Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου...

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Οικονομάκου πόζαρε με sexy εσώρουχα και όλοι αναρωτήθηκαν… πώς έκανε δύο...

«Σεισμό» και «καύσωνα» την ίδια στιγμή προκάλεσε η Αθηνά...

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια στη σχολική ψυχολογία

Με την υπογραφή της Bright Academy (https://www.brightacademy.gr/) και σε...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους...

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...

Άστεγη και άνεργη η «υπηρέτρια» του «Γιάγκου Δράκου»

❱❱ Η Κατερίνα Βακαλοπούλου, που έγινε γνωστή από τον ρόλο της «Κατερίνας» στη «Λάμψη», σπάει έπειτα από χρόνια τη σιωπή της
❱❱ Τα καλλιτεχνικά γονίδια, οι σπουδές στη δραματική σχολή και η συνάντησή της με την Αλίκη ΒουγιουκλάκηΑπό τη
ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΑΡΔΑ

Μεγαλωμένη στο Παγκράτι με γαλλικά, πιάνο και μπαλέτο, η Κατερίνα Βακαλοπούλου δεν ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός. Επιθυμούσε να σπουδάσει ψυχολογία, όμως σχολή στην Ελλάδα δεν υπήρχε τη δεκαετία του ’70 και οι γονείς της δεν είχαν τα χρήματα να τη στείλουν στο εξωτερικό.

Ενέδωσε στην επιθυμία της μητέρας της και γράφτηκε σε δραματική σχολή. Η 57χρονη «Κατερίνα», η υπηρέτρια στην έπαυλη του Γιάγκου Δράκου στην καθημερινή σειρά «Λάμψη», ύστερα από πολλά χρόνια σιωπής και απουσίας από τη μικρή οθόνη μιλάει για τη ζωή της, τις κορυφαίες συνεργασίες της στο θέατρο, τον έρωτα που τη «γονάτισε», ενώ δεν διστάζει να αποκαλύψει πως ζει στην ανεργία και ως… άστεγη φιλοξενείται από τη μαμά της.

katerina valakopoulou 3

Μοναχοκόρη;
Ναι, μέχρι τα 27 μου, οπότε απέκτησα έναν αδελφό, τον Βασίλη, από τον δεύτερο γάμο του πατέρα μου.

Παιδικά χρόνια;
Μπορεί να γεννήθηκα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά μεγάλωσα με στρατιωτική πειθαρχία από δύο γονείς που εργάστηκαν πολύ σκληρά για να έχουμε μια οικονομικά άνετη ζωή. Ευτυχώς είχα και τις καλές μου στιγμές, με katerina valakopoulou 2παιχνίδι στους χωμάτινους δρόμους του Παγκρατίου, το κρυφτό στα παραπήγματα και το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στον Βύρωνα.

Ο πατέρας σας, ο Νώντας Βακαλόπουλος, σημαντικός σκηνογράφος, ήταν στενός συνεργάτης του Γιάννη Τσαρούχη…
Και του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Δούλεψαν μαζί στην ταινία «Οι κυνηγοί». Αργότερα εξελίχθηκε σε συνδικαλιστή του ελεύθερου κινηματογράφου.

Σας έπαιρνε μαζί του στα γυρίσματα;
Μόνο μία φορά, στην ταινία «Εγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη. Ηταν η πρώτη και η τελευταία. Ηταν τελειομανής με τη δουλειά του και δεν ήθελε… παρεμβολές!

Καλή μαθήτρια;
Μέτρια με δυνατότητες αριστούχας, γιατί μου έλειπε η αυτοπεποίθηση. Κάθε μέρα πήγαινα καλά διαβασμένη, αλλά ποτέ δεν σήκωσα το χέρι για να πω μάθημα. Ταυτόχρονα, ήμουν και αλαζόνας. Δεν μου άρεσε να με διορθώνουν οι καθηγητές, ούτε να μου κάνουν παρατηρήσεις!

Πηγαίνατε θέατρο με την οικογένειά σας;
Βεβαίως, κυρίως τα καλοκαίρια. Θυμάμαι, είχα πάρει ένα αυτόγραφο από την Τζένη Καρέζη κι έπειτα από χρόνια, όταν αξιώθηκα να παίξω μαζί της στη «Μήδεια» σε σκηνοθεσία του Μίνου Βολανάκη, την κοιτούσα σαν μαγεμένη! Σαν να βρισκόμουν στη μηχανή του χρόνου.

katerina valakopoulou 7

Η επόμενη σημαντική συνεργασία σας;
Στο Εθνικό Θέατρο, σε μια παιδική παράσταση όπου έπαιξα με τον Παντελή Ζερβό. Γλυκός, γνήσιος, λαϊκός άνθρωπος και γενναιόδωρος. Οταν μου είπε «Προχώρα, κορίτσι μου, έχεις ταλέντο», ήταν σαν να πήρα πέντε πτυχία σχολής μαζί.

Ο πρώτος σας μισθός;
Το 1981 στην «Εκάβη» με τον Δημήτρη Μυράτ, παρόλο που ακόμα σπούδαζα.

Κι όταν πήρατε το πτυχίο σας;
Γράφτηκα στο ΣΕΗ! Ηταν η χρονιά που η Μελίνα Μερκούρη κατάργησε την άδεια επαγγέλματος και υποσχέθηκε ότι η σχολή θα γίνει πανεπιστημιακή. Αλλά δεν έγινε ποτέ κι έτσι κάθε πικραμένος δηλώνει ηθοποιός και είναι.

Τι εννοείτε;
Υστερα από χρόνια, αποφάσισα να κατέβω φέτος στις εκλογές του Σωματείου Ηθοποιών με την «Εκκίνηση», με σκοπό να διεκδικήσουμε την κατοχύρωση του επαγγέλματος και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ψήφισαν κορυφαίοι ηθοποιοί: ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Εύα Κοταμανίδου, ο Γιάννης Βούρος, η Λήδα Πρωτοψάλτη αλλά και η Τέτα Καμπουρέλη. Η γνωστή μανικιουρίστα.

katerina valakopoulou 1

Σας ενόχλησε τόσο πολύ;
Με αγρίεψε, γιατί κι εγώ φτιάχνω ωραία τα μαλλιά μου, αλλά δεν μπορώ να ανοίξω κομμωτήριο. Δεν κρίνω αν έχει ταλέντο, αλλά γίνεται να δηλώνει συνάδελφος με την τωρινή υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου;

Γιατί σταματήσατε να κάνετε θέατρο;
Από το 2009 έχω να ανέβω στη σκηνή και μου λείπει πολύ. Δεν ήταν επιθυμία μου να σταματήσω, όμως αρνήθηκα να μπω σε μηχανισμούς με τους οποίους βρίσκεις δουλειά και μπορεί να το πληρώνω αυτό. Δεν μου αρέσουν οι ψεύτικες ευγένειες και να σέρνομαι στα μπαρ για δημόσιες σχέσεις.

Στην Ελλάδα θα μπορούσε εύκολα να «ανάψει» ένα σεξουαλικό σκάνδαλο όπως στο Χόλιγουντ;
(Γέλια) Θα καεί το πελεκούδι αν γίνει η αρχή! Σε όλα τα επαγγέλματα παρατηρούνται σεξουαλικά «μπερδέματα», αλλά στο θέαμα ακόμα περισσότερο.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

offer

Εσείς δεχτήκατε πονηρές προτάσεις;
Μέχρι τα 40 μου είχα αρκετές παρενοχλήσεις, αλλά μετά κόπηκαν. Μεγάλωσα! Η τελευταία ήταν από έναν πασίγνωστο ασπρομάλλη, παντρεμένο συνάδελφο γύρω στα 70, της συνομοταξίας των λεγόμενων γερογκόμενων! Οταν κλείσετε το μαγνητοφωνάκι, θα σας πω το όνομά του. Ποτέ δεν με δελέασαν αυτά τα φλερτ και οι… υποσχέσεις. Υπήρξα και παραμένω πολύ αξιοπρεπής στη ζωή μου.

Και περήφανη για τα «όχι» σας;
Δεν έχω υποχρέωση σε κανέναν κερατά (γέλια)! Παραήμουν ευθύς, ατίθαση και έντιμη γι’ αυτό το επάγγελμα, χαρακτηριστικά που εκτίμησαν λίγοι αλλά σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης, όπως ο Γιώργος Φούντας, ο Δημήτρης Εξαρχος, ο Κώστας Καζάκος και η Τζένη Καρέζη, η Αλίκη Βου-γιουκλάκη, ο Γιώργος Σίσκος και ο Πάνος Σκουρολιάκος, με τους οποίους έκανα τις πιο σημαντικές συνεργασίες μου.

Πώς τα βγάζετε πέρα οικονομικά;
Είμαι άστεγη και άνεργη. Φιλοξενούμαι στο σπίτι της μητέρας μου στη Νέα Ιωνία, με μόνο μας έσοδο το ενοίκιο ενός ακινήτου ύψους 400 ευρώ. Ευτυχώς δεν έχω χρέη. Φέτος πήρα το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Ασχολείστε με κάτι άλλο, έστω και ως χόμπι;
Είμαι καλή μαστόρισσα. Βάφω τέλεια! Επίσης ζωγραφίζω. Παράλληλα, όπου υπάρχει ανάγκη για εθελοντική εργασία, τρέχω. Για παράδειγμα, εργάστηκα στο πρότυπο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Νέας Ιωνίας, αλλά και στην υποδοχή των πρώτων προσφύγων στον Πειραιά, γιατί είχα παππού πρόσφυγα και έτσι τίμησα τη μνήμη του.

Αν κάνατε ένα επαγγελματικό restart τώρα, τι θα επιλέγατε;
Το performing εικαστικής αναπαράστασης. Ξέρετε, βοήθησα στη δημιουργία της πρώτης θεατρικής ομάδας Alte Arte στη Σχολή Καλών Τεχνών το 2004 και θα ήθελα πολύ να βρεθώ και πάλι κοντά τους για να μοιραστώ τις γνώσεις μου.

katerina valakopoulou 6

Κάνοντας ένα flashback, πώς πήρατε τον ρόλο στη «Λάμψη»;
Το 1989 ο ΑΝΤ1 αναζητούσε παρουσιάστριες. Πέρασα από οντισιόν, μίλησα με τον Θοδωρή Δρακάκη, του είπα πως ήμουν και ηθοποιός και ύστερα από λίγες ημέρες, με εντολή του Μίνωα Κυριακού, εγώ και η Ελίνα Ακριτίδου πήγαμε στον Νίκο Φώσκολο για τη σειρά που ετοίμαζε. Ετσι πήρα τον ρόλο. Βέβαια, τον Νίκο τον γνώριζα από πριν, γιατί έπαιζα στο θέατρο με τη μετέπειτα σύζυγό του Τόνια και έζησα αυτό το μεγάλο ειδύλλιο από κοντά.

Πέντε χρόνια στην… οικία του Γιάγκου Δράκου!
Κάποια στιγμή επήλθε η κούραση από τα καθημερινά εξοντωτικά ωράρια. Επαιρνα 200.000 δραχμές μεικτά τον μήνα, τη στιγμή που οι φήμες έλεγαν πως οι αμοιβές των πρωταγωνιστών έφταναν το 1.000.000 δραχμές. Αφορμή για την παραίτησή μου ήταν μια παρατήρηση του Νίκου Φώσκολου πως δεν αποδίδω το κείμενο αυτολεξεί. Αυτό με τσάκισε κι έφυγα. Είχα ήδη πρόταση από τον Δημήτρη Εξαρχο για τον πρώτο ρόλο στην παράσταση «Μαχαίρι στο κόκαλο» και επέστρεψα στο θέατρο.

Δεν ξαναχτύπησε το τηλέφωνό σας για τηλεοπτική δουλειά;
Οχι, και δεν ξέρω γιατί. Υποθέτω πως ήμουν «σημαδεμένη», όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι συνάδελφοι, και αυτό φάνηκε στην πράξη. Ηταν λάθος να χρησιμοποιηθεί το πραγματικό μας όνομα στους ρόλους.

Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη συναντηθήκατε στο «Ωραία μου κυρία». Εντυπώσεις;
Ηταν πριν από τη «Λάμψη». Εντυπωσιακή, με «καθαρό» πρόσωπο, συνεπής και πάντα κοιτούσε τον συνομιλητή στα μάτια. Της είχα εκμυστηρευτεί ότι ήθελα να συνεργαστώ με τον σκηνοθέτη Ανδρέα Βουτσινά και μου έκανε νόημα με τα φρύδια «όχι», επειδή ήταν δύσκολος και απαιτητικός.

Είναι αλήθεια ότι στο ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας γνωρίσατε τον μεγάλο έρωτα της ζωής σας;
Ο καλός μου ο Γιάννης… Ηταν η πιο μεγάλη, δυνατή και μακροχρόνια σχέση μου. Ομορφος και πολύ διαβασμένος, σπουδασμένος στην Αθήνα, αλλά την πρωτεύουσα δεν την άντεχε. Οταν τον γνώρισα έγραφε ποίηση κι ας ήταν αγρότης. Τον λάτρεψα. Ομως έληξε η σχέση μας πολύ απότομα γιατί ήμουν μεγαλύτερή του, ηθοποιός, δεν είχα χωράφια κι όλα αυτά που απαιτούνται στην ελληνική περιφέρεια, ακόμα και σήμερα, για να σε αποδεχτούν ως νύφη. Η μητέρα του ήταν αντίθετη και χωρίσαμε.

Δεν ερωτευτήκατε ξανά;
Για να βρεις σύντροφο πρέπει να το επιδιώκεις και εγώ ήμουν πολύ ταλαιπωρημένη και εξαντλημένη συναισθηματικά από τον χωρισμό μας. Δυσκολεύτηκα πολύ να το ξεπεράσω. Μετά πέρασαν τα χρόνια… Αμα βρω τις ισορροπίες μου, ίσως το ξανασκεφτώ.

katerina vakalopoyloy


{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...