Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η Κάιλι Τζένερ με μπασκετμπολίστα του… κολεγίου

Με νεαρό μπασκετμπολίστα φέρεται ότι ξεπερνά η Κάιλι Τζένερ...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ντου της αστυνομίας σε βίλες του ράπερ «Ντίντι»!

Εφοδο σε δύο σπίτια του Σον Κομπς, γνωστού παλαιότερα...

ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ! Οι αναπνευστικές μάσκες σκοτώνουν τους πυροσβέστες

Καταγγελίες-σοκ από τον πρώην υπαρχηγό Αδριανό Γκουρμπάτση – Απίστευτα ατυχήματα με μοιραία κατάληξη! Εγκαύματα και εμφράγματα σε ημερήσια διάταξη στις επιχειρήσεις κατάσβεσης

Τη στιγμή που προσπαθούν, ρισκάροντας τη ζωή τους, να σώσουν ανθρώπους που κινδυνεύουν, οι ηρωικοί πυροσβέστες δεν αντιμετωπίζουν μόνο την απειλή της φωτιάς και του καπνού. Ο θάνατος παραμονεύει ακόμη και στις αναπνευστικές συσκευές που χορηγεί το Πυροσβεστικό Σώμα!

ΑΠΟ ΤΗ
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

Σε αυτές τις συσκευές-τοξικές βόμβες φέρεται ότι οφείλονται αρκετοί ξαφνικοί θάνατοι πυροσβεστών. Ομως, παρά τη σωρεία καταγγελιών ακόμη και από υψηλά ιστάμενους αξιωματικούς, η Πυροσβεστική εξακολουθεί να στέλνει -εν γνώσει της, όπως προκύπτει από έγραφα- στον θάνατο τα στελέχη της, τόσο σε επιχειρήσεις διάσωσης από πυρκαγιές όσο και σε… εκπαιδευτικές ασκήσεις!

Η «Espresso» φέρνει στο φως καυτά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία οι αναπνευστικές συσκευές μοιάζουν με «φονικό όπλο» που έχουν προκαλέσει θανάτους ή σοβαρότατες επιπλοκές στην υγεία πυροσβεστών.

Ο απόστρατος αντιστράτηγος και πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αδριανός Γκουρμπάτσης ζητεί την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης!

«Υπουλος εχθρός»

«Θα πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι! Κάθε ημέρα που περνά όλο και περισσότεροι πυροσβέστες κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους ή -αν σταθούν “τυχεροί”- να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας. Ηδη έχουν σημειωθεί θάνατοι, ενώ δεκάδες άνδρες δίνουν καθημερινά μάχη για να κρατηθούν στη ζωή μετά τα όσα προκάλεσαν στον οργανισμό τους οι αναπνευστικές συσκευές που δόθηκαν δήθεν για να τους σώσουν!» καταγγέλλει ο κ. Γκουρμπάτσης και προσθέτει:

«Στην Ελλάδα οι πυροσβέστες μας δεν κινδυνεύουν από τη φωτιά. Εχουν εκπαιδευτεί και ξέρουν πώς να την αντιμετωπίσουν. Αυτό από το οποίο κινδυνεύουν είναι ένας “ύπουλος εχθρός”, τον οποίο οι ίδιοι θεωρούν “ισχυρό σύμμαχο”. Είναι οι αναπνευστικές συσκευές, ο σημαντικότερος εξοπλισμός ατομικής προστασίας των πυροσβεστών, ο οποίος τους διασφαλίζει την αναπνευστική λειτουργία τους και τους επιτρέπει να εργάζονται σε τοξικό περιβάλλον. Το Σώμα θα έπρεπε να τηρεί πιστά τις οδηγίες χρήσης, καλής λειτουργίας και συντήρησης του εκάστοτε κατασκευαστή και προμηθευτή. Ομως, δυστυχώς, δεν το κάνει. Γι’ αυτό θρηνούμε συναδέλφους».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που έγινε μετά τοαν θάνατο του αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου στις 12 Σεπτεμβρίου 2014 κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς στο Παλαιό Φάληρο, ο έλεγχος του αέρα πλήρωσης των φιαλών έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. «Ελεγχος επιβάλλεται όποτε γεμίζουμε με ατμοσφαιρικό αέρα κάθε φιάλη των αναπνευστικών συσκευών, και όχι δειγματοληπτικά, όπως γίνεται σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα!» αποκαλύπτει ο κ. Γκουρμπάτσης, που ερεύνησε εξονυχιστικά τις συνθήκες θανάτου του άτυχου Ματθαίου Μάντζιου.

«Διαπίστωσα εξαιρετικά σοβαρές παραλείψεις, πλημμέλειες και παθογένειες του συστήματος ελέγχου, επιθεώρησης και συντήρησης του εξοπλισμού. Οι διαπιστώσεις μου αγγίζουν τα όρια των αξιόποινων πράξεων. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να απειληθεί η ασφάλεια των πυροσβεστών από τον ατομικό εξοπλισμό και, πιο συγκεκριμένα, τις αυτόνομες αναπνευστικές συσκευές ανοιχτού κυκλώματος (πεπιεσμένου αέρα) SCBA και τους αεροσυμπιεστές πλήρωσης των φιαλών τους» προσθέτει.

Στο γκαράζ

Οπως αποκαλύπτει ο απόστρατος αντιστράτηγος, με το υπ’ αριθ. 6138/9-12-2014 έγγραφό του το Συνεργείο Αναπνευστικών Συσκευών της Διεύθυνσης Τεχνικών του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος δεν είναι διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης!

Κι όμως, είναι αρμόδιο για τον έλεγχο, τη συντήρηση και την επισκευή των συσκευών όλων των υπηρεσιών, αφού ελέγχει τον μειωτή πίεσης, το μανόμετρο, το κλείστρο φιάλης και τον αεροπνεύμονα: «Αφού οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες δεν έχουν καθιερώσει Βιβλία-Μητρώα Αναπνευστικών Συσκευών, πώς γνωρίζουν κάθε πότε έγιναν οι προβλεπόμενες εργασίες και έλεγχοι;» διερωτάται ο κ. Κουρμπάτσης και συνεχίζει: «Οι περισσότεροι αεροσυμπιεστές (αν όχι όλοι) έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν στο γκαράζ των υπηρεσιών, και όχι σε σωστά αεριζόμενο χώρο και σταθερό δάπεδο, όπως προβλέπεται. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν ο ατμοσφαιρικός αέρας με τον οποίο πληρούνται οι φιάλες να περιέχει… καυσαέρια!

Στις υπηρεσίες που λειτουργούν σε παραθαλάσσιες πόλεις ή περιοχές με πολλή υγρασία, όπως τα Ιωάννινα, είναι πιθανόν στη σύσταση του αέρα να υπάρχει νερό πάνω από το προβλεπόμενο ποσοστό, εάν τα φίλτρα ξήρανσης των αεροσυμπιεστών δεν έχουν αντικατασταθεί ή δεν γίνεται έγκαιρα η συντήρησή τους. Αυτό προκαλεί στο εσωτερικό των φιαλών οξειδώσεις και διαβρώσεις, από τις οποίες παράγονται επικίνδυνα οξείδια, που φτάνουν στους πνεύμονες των πυροσβεστών».

Σύμφωνα με το Αρχηγείο, η σύσταση και η ποιότητα του αέρα με τον οποίο πληρούνται οι φιάλες ελέγχονται δειγματοληπτικά σε κεντρικό επίπεδο.

Σε άλλες χώρες επιβάλλεται νομοθετικά ο περιοδικός τακτικός έλεγχος των πυροσβεστών με ειδικές ιατρικές εξετάσεις, όπως καρδιογράφημα σε κατάσταση κόπωσης, σπιρομέτρηση, ακτινογραφία θώρακος. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν προβλέπονται ανάλογες εξετάσεις.

Στις υπηρεσίες των ΗΠΑ εφαρμόζονται ειδικά πρότυπα (NFPA 1852 και NFPA 1500) για την επιλογή και τη συντήρηση των αυτοδύναμων αναπνευστικών συσκευών ανοιχτού κυκλώματος και την ασφάλεια του προσωπικού των υπηρεσιών.

Οι συγκεκριμένες συσκευές διαθέτουν ενσωματωμένο αυτόματο σύστημα ασφάλειας, δηλαδή μια ηλεκτρονική συσκευή που προειδοποιεί τις ομάδες έρευνας και διάσωσης σε περίπτωση κινδύνου του πυροσβέστη ή σε ενδεχόμενο ανίχνευσης τοξικού περιβάλλοντος. Αυτά δεν συμβαίνουν με τις συσκευές του δικού μας Σώματος.

234523rwr«Βρέθηκαν πολλές φιάλες με εκτεταμένη εσωτερική διάβρωση»

Οι καταγγελίες του αρχιπυροσβέστη Χριστόφα Τζαναβάρη (φωτό) αφορούν όσους καθημερινά ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό: «Τον Νοέμβριο του 2013 (με την υπ’ αριθµ. 2947 Φ.Α. 9992 06/11/2013 Δ.Υ. αναφορά υπαλλήλου) σε πυροσβεστικά οχήματα υπήρχαν αναπνευστικές συσκευές οι οποίες είχαν να συντηρηθούν από το 1997 (!), το 1999, το 2002, το 2004 και το 2007. Στον έλεγχο που ακολούθησε από το κέντρο ελέγχου ΑΦΟΙ ΜΑΥΡΟΥ∆Η, το πιστοποιητικό που εκδόθηκε στις 02/06/2014 αναφέρει ότι, από τις 30 φιάλες που εστάλησαν για έλεγχο και ήταν έτοιμες προς χρήση, οι 19 κρίθηκαν επικίνδυνες! Δηλαδή, ποσοστό 70% των φιαλών που βρίσκονταν στα πυροσβεστικά οχήματα άμεσης επέμβασης ήταν ακατάλληλες προς χρήση!».

Ο υπαξιωματικός αναφέρει ακόμη ότι, έπειτα από έρευνά του, διαπίστωσε ότι «μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012 δεν γινόταν στις υπηρεσίες του Σώματος συντήρηση φιαλών αναπνευστικών συσκευών από πιστοποιημένα άτομα».

3f423t54t45Σε διαταγή του με αριθμό 16887 Φ 527.1 20-5-1997, παράγραφος 2.5, το αρχηγείο της Πυροσβεστικής αναγνωρίζει ότι «κατά τον τελευταίο έλεγχο των φιαλών που διενεργήθηκε βρέθηκαν πολλές φιάλες με εκτεταμένη εσωτερική διάβρωση και τα μεταλλικά φίλτρα των κλείστρων σε άθλια κατάσταση». Η έρευνα του αρχιπυροσβέστη έδειξε ότι «η πλήρωση των φιαλών γίνεται μέσα στα γκαράζ των υπηρεσιών και δίπλα στην κηροζίνη στους σταθμούς των αεροδρομίων (εκτός του αεροδρομίου της Αθήνας, που είναι η μοναδική υπηρεσία στην Ελλάδα η οποία πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας!), με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ατυχήματα και θάνατοι

● Ο αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος βρήκε τραγικό θάνατο κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε διαμέρισμα στο Π. Φάληρο στις 12 Σεπτεμβρίου 2014. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου σχετικά με σειρά λαθών που υπήρξαν στη διαχείριση του περιστατικού και αφορούν τη χρήση των φιαλών οξυγόνου.

● Στις 12 Νοεμβρίου 2014 ο 37χρονος υποπυραγός Σπύρος Φουντουλάκης τυλίχτηκε στις φλόγες μόλις έβγαλε τη μάσκα οξυγόνου του σε φλεγόμενο διαμέρισμα στην Κυψέλη. Εδινε μάχη για έξι ημέρες στη ΜΕΘ του 251 ΓΝΑ. Τα πρώτα λόγια που είπε στους ψυχιάτρους που τον εξέτασαν ήταν: «Δεν χτύπησε η ειδοποίηση της μάσκας. Δεν άκουσα τον ήχο για να καταλάβω ότι το οξυγόνο μου τελείωσε».

● Το 2012 στη Χίο «έσβησαν» με διαφορά λίγων μηνών (Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Ιανουάριος του 2013) τρεις πυροσβέστες, οι οποίοι είχαν κάνει χρήση της αναπνευστικής συσκευής κατά τη διάρκεια φωτιάς σε σπίτι.

● Το 2006 δύο πυροσβέστες υπέστησαν έμφραγμα μετά από επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς που είχε ξεσπάσει σε καράβι στον Πειραιά.

«Πήγα στον άλλο κόσμο και γύρισα»

Στα συρτάρια αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος «αραχνιάζει» η ΕΔΕ για το σοβαρό ατύχημα του 40χρονου αρχιπυροσβέστη από τη Λέσβο Χριστόφα Τζαναβάρη κατά τη διάρκεια άσκησης στην Κρήτη. Τρία χρόνια μετά η ΕΔΕ είναι… σε εξέλιξη, ενώ ο άτυχος πατέρας δύο παιδιών (βρίσκεται στη ζωή από θαύμα και με αναπηρία 80%) έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Οι καταγγελίες του είναι δραματικές:

«Πήγα στον άλλο κόσμο και γύρισα εξαιτίας μιας μη συντηρημένης αναπνευστικής συσκευής. Δεν είμαι ο μόνος. Συνάδελφοί μου ηλικίας από 32 έως 38 ετών έχουν αποβιώσει από εμφράγματα κατά τη συμμετοχή τους σε άσκηση ή σε κατάσβεση» αποκαλύπτει ο 40χρονος και προσθέτει: «Δεν αντέχω άλλο να βλέπω συναδέλφους μου να παίζουν τη ζωή τους κορόνα γράμματα κάθε φορά που χρησιμοποιούν αναπνευστική συσκευή. Από το 2012 έχουν κατατεθεί δύο ερωτήσεις από βουλευτές για το πρόβλημα, έχουν αποσταλεί επιστολές, εξώδικες αναφορές στους υπευθύνους. Τίποτα! Αδιαφορούν για την απουσία ελέγχου στις φιάλες πεπιεσμένου ατμοσφαιρικού αέρα» λέει.

Η περιπέτειά του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012, σε άσκηση στο Ηράκλειο Κρήτης: «Στον εργοστασιακό χώρο όπου έγινε η άσκηση υπήρχε ενεργή αμμωνία. Ενώ εισέπνεα -κατόπιν εντολών- από την αναπνευστική συσκευή πεπιεσμένου ατμοσφαιρικού αέρα, ένιωσα έντονη δύσπνοια». Λίγες ώρες αργότερα έπαθε ισχυρό καρδιακό επεισόδιο. Νοσηλεύτηκε στο «Βενιζέλειο» και έπειτα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης.

Εκτοτε ξεκίνησε ένας νοσοκομειακός γολγοθάς: «Σύμφωνα με ιατροδικαστές και γιατρούς, έπαθα δηλητηρίαση στο αίμα από τη χρήση μη συντηρημένης αναπνευστικής συσκευής η οποία περιείχε ακατάλληλο αέρα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν το κυκλοφορικό σύστημα, η καρδιά και οι πνεύμονές μου. Μετά από πολύμηνη έρευνα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν συντηρούνται σωστά ούτε οι φιάλες των αναπνευστικών συσκευών του Πυροσβεστικού Σώματος ούτε και οι αεροσυμπιεστές που τις γεμίζουν. Επιπλέον, ούτε αδειάζουν με συγκεκριμένο τρόπο ούτε γεμίζουν σε καθαρό περιβάλλον, με συνέπεια να δημιουργούνται τοξικά αέρια στον εσωτερικό αναπνεύσιμο αέρα, που δηλητηριάζουν τον χρήστη και τον οδηγούν στον θάνατο! Εγώ κατάφερα να επιβιώσω, αλλά με προβλήματα υγείας που μειώνουν το προσδόκιμο όριο ζωής μου» τονίζει ο κ. Τζαναβάρης σε εξώδικη αναφορά του.

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...