❱❱ Θεσσαλονικείς που χύνουν ποτάμια ιδρώτα μιλούν για τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν καθημερινάΔιακόσιοι πενήντα βαθμοί Κελσίου! Αυτή είναι η θερμοκρασία πάνω από τη σχάρα όπου καθημερινά ψήνει εκατοντάδες σουβλάκια!
Ο υδράργυρος παίρνει την ανιούσα και οι περισσότεροι παραπονιούνται για τη ζέστη.
Τι να πουν όμως και οι επαγγελματίες, που η δουλειά τους είναι μέσα στο… καμίνι; «Ολα είναι θέμα συνήθειας. Ωστόσο, όταν ανεβαίνει το θερμόμετρο έξω, νιώθουμε ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία δίπλα στη σχάρα» περιγράφει ο ψήστης Μανώλης Διαμάντης.
20 μπουκαλάκια νερό
Πώς αντέχει; «Κάνοντας… υπομονή. Επιπλέον έχουμε ανεμιστήρες, κλιματιστικό, πετσέτες για να σκουπιζόμαστε. Προσωπικά, στο οκτάωρό μου πίνω τουλάχιστον 20 μπουκαλάκια με νερό» υπογραμμίζει και σημειώνει ότι τελειώνοντας από τη δουλειά το πρώτο που θέλει να κάνει είναι μπάνιο, ιδανικά στη θάλασσα, συνήθως όμως αρκείται στο δροσερό νερό του ντουζ.
Δεν είναι όμως μόνο οι ψήστες που υποφέρουν από τη ζέστη. Υπάρχουν κι άλλοι επαγγελματίες, οι οποίοι μπορεί να μη βρίσκονται δίπλα σε πηγή που εκπέμπει θερμότητα, ωστόσο ρίχνουν κι αυτοί… ποτάμια ιδρώτα, μια και το air condition είναι άγνωστη λέξη. «Ενας τρόπος υπάρχει για να αντέξω τη ζέστη: η θετική ενέργεια μαζί με μπόλικη καλή διάθεση» λέει η περιπτερούχος Νίτσα Μελίσση.
Το κατ’ εξοχήν αντίδοτο της ζέστης, το νερό, η κυρία Μελίσση, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί της, δεν μπορεί να το καταναλώσει στην ποσότητα που θα ήθελε. «Πίνω τόσο όσο, διότι αν πιω όσο νερό θέλω θα πρέπει να βρω και κάποιον να κρατήσει το περίπτερο για να πάω στην τουαλέτα» εξηγεί.
Υπομονή κάνει όμως και ο Στέλιος Ράπτης, γνωστός κουλουρτζής στη Θεσσαλονίκη. «Τις μέρες με τη μεγάλη ζέστη είναι δύσκολα. Ειδικά το μεσημέρι, έχεις την αίσθηση ότι το πεζοδρόμιο βγάζει… φωτιά. Ο ιδρώτας τρέχει και νιώθω να… καίγομαι» σημειώνει, προσθέτοντας ότι και γι’ αυτόν το αντίδοτο είναι το νερό.