Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Πόνος και αίμα!

«Ολα ή τίποτα» στο σημερινό Eurogroup! Εκβιασμοί και τελεσίγραφα προς τη χώρα μας να δεχθεί ταπεινωτική συμφωνία

Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο «σημείο μηδέν» για την Ελλάδα. Οι εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων άλλη μία φορά ήταν -και είναι- ραγδαίες.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες όσο και δραματικές. Οι επόμενες ώρες, τούτες οι ημέρες κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσο θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές στο σημερινό Eurogroup, όπως κρίνουν και το είδος της, δηλαδή το ύψος του «λογαριασμού» που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ενδεικτικά της αντιπαράθεσης και του τεταμένου κλίματος που επικράτησαν και χτες στις Βρυξέλλες (αν και κάποιοι προσδοκούν ότι τις δύο πλευρές δεν χωρίζει χαώδης απόσταση) ήταν και τα όσο ειπώθηκαν από τα χείλη του Ελληνα πρωθυπουργού αλλά και των Ευρωπαίων ηγετών. Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο πρωθυπουργός, ενημερώνοντας τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση, τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα».

Η άλλη πλευρά, αν και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι θα βρεθεί λύση, κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεχτεί τη… γενναιόδωρη προσφορά των θεσμών! «Κάναμε ένα βήμα προς την Ελλάδα» είπε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε: «Τώρα πρέπει η ελληνική πλευρά να κάνει ένα παρόμοιο βήμα». Ολα αυτά ενώ ελληνικές πηγές σημείωναν ότι το κείμενο των θεσμών που παραδόθηκε στην Αθήνα είναι χειρότερο από μνημόνιο και χαρακτήριζαν απαράδεκτη τη μεθόδευση που έχει ακολουθηθεί. Μάλιστα και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ανέβαζε τους τόνους, μιλώντας για «Ευρώπη που στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, αρχές που δεν βασίζονται σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα»!

Τη στιγμή που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα πως για να βρεθεί λύση πρέπει η Ελλάδα να κινηθεί προς τις προτάσεις των θεσμών, προσθέτοντας ότι η έξοδος από την Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή 50-50, ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες καλούσε σε… κυβερνητική ετοιμότητα, προκειμένου να ενημερώσει τους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις.

Πάντως από διάφορα διεθνή μέσα κυκλοφορούσε το σενάριο μιας μεσοβέζικης λύσης, της πεντάμηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος με χρηματοδότηση της χώρας με κεφάλαια ύψους 14-16 δισ. ευρώ. Πηγές θα είναι τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, το 1,8 δισ. ευρώ από τη δόση που απομένει να καταβληθεί από το EFSF και τα 3,6 δισ. ευρώ από τα κέρδη που έχουν οι κεντρικές τράπεζες το 2014 και το 2015, με σπάσιμο των δόσεων για να καλυφθούν οι προσεχείς υποχρεώσεις της Ελλάδας προς ΔΝΤ και ΕΚΤ. Μία πρόταση πάντως που δεν έτυχε αποδοχής από την κυβέρνηση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...