Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ευρυδίκη: Μοιράζεται ακόμα ένα τραγούδι από το πρόσφατο άλμπουμ της

Μετά το «Αερικό», η Ευρυδίκη μοιράζεται με τους fans...

Πατρόν Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και... στη μόδα! Για πρώτη φορά...

«Σασμός»: H Μαρίνα με τη γιαγιά Ειρήνη συμφιλιώνονται

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Θοδώρα...

Μαριάντα Πιερίδη: Ερωτικό ταξιδάκι στο Λονδίνο

Απόδραση στο Λονδίνο με το νέο της αμόρε για...

Ελπίδα στις στάχτες ψάχνουν τα ορφανά

❱❱ Αποκαΐδια το καταφύγιο που φιλοξενούσε 45 παιδάκια και 20 άπορους ενηλίκους στον Νέο ΒουτζάΑπό τη
Μαρία Μεϊμάρη

Σε τρυφερή ηλικία στερήθηκαν το χάδι των γονιών τους και τώρα «ξεσπιτώθηκαν» από την καταστροφική πυρκαγιά! Μέχρι στιγμής η ζωή έχει δείξει το πιο σκληρό «πρόσωπό» της στα 45 ορφανά παιδάκια και στους 20 άπορους ενηλίκους που φιλοξενούνται στο Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα, το οποίο χάθηκε στο «χωνευτήρι» της πύρινης λαίλαπας.

Ομως, τα μηνύματα συμπαράστασης που έχουν αρχίσει να καταφθάνουν κατά εκατοντάδες από κάθε σημείο της Γης αφήνουν ανοιχτή μία χαραμάδα ελπίδας για τους μικρούς ήρωες της τραγωδίας!

lyreio 9

Η φονική πυρκαγιά, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και κατέστρεψε περιουσίες, πέρασε και από το Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα, πάνω από τον παλαιό οικισμό του Νέου Βουτζά, αφήνοντας πίσω της μόνο στάχτες και αποκαΐδια. Η εικόνα που παρουσιάζει πέντε μέρες μετά τη φωτιά το πρότυπο ορθόδοξο χωριό, στο οποίο έχουν βρει καταφύγιο αθώες ψυχές, είναι αποκαρδιωτική. Η πύρινη λερναία ύδρα δεν άφησε τίποτα όρθιο στο διάβα της. Κάηκαν οι αποθήκες τροφίμων, τα αυτοκίνητα του ιδρύματος, τα μικρά πούλμαν που μετέφεραν τα παιδιά στις δραστηριότητές τους, ένα τρακτέρ, ο ελαιώνας και ο αμπελώνας.

lyreio 4

Την ίδια ώρα το κεντρικό κτίριο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, όπως και το δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης του ιδρύματος. Οπου κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα αντικρίζει μαύρους τοίχους από τους καπνούς και συντρίμμια! Σαν από θαύμα, τα ορφανά παιδάκια που φιλοξενούνταν στο ίδρυμα δεν έπαθαν τίποτα, καθώς όταν ξέσπασε η φωτιά βρίσκονταν σε καλοκαιρινές διακοπές σε στέγη φιλοξενίας στην Ανάβυσσο, όπου και θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας.

Οικονομική στήριξη

Οπως δήλωσε η Παναγιώτα Καραφλίδου, η οποία εργάζεται ως κοινωνική λειτουργός στο Λύρειο, λόγω της παλαιότητας των οχημάτων που κάηκαν, τα χρήματα που θα δοθούν ως αποζημίωση στο ίδρυμα δεν θα είναι πολλά. Γι’ αυτό κάλεσε όσους μπορούν να συνδράμουν οικονομικά.

lyreio 8

Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος, από την πλευρά τους, έκαναν έκκληση για στήριξη, ώστε τα παιδάκια να ξαναβρούν το καταφύγιό τους: «…Τις επόμενες ώρες θα ξέρουμε τι ανάγκη υπάρχει σε προμήθειες. Εως τότε κάνουμε έκκληση για οικονομική βοήθεια» ανέφεραν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους, ενώ έδωσαν στη δημοσιότητα και μία λίστα στην οποία ανέγραφαν τι ανάγκες έχουν ακριβώς σε παιδικά παπούτσια. Την ίδια ώρα, δεν λείπουν οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του παιδικού χωριού.

lyreio 1

Ο Γιώργος Συριανός, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Στουτγάρδη, άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό για τη συγκέντρωση ενός ποσού, κοινοποιώντας την πρωτοβουλία του μέσω του λογαριασμού του στο twitter. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το ορφανοτροφείο καταστρέφεται από πυρκαγιά. Το καλοκαίρι του 1995, στη μεγάλη φωτιά που έκαιγε για εφτά μέρες σε Πεντέλη, Διόνυσο, Νέο Βουτζά και Νέα Μάκρη, είχε πληγεί το σύνολο των εγκαταστάσεων.

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΩΡΙΟ

Το Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’60 από μοναχές, με δωρεά του καπετάνιου του Εμπορικού Ναυτικού Μάρκου Λύρα.

 lyreio 3

Η ιστορία και το έργο των αδελφών Μαρίας, Δωροθέας, Παρθενίας και Καλλινίκης, που λειτουργούν το Ορθόδοξο Χωριό – Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα για πάνω από 40 χρόνια ως καταφύγιο για δεκάδες παιδιά που στερούνται γονέων, είτε γιατί αυτοί δεν βρίσκονται στη ζωή είτε γιατί έχουν οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, θα μπορούσαν κάλλιστα να εμπνεύσουν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Σε νεαρή ηλικία αποφάσισαν να το σκάσουν μαζί με άλλα κορίτσια της γειτονιάς τους, στον Πειραιά, για να γίνουν μοναχές στην Καλαμάτα.

 lyreio 7

Ομως, αστυνομικοί εντόπισαν και τις 12 νεαρές κοπέλες και τις γύρισαν στις οικογένειές τους, καθώς δεν είχαν συμπληρώσει τα 21 χρόνια τους. Ωστόσο, καμιά τους δεν το έβαλε κάτω!

 lyreio 2

Συνολικά δραπέτευσαν τρεις φορές και για τρία χρόνια ζούσαν κρυμμένες ώσπου οι γονείς τους το πήραν απόφαση και τους επέτρεψαν να ασπαστούν τον μοναχισμό. Το 1967 ίδρυσαν το ορφανοτροφείο, σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Ιερά Μονή Πεντέλης και την Ιερά Αρχιεπισκοπή, στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης, πάνω από τον παλαιό οικισμό του Νέου Βουτζά. Ως το 2013 στο χωριό λειτουργούσαν τέσσερα σπίτια.

 lyreio 5

Σε κάθε σπίτι μία μοναχή, σαν μάνα, φρόντιζε μια ομάδα παιδιών διάφορων ηλικιών, που έμεναν μαζί της -σαν οικογένεια- με χριστιανικές αρχές, με ξεχωριστή κουζίνα, ακριβώς σαν να ζούσαν με τους γονείς τους στο σπίτι τους. Η ζωή των μοναχών ενέπνευσε επίσης τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ «Μάνα».

offer

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...