Μαύρο φθινόπωρο!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαύρο φθινόπωρο!

Χιλιάδες σπίτια, οικόπεδα και καταστήματα κινδυνεύουν από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Ενα δυσοίωνο φθινόπωρο και ένα χειρότερο 2018 δείχνει να περιμένει τους «κόκκινους» δανειολήπτες, αφού οι μαζικοί πλειστηριασμοί σπιτιών, οικοπέδων και καταστημάτων αρχίζουν από τον Σεπτέμβριο, όταν θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να γίνει αμέσως, καθώς τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι εξασφαλίσεις έχουν περίπου τα 9 στα 10 μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των κατηγοριών (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά).

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στις αρχές του 2018 με ένα «κλικ» στον υπολογιστή η Πολιτεία θα είναι σε θέση να διενεργεί μαζικούς πλειστηριασμούς. Η διαδικασία δεν θα γίνεται μόνο μία φορά την εβδομάδα, όπως μέχρι σήμερα, αλλά τρεις, Τετάρτη με Παρασκευή, και μάλιστα σε δύο βάρδιες, 11.00 με 13.00 και 14.00 με 17.00. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα μπουν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών 500 ακίνητα, ενώ έως τον Δεκέμβριο ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 5.000.

Νόμος Κατσέλη

Μπροστά στην κοινωνική απαξία που προκαλεί το θέμα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αφού η ισχύς του νόμου Κατσέλη παύει στα τέλη του έτους. Οπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, η κυβέρνηση θα εξετάσει τον Δεκέμβριο τη θέσπιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία της μοναδικής και πρώτης κατοικίας, η οποία ουσιαστικά θα συνεχίζει την προστασία που είχε θεσπίσει ο συγκεκριμένος νόμος Κατσέλη.

Στις αρχές Μαΐου οι αναρτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Δημοσίευσης Πλειστηριασμών είχαν φτάσει τις 3.671. Αυτές οι περιπτώσεις θα είναι οι πρώτες μαζί με εκείνες για τις οποίες οι τράπεζες έχουν ήδη εξασφαλίσει την ιδιοκτησία των ακινήτων και αναζητούν επενδυτές για να τα διαθέσουν. Με την απόφαση 41756/26.5.2017 του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διενέργεια πλειστηριασμού με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων ορίζεται η διαδικασία διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ