Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Οικογενειακές στιγμές στα Νότια για τον Σόμμερ και τη σύζυγό του Βαλεντίνη

Οικογενειακές στιγμές στη Γλυφάδα μοιράστηκαν ο Κώστας Σόμμερ και...

Σε ειδικό χώρο και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο φονιάς της...

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε, χθες το μεσημέρι,...

Νίκος Χρηστίδης: Ο παρ’ ολίγον βιασμός του από πασίγνωστο make-up artist και...

Την ώρα που το κίνημα #MeToo βρίσκεται ξανά στην...

Σε δίκη για τα «45άρια»

Οι αδερφοί Ψωμιάδη θα λογοδοτήσουν για έργα, προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ, τα οποία «έσπαγαν», ώστε να γίνονται απευθείας αναθέσεις

Από τον
ΝΙΚΟ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗ

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης στέλνει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον αδερφό του Διονύση στο σκαμνί, προκειμένου να λογοδοτήσουν για τα λεγόμενα «45άρια».

Πρόκειται για μια υπόθεση που απασχολεί εδώ και χρόνια τη Δικαιοσύνη και αφορά δημόσια έργα προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ, που «έσπαγαν» σκόπιμα σε κομμάτια για να γίνονται απευθείας αναθέσεις και πρόχειροι διαγωνισμοί.

Ο άλλοτε νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του Διονύσης, που ήταν αντινομάρχης, θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Μαζί τους παραπέμπονται σε δίκη άλλα έξι πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο πρώην γενικός γραμματέας της Νομαρχίας Δημήτρης Λευκόπουλος, ένας πρώην διευθυντής και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας.

Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορίες που τους καταλογίζονται αφορούν -κατά περίπτωση- τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία και της ψευδούς βεβαίωσης, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 έργα, που έγιναν την περίοδο 2005- 2010.

Στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών για την παραπομπή των εμπλεκόμενων προσώπων ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης ανέφερε: «Από το σύνολο των καταθέσεων προκύπτει, αναμφισβήτητα, ότι γίνονταν αθρόες αναθέσεις έργων με εξαιρετικές διαδικασίες, απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς, αφού γινόταν κατάτμηση των έργων. Τα παραπάνω ευτελίζουν πράγματι την έννοια του δημόσιου έργου, καταργούν την έννοια της διαφάνειας, αποδιοργανώνουν κάθε προσπάθεια οργάνωσης και ύπαρξης σοβαρών εργοληπτών, που έχουν τα προσόντα για ποσοτική εκτέλεση των έργων».

Σε προηγούμενες απολογίες τους, οι αδελφοί Ψωμιάδη φέρεται ότι υποστήριζαν πως τα 456 έργα του κατηγορητηρίου ανατέθηκαν με καθ’ όλα νόμιμο και διαφανή τρόπο, παραπέμποντας σε ανάλογες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν πανελλαδικά από άλλες νομαρχίες για παρόμοια έργα, που κάλυπταν άμεσες και επείγουσες ανάγκες. Μάλιστα, οι ίδιοι επικαλέστηκαν αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ΣτΕ για δημόσια έργα που εκτελέστηκαν με τη διαδικασία των «κατατμήσεων». Για την υπόθεση είχε αρχικά ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος 29 ατόμων, μεταξύ των οποίων και οι αδελφοί Ψωμιάδη, ωστόσο διενεργήθηκε συμπληρωματική ανάκριση, σε μια προσπάθεια να γίνει ακόμη βαθύτερη έρευνα. Ενα δεύτερο σκέλος της υπόθεσης αφορά συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007- 2009 στη Νομαρχία με εργαζομένους που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες από αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν, με αποτέλεσμα ζημιά ύψους περίπου 1.000.000 ευρώ για το Δημόσιο.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...