Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Η Χριστίνα Βραχάλη μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην εγκυμοσύνης της

Στις δυσκολίες της εγκυμοσύνης της και στο πρόβλημα υγείας...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Ενταση στο Αιγαίο!

Με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ η Τουρκία διεκδικεί ελληνική υφαλοκρηπίδα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Εντάσεις πυροδοτεί στο Αιγαίο το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης της τουρκικής κυβέρνησης, αφού η Αγκυρα αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, και το «καζάν-καζάν» (αγγλιστί: win-win) του Τούρκου πρωθυπουργού μπαίνει σε εφαρμογή.

Ολα αυτά συμβαίνουν μόλις λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Αγκυρα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής των συμφωνιών ελληνοτουρκικής οικονομικής συνεργασίας η Αγκυρα με τις προκλητικές διεκδικήσεις της στην υφαλοκρηπίδα μετατρέπει πλέον το Αιγαίο σε καυτή ζώνη.

«Οχι, δεν σχεδιάζουμε έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι άδειες στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίων (TPAO) αφορούν περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας “μας”, όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πηγών» επιχειρηματολογούν στη ρηματική τους διακοίνωση («verbal note») οι Τούρκοι και με τον πλέον επίσημο τρόπο αμφισβητούν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αφού δεν αναγνωρίζουν ότι τα νησιά απολαμβάνουν το δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ερχόμενοι σε ευθεία αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο.

Η τουρκική κυβέρνηση θέλει να συμπιέσει όλες τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο διαγράφοντας με μονομερή της απόφαση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Στην τουρκική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2007 μέχρι σήμερα προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας) αφορούν περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας μας, όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πηγών στις περιοχές αυτές. Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της αυτών, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Αμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, η οποία σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι τα νησιά απολαμβάνουν το δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως αυτό απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ διατύπωσε σαφείς θέσεις, οι οποίες στηρίζονται στη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας που έχουν κυρώσει 162 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

Αντωνά – Σοϊλέδης: Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια

Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια ο Αρης Σοϊλέδης...