Παρασκευάζεται στην Ταϊλάνδη και κοστίζει 1.600 ευρώ το κιλό!
Οι… ελέφαντες κρύβουν καλά -και όχι λόγω όγκου- το μυστικό του πιο ακριβού καφέ στο κόσμο, που φτάνει να πωλείται μέχρι και 1.600 ευρώ το κιλό. Ο Black Ivory Coffee παρασκευάζεται στην Ταϊλάνδη, σε μια επιχείρηση στην περιοχή Τσιάνγκ Σαέν, στα σύνορα με το Λάος και την Καμπότζη.
Δημιουργός του είναι ο 44χρονος Καναδός Μπλέικ Ντίνκιν, ιδρυτής της επιχείρησης, ενώ αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η πρωτότυπη διαδικασία παραγωγής. Οι καρποί του καφέ αναμειγνύονται με ρύζι και μπανάνες και σερβίρονται ως γεύμα στους ελέφαντες. Τα παχύδερμα, αφού χωνέψουν, τους αποβάλλουν με τα περιττώματά τους. Στη συνέχεια οι καρποί πλένονται και ύστερα από επεξεργασία δίνουν τη σκόνη του καφέ. «Με αυτό τον τρόπο οι καρποί χάνουν την οξύτητά τους, με αποτέλεσμα η τελική σκόνη του καφέ να έχει πιο γλυκιά γεύση, που μοιάζει με τη γεύση της σοκολάτας» εξηγεί ο Μπλέικ Ντίνκιν.
Γιατί όμως είναι τόσο ακριβός καφές; Εκτός από την ιδιαίτερη γεύση του, η ποσότητα που παράγεται είναι πολύ μικρή, καθώς μέχρι στιγμής φέτος παράχθηκαν μόνο 150 κιλά καφέ. Οχι βέβαια επειδή η επιχείρηση δεν θα ήθελε να βγάλει στην αγορά περισσότερο, αλλά επειδή για να παραχθεί ένα κιλό καφέ ο ελέφαντας πρέπει να φάει 33 κιλά καρπών καφέ, αναμεμειγμένα με τις αγαπημένες του μπανάνες και ρύζι.
Κατά συνέπεια η τιμή του εκτοξεύτηκε στα 1.600 ευρώ το κιλό, που αντιστοιχεί σε 11,5 ευρώ το φλιτζάνι.
Βασίλης Χονδρογιάννης