Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Οικονομικές δυσκολίες για τη «βασίλισσα»

Οι τράπεζες συνεχίζουν τη δανειοδότηση της ομάδας την ώρα που το χρέος μεγαλώνει και τα σχέδια για το νησί-θέρετρο στα εμιράτα μπαίνουν στο ψυγείο.

Ελλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου. Ή, αν προτιμάτε, η οικονομική κρίση γκρεμίζει κάθε σχέδιο, εφόσον δεν υπάρχει η ανάλογη χρηματοδότηση. Θα περίμενε κανείς ότι η πλουσιότερη ομάδα του πλανήτη -σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις της Deloitte- δεν θα είχε πρόβλημα να ολοκληρώσει το πλάνο της για τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου. Πόσο μάλλον όταν η Ρεάλ Μαδρίτης επέλεξε ένα εμιράτο για να χτίσει το «σπίτι» που οι (προφανώς πλούσιοι) φίλοι του συλλόγου θα μπορούσαν να επισκεφθούν.

Το νησί-θέρετρο της Ρεάλ είχε σχεδιαστεί και παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2012 με δόξα και τιμή. Μία μαρίνα, πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες για τους επιφανείς οπαδούς της «βασίλισσας» θα πλαισίωναν ένα θεματικό πάρκο στο εμιράτο Ρας Ελ Καϊμά. Ανάμεσα στα κτίρια που θα δέσποζαν στο τεχνητό νησί, το οποίο θα είχε το σχήμα του σήματος των «μερένχες», θα ξεχώριζε ένα φουτουριστικό στάδιο 10.000 θέσεων, το οποίο θα είχε τη μια πλευρά του «ανοιχτή», με θέα τη θάλασσα.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ πρόλαβε ωστόσο να ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες αυτό που όλοι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έβλεπαν πιθανό: η κατασκευή του πάρκου ματαιώθηκε, έστω κι αν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταφερθεί το project σε κάποιο άλλο εμιράτο στο μέλλον.

Τα αίτια της απόφασης δεν ανακοινώθηκαν, αλλά στην Ισπανία εικάζεται ότι δεν είναι άλλα από την έλλειψη χρηματοδότησης. Η Ρεάλ δεν είναι ένας τυχαίος σύλλογος, αφού έχει το ακριβότερο ρόστερ του κόσμου και τα μεγαλύτερα έσοδα από κάθε άλλο σύλλογο στον πλανήτη. Εχει όμως και τεράστια χρέη, που συνήθως δεν τονίζονται όταν παρουσιάζονται οι ισολογισμοί.25436397dsfsfesf6sfsd

Η «μαύρη τρύπα»

Η «βασίλισσα» έχει «μαύρη τρύπα» ύψους 593.690.000 ευρώ, σύμφωνα τουλάχιστον με τον τελευταίο ισολογισμό της. Πολλοί αναρωτήθηκαν λοιπόν πώς είναι δυνατόν να αγοράζει τον Γκάρεθ Μπέιλ με πάνω από 100.000.000 ευρώ, όταν χρωστάει ήδη μισό δισ. Η απάντηση είναι απλή: τραπεζικός δανεισμός! Η Ρεάλ έχει ήδη διαψεύσει με επίσημη τοποθέτησή της τις φήμες ότι η αγορά των δικαιωμάτων του Ουαλού ποδοσφαιριστή έγινε μέσω δανείου από τράπεζα. Σίγουρα όμως έγινε με αυτόν τον τρόπο η αγορά των δικαιωμάτων του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι Caja Madrid και Banco Santander ήταν οι δύο τράπεζες που δάνεισαν χρήματα εν μέσω κρίσης στους «μερένχες» για να κάνουν δικό τους τον Πορτογάλο σούπερ σταρ το 2009.

Τα 90.000.000 ευρώ που δαπανήθηκαν τότε για την απόκτηση του Ρονάλντο καλύπτονται βέβαια από τα έσοδα που φέρνουν τα εμπορικά δικαιώματα του ποδοσφαιριστή, αλλά και την υπεραξία που αποκτά το όνομα της Ρεάλ σε όλο τον κόσμο, χάρη στην παρουσία μεγάλων ονομάτων στο ρόστερ της. Αυτή είναι άλλωστε η απάντηση της διοίκησης των Μαδριλένων στην απορία του κόσμου γιατί δύο τράπεζες πήραν τόσο μεγάλο ρίσκο και δάνεισαν με τέτοια ευκολία χρήματα σε ομάδα με χρέη.

Η αλήθεια είναι επίσης ότι η «βασίλισσα» δεν έχει στην πραγματικότητα τόσο μεγάλα χρέη! Στο νούμερο αυτό περιλαμβάνονται μελλοντικές υποχρεώσεις της ομάδας, για παράδειγμα τα 17.000.000 ευρώ που θα παίρνει ο Ρονάλντο τα επόμενα χρόνια, μετά την επέκταση του συμβολαίου του. Παρότι δεν πρόκειται να καταβληθούν σύντομα (μέσα στο 2013 ή το 2014), μπαίνουν στα έξοδα του συλλόγου για λογιστικούς λόγους. Ετσι υπολογίζεται ότι η Ρεάλ έχει μεν χρέη, αλλά τα πραγματικά είναι «μόλις» 148.420.000 ευρώ.

Αν χρειαστεί να καταταγούν οι ομάδες της Ευρώπης σύμφωνα με τα λογιστικά χρέη, τότε η «υγιής» Αρσεναλ θα είναι στην κορυφή της λίστας με 1,008 δισ., η Μπαρτσελόνα τρίτη με 578.000.000 ευρώ και θα ακολουθεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 543.820.000 ευρώ!

Τα «πάρε δώσε» με τον Δήμο Μαδρίτης

Τα δάνεια για τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών μπορεί να είναι μια πρακτική η οποία θα φέρει πίσω τα χρήματα στις τράπεζες. Τι γίνεται όμως με την περίφημη αγορά του προπονητικού κέντρου «Ciudad Deportiva» από τον Δήμο Μαδρίτης; Ο δήμος το αγόρασε με 27.000.000 ευρώ για να φτιάξει ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Τέσσερα χρόνια μετά χτίστηκαν ωστόσο από την κατασκευαστική εταιρεία του Φλορεντίνο Πέρεθ οι τέσσερις ουρανοξύστες που δεσπόζουν στον Βορρά της ισπανικής πρωτεύουσας!

Το 1998 η Ρεάλ αγόρασε από τον δήμο αντί του ποσού των 421.000 ευρώ μια έκταση στην περιοχή Λας Τάμπλας που το 2011 έγινε γνωστό ότι άξιζε 27.000.000 ευρώ και δεν μπορούσε να πουληθεί! Ο δήμος έδωσε πίσω τα χρήματα, αλλά για να μην κινηθεί δικαστικά εναντίον του η διοίκηση της Ρεάλ, παραχώρησε δωρεάν εκτάσεις δίπλα στο σημερινό προπονητικό κέντρο Βαλδεβέβας και δίπλα στο «Μπερναμπέου», για τις οποίες μέχρι τότε η «βασίλισσα» πλήρωνε ενοίκιο. Στους χώρους κοντά στο γήπεδο η Ρεάλ σκοπεύει να χτίσει ένα εμπορικό κέντρο και ξενοδοχεία που θα εκμεταλλεύεται η ίδια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...