Καντίνα με «βρόμικο» on the road

TV GOSSIP

Καντίνα με «βρόμικο» on the road

Ο δημοφιλής σεφ Βασίλης Καλλίδης μιλά για την εκπομπή «Street food», που αρχίζει αύριο στον ΑΝΤ1

Από τη
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

Στις καντίνες της Αθήνας τον αναζητούσαμε, στο λιμάνι της Χάιφα τον εντοπίσαμε, όπου βρίσκεται για επαγγελματικούς λόγους. Παρ’ όλα αυτά, ο δημοφιλής σεφ Βασίλης Καλλίδης δεν αρνήθηκε να μιλήσει στην «Espresso» για την αυριανή πρεμιέρα του στον ΑΝΤ1, στις 19.00, με την εκπομπή «Street food». «Προσωπικά έχω μεγάλη αδυναμία στο υγιεινό φαγητό, αλλά δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό να δοκιμάσω -σε όποια χώρα κι αν βρεθώ- ένα σάντουιτς του δρόμου» μας λέει και συνεχίζει αναφέροντας πώς προέκυψε η ιδέα να μετατρέψει μία καντίνα -απ’ αυτές που όλοι έχουμε τιμήσει- σε έναν κινούμενο σταθμό απόλαυσης, μαγειρεύoντας «φαγητό του δρόμου» σε όλα τα πιθανά και απίθανα μέρη.

«Η ιδέα της εκπομπής μού γεννήθηκε στη μεταμοντέρνα fast food - καντίνα (γέλια) που διατηρώ στη Λαχαναγορά του Ρέντη, έπειτα από μια συζήτηση που είχα με μια παρέα για το καλύτερο “βρόμικο” σάντουιτς, burger, hot dog της πόλης» μας λέει και συνεχίζει: «Την καντίνα θα τη βρεις από τις μητροπόλεις μέχρι τις παραλίες. Βεβαίως, οι μαμάδες μάς μεγάλωσαν με τον φόβο της καντίνας. Μη δοκιμάσουμε κανένα σάντουιτς από εκεί στα διάφορα πανηγύρια και στις τοπικές γιορτές και δηλητηριαστούμε.

Η νέα γενιά, όμως, μετά τη βόλτα της στα κλαμπ και τα μπουζούκια ψάχνει να βρει μια καντίνα ανοιχτή γιατί την εμπιστεύεται. Τη δεκαετία του ’80 ήταν της μόδας τα κυριλέ εστιατόρια, τη δεκαετία του ’90 τα σουσάδικα, το 2000 τα ρεστοράν υγιεινής διατροφής και αυτή τη δεκαετία πήρε τη ρεβάνς της η καντίνα. Ισως να φταίει και η οικονομική κρίση. Για μένα οι καντίνες είναι πολύ όμορφα σημεία συνάντησης για παρέες και υπάρχουν πολλοί μερακλήδες μάγειρες και μαγείρισσες που δουλεύουν σ’ αυτές».


Στη συνέχεια της κουβέντας μας ο δημοφιλής σεφ αποκαλύπτει κάτι που μάλλον δεν ξέραμε: «Γνωρίζετε ότι στην Αθήνα έχουμε τις πιο λίγες καντίνες από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες; Και μετά μιλάει το κράτος για ανάπτυξη; Μα, για να βγάλει μια άδεια για καντίνα στην Ελλάδα ένας ενδιαφερόμενος πρέπει να “φτύσει αίμα”» αναφέρει και εξηγεί τι εννοεί: «Χρειάζονται χιλιάδες χαρτιά. Βεβαίως, για να μην παρεξηγηθώ, η Πολιτεία καλά κάνει και ζητάει ποιότητα, αλλά πρέπει να προχωράει πιο γρήγορα το θέμα της γραφειοκρατίας. Σε μια καντίνα θα πρέπει να γίνονται με πιο εντατικό ρυθμό περισσότεροι υγειονομικοί έλεγχοι, αλλά και φορολογικοί».

Καταρρίπτει τον μύθο

Ο Βασίλης Καλλίδης αναφέρεται και στον μύθο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι οι καντίνες δεν σερβίρουν καθαρό φαγητό. «Εχω φάει το καλύτερο φαγητό στην καντίνα του Γιάννη στα Σπάτα, την οποία συστήνω ανεπιφύλακτα. Επιπλέον θέλω να τονίσω ότι οι Ελληνες καντινιέρηδες είναι πολύ ευγενικοί και έχουν φοβερό χιούμορ. Για τρελά κέφια και ατάκες... Λαϊκά παιδιά και μερακλήδες». Στην πρεμιέρα της εκπομπής του, αύριο στον ΑΝΤ1, θα έχει φιλοξενούμενη την Κατερίνα Ζαρίφη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ