Αντίο στα «θηρία» της Ολυμπιακής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Από «παλιοσίδερα» πάλι στους αιθέρες!

Αντίο στα «θηρία» της Ολυμπιακής

Γλίτωσαν την... πρέσα τα δύο τελευταία θρυλικά Airbus A340-300 της πάλαι ποτέ κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας, που παρέμεναν καθηλωμένα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» από το 2009, αλλά πλέον θα συνεχίζουν να σχίζουν τους αιθέρες - όχι όμως τους ελληνικούς!

Τα αεροπλάνα με τους γνωστούς ολυμπιακούς κύκλους επρόκειτο να πουληθούν για παλιοσίδερα, ωστόσο απογειώθηκαν για Τεχεράνη και στο εξής αναμένεται να φέρουν το σήμα εταιρίας αερομεταφορών του Καζακστάν!

Τα δύο Airbus είχαν αγοραστεί το 1999 από την παλαιά Ολυμπιακή Αεροπορία, μαζί με άλλα δύο, που τελικά έγιναν... ανταλλακτικά! Τη δεκαετία του 2000 εκτελούσαν δρομολόγια Αθήνα - Νέα Υόρκη «γράφοντας» χιλιάδες χιλιόμετρα, όμως τα τελευταία χρόνια είχαν μείνει στα αζήτητα, εξαιτίας των ατελείωτων γραφειοκρατικών διαδικασιών και επειδή απέτυχαν οι διαδοχικοί διαγωνισμοί για την πώλησή τους.

Τον Ιούνιο του 2016 το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινώσει ότι τα δύο αεροσκάφη αγοράστηκαν από την αραβικών συμφερόντων Turboshaft FZE, αντί μόλις 4.200.000 δολαρίων. Η εταιρία ασχολείται με την πώληση ανταλλακτικών αεροσκαφών και απέκτησε τα αεροπλάνα στον δεύτερο διαγωνισμό.

Ο πρώτος είχε ακυρωθεί λόγω δικαστικών εμπλοκών, ενώ ο αγοραστής (η Apollo Aviation) είχε προσφέρει για τέσσερα Airbus 40.000.000 δολάρια! Τελικά, οι Αμερικανοί πήραν κομμάτι κομμάτι τα δύο αεροσκάφη και τα άλλα δύο «ξέμειναν».

Στον νέο διαγωνισμό για την πώληση των δύο τελευταίων επικράτησε η Turboshaft FZE. Υστερα από πολλές... περιπέτειες, τα δύο αεροπλάνα με τους ολυμπιακούς κύκλους (το ένα με τρεις από τις τέσσερις μηχανές του) απογειώθηκαν την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη από το «Ελ. Βενιζέλος» για Τεχεράνη, με τελικό προορισμό το Καζακστάν, όπου θα συνεχίσουν τις πτήσεις!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ