικότητα» ύστερα από πενήντα μήνες!

Πανηγυρικό είναι το κλίμα στην κυβέρνηση μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής για την πλήρη άρση των capital controls.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να προβεί ο ίδιος στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, λίγο πριν καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τη σχετική τροπολογία στη Βουλή, επιδιώκοντας να πιστωθεί προσωπικά το μήνυμα της «επιστροφής στην κανονικότητα» και της υλοποίησης μιας προεκλογικής και προγραμματικής δέσμευσής του.

«Κλείνει ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας. Υστερα από 50 ολόκληρους μήνες τα capital controls καταργούνται. Και ταυτόχρονα -σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία- ανοίγει για τη χώρα μας ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας, και για την οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι υλοποιείται ακόμα μία δέσμευση, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η κυβέρνηση για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, ενώ οι ίδιες πηγές δεν παραλείπουν να εξαπολύσουν νέα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησής του το 2015.

Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζουν τις μετέπειτα δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης Τσίπρα και του πρώην πρωθυπουργού, που υποστήριζαν ότι θα γίνει άρση των capital controls ως το 2017.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε την πολιτική παράμετρο στην άρση των capital controls και τόνισε: «Η προοπτική της πολιτικής αλλαγής προεκλογικά αλλά κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό μας σύστημα.

Ιστορικά χαμηλό επιτόκιο

Οπως, άλλωστε, αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων και από το γεγονός ότι δανειστήκαμε από τις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου 2,5 δισ. με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Ενώ τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους».

Στο μεταξύ, προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, η οποία θα συνέβαινε ούτως ή άλλως εξαιτίας των κινήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης στην οικονομία, χαρακτήρισε την άρση των capital controls ο ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος Δημήτρη Τζανακόπουλου και άλλων στελεχών του.

Προσωπική παρέμβαση επί του θέματος έκανε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έπειτα από εβδομάδες αποχής από τα δημόσια πράγματα λόγω… διακοπών. «Η πλήρης άρση των capital controls είναι το τελευταίο βήμα μιας διαδικασίας που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Καλό είναι που στην οικονομική πολιτική η Ν.Δ. έχει κάτι από τα έτοιμα, γιατί καθαρές δικές της πρωτοβουλίες φαίνεται να αργούν» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Η άρση των capital controls ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, που ωρίμαζε εδώ και μήνες και που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -που τα επέβαλε- δεν ολοκλήρωσε» τονίζει το ΚΙΝ.ΑΛ.

offer

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...