Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ταξιδάκι στη Ρώμη για τα… πιτσουνάκια Βανδή και Μπισμπίκη

Κάτω από την πανσέληνο της Ρώμης χάρηκαν τον έρωτά...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς...

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 27 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣ: Η υλική αναβάθμιση στον επαγγελματικό και τον οικονομικό...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες...

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

Λουκέτο και στο ιστορικό Μιχαλοπούλειον

Ενα από τα παλαιότερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια του Πειραιά (ιδρύθηκε το 1931) ρίχνει «αυλαία» λόγω capital controls και αύξησης του ΦΠΑ στο 23%

«Αυλαία» ρίχνει αιφνιδιαστικά ένα από τα πιο παλιά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια του Πειραιά, από τα θρανία του οποίου πέρασαν μερικοί από τους πιο γνωστούς κατοίκους της πόλης. Επειτα από 84 χρόνια το γνώριμο Μιχαλοπούλειον οδηγείται στο λουκέτο λόγω οικονομικής «ασφυξίας»!

Το τέλος για το καταξιωμένο εκπαιδευτήριο της Καλλίπολης, που ιδρύθηκε το μακρινό 1931, γράφτηκε λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσαν στον ιδιοκτήτη η πενταετής οικονομική κρίση, τα capital controls και η διαφαινόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Οπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης του εκπαιδευτηρίου και γιος της ιδρύτριας Γιούλας Μιχαλοπούλου – Πλαφουτζή, Ευάγγελος Πλαφουτζής, που το διευθύνει ήδη από το 1969, η απόφαση για διακοπή της λειτουργίας του Μιχαλοπούλειου είναι οριστική.

Οικογένειες στην ανεργία

Πέρυσι μόλις και μετά βίας φοιτούσαν στο σχολείο περίπου 100 μαθητές, καθώς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι ημέρες της ευημερίας των δεκαετιών του ’70 και του ’80, που τα προαύλια έσφυζαν από ζωή με πάνω από 700 μαθητές ανά σχολικό έτος. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, το λουκέτο στο εκπαιδευτήριο θα οδηγήσει στην ανεργία περισσότερες από εξήντα οικογένειες.

«Η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει με επιστολές της προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και με επίσημες ανακοινώσεις της ότι το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τον μεγαλύτερο αριθμό μικρών και μεσαίων ιδιωτικών σχολείων στη χώρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος και προειδοποιεί για «ανυπολόγιστες συνέπειες» στον χώρο της εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, επισημαίνει ότι η μαζική φυγή μαθητών και σπουδαστών λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα οδηγήσει και άλλα σχολεία στον αφανισμό.

Τραγική κατάσταση

«Η σημερινή τραγική κατάσταση στην ιδιωτική εκπαίδευση φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα» λέει ο κ. Κυραϊλίδης και τονίζει ότι θα πρέπει να βρεθεί βιώσιμη λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα: «Η σημερινή και η αυριανή ημέρα θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες. Ωστόσο, αν έως τότε δεν έχει γίνει κάποια κίνηση, πολύ φοβάμαι ότι κάθε μέρα θα έχουμε και ένα Μιχαλοπούλειον, αφού οι γονείς αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους».

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία έδωσε παράταση έως τις 8 Σεπτεμβρίου στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, 4r3wq4tw3 1ώστε να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταβολές στα λογιστικά βιβλία τους, ενώ ισχύουν κανονικά οι λοιπές υποχρεώσεις τους.

Δεν αποκλείεται αυτή η περίοδος να αξιοποιηθεί για εκ νέου διαβούλευση του ζητήματος στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Καταφύγιο μαθητών κατά τους βομβαρδισμούς στην Κατοχή

Το Μιχαλοπούλειον ιδρύθηκε το 1931 από τη Γιούλα Μιχαλοπούλου – Πλαφουτζή, πτυχιούχο δασκάλα του Αρσακείου Διδασκαλείου. Το σχολείο της όχι μόνο επέζησε στη γερμανική κατοχή, αλλά λειτούργησε και ως καταφύγιο των μαθητών του και των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.

Από τις τάξεις του πέρασαν χιλιάδες Πειραιώτες, πολλοί από τους οποίους διέπρεψαν στην ενήλικη ζωή τους στον επαγγελματικό και τον κοινωνικό στίβο.

Οι πρώτες εγκαταστάσεις του δημοτικού, τη δεκαετία του ’30, δημιουργήθηκαν στην Καλλίπολη, κοντά στον ναό της Αγίας Μαρίνας, ο οποίος έδωσε στο σχολείο και την αρχική ονομασία του: Ιδιωτικόν Δημοτικόν Σχολείον Μιχαλοπούλου – Πλαφουτζή «Η Αγία Μαρίνα». Λίγα χρόνια αργότερα το σχολείο μετονομάστηκε σε Μιχαλοπούλειον από το πατρικό επώνυμο της ιδρύτριας, ενώ στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πλήρη εκπαιδευτική μονάδα με γυμνάσιο και λύκειο, με τη δημιουργία νέων υποδομών. Τα τελευταία χρόνια, το Μιχαλοπούλειον περιελάμβανε και βρεφονηπιακό σταθμό, ο οποίος επίσης σταματάει να λειτουργεί.

Αγώνας δρόμου για να καλυφθούν οι ελλείψεις στους εκπαιδευτικούς

Ιδιαίτερα δύσκολη φαίνεται ότι θα είναι η φετινή σχολική χρονιά, η οποία αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου, καθώς οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να καλύψουν όσο περισσότερα κενά μπορέσουν, ωστόσο η εικόνα που δίνουν οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί δεν είναι καθόλου καλή. Μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με «χάρτη» που έφτιαξε ο αιρετός δάσκαλος Βασίλης Παληγιάννης, τα κενά ξεπερνούν τις 14.000 θέσεις με βάση επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας! Αν υπολογίσει κάποιος και τις αναμενόμενες ελλείψεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κυρίως στις βασικές ειδικότητες, όπως μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, φιλόλογοι κ.λπ. λόγω και των πολλών συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων ετών, ενδεχομένως ο αριθμός των κενών να ξεπεράσει τις 20.000!

Ωστόσο, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Χασάπη, τα κενά δεν είναι όσα υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί και δεν ξεπερνούν τις 16.000 συνολικά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...