Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

«Χασίς» στα ελληνικά νοσοκομεία

Ειδική επιτροπή άναψε το πράσινο φως για ιατρική χρήση της κάνναβης από ασθενείς και το πόρισμά της κατατέθηκε στο υπουργείο Υγείας. Για ποιες σοβαρές παθήσεις προορίζεται

Το πράσινο φως ώστε να έρθει το «χασίς» στα ελληνικά νοσοκομεία προς όφελος των ασθενών άναψε η ειδική επιτροπή που έκανε τη σχετική έρευνα και παρέδωσε το πόρισμά της στον αρμόδιο υπουργό Ανδρέα Ξανθό.

Επειτα από αυτήν την εξέλιξη το υπουργείο Υγείας πιθανότατα θα επιτρέψει την ιατρική χρήση της κάνναβης, καθώς ήδη δεσμεύτηκε να προωθήσει «τη λήψη μέτρων ώστε ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, που περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση στα σκευάσματα».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας Κατερίνα Αντωνίου, πρόεδρο της επιτροπής που ολοκλήρωσε τη μελέτη για την ιατρική χρήση της κάνναβης και στην Ελλάδα, εκτεταμένες έρευνες των τελευταίων ετών αναφέρουν ότι η χρήση του φυτού (εκχύλισμα, σκευάσματα κ.τ.λ.) φαίνεται πως σχετίζεται θετικά με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τον χρόνιο πόνο, τη μετατραυματική αγχώδη διαταραχή, τις διαταραχές του γαστρεντερικού, την επιληψία κ.ά.

Επίσης, οι θεραπευτικές προοπτικές των κανναβινοειδών μπορεί μελλοντικά να επεκταθούν στη θεραπεία του γλαυκώματος, της οστεοπόρωσης και της σχιζοφρένειας!

Ανεπιθύμητες ενέργειες

«Οι ίνες του φυτού περιέχουν περισσότερες από 400 αναγνωρισμένες χημικές ουσίες, από τις οποίες ξεχωρίζει μια μεγάλη οικογένεια τερπενοφαινολών, γνωστών ως κανναβινοειδή» αναφέρεται στο πόρισμα και επισημαίνεται ότι οι κύριοι κίνδυνοι και ανεπιθύμητες ενέργειες της χρήσης κανναβινοειδών αφορούν την καταστολή, την υπνηλία, την ενίσχυση της όρεξης, την ταχυκαρδία, τη γνωστική αποδιοργάνωση και την εξάρτηση.

Οι ειδικοί αξιολόγησαν την υφιστάμενη νομοθεσία και τη σύγχρονη ιατρική εμπειρία και αναφέρουν στο πόρισμά τους, μεταξύ άλλων, ότι «είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού».

«Απαραίτητη η πρόσβαση»

Η ομάδα εργασίας δέχεται ότι «το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους / ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους, όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες». Ετσι, οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι «είναι απαραίτητη η άμεση πρόσβαση και των ασθενών στην Ελλάδα στα συγκεκριμένα προϊόντα»!

Πάντως τονίζεται ότι το ισχύον νομοθετικό καθεστώς επιτρέπει και ρυθμίζει ειδικά τόσο την παραγωγή όσο και τη διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς ,«προβλέποντας για τη διαδικασία αυτή κρατικό μονοπώλιο, δίνοντας αποφασιστική αρμοδιότητα στον υπουργό Υγείας και γνωμοδοτικό ρόλο στην Επιτροπή Ναρκωτικών».

Σημειώνεται ότι σε αρκετές χώρες της Ευρώπης έχει νομιμοποιηθεί η χρήση του ελαιώδους εκχυλίσματος για ιατρική χρήση, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που περιέχει κυρίως κανναβιδιόλη, το οποίο χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής.

Πάντως, στο πόρισμα αναφέρεται ότι «σημαντικό ρόλο κατέχει το εύρος και η ποσότητα των συστατικών στο εκχύλισμα και η οδός χορήγησης».

Η made in Greece νομοθεσία και το κρατικό μονοπώλιο

Η Ομάδα Εργασίας για την Ιατρική Κάνναβη αναφέρεται στην ελληνική νομοθεσία που αφορά την πώληση ναρκωτικών για ιατρική χρήση. Σύμφωνα με τους ειδικούς: «Είναι κρατικό μονοπώλιο και επιτρέπεται αποκλειστικά στα φαρμακεία, νοσοκομεία, γιατρούς, έπειτα από άδεια του αρμόδιου υπουργείου Υγείας».

Ωστόσο πιθανή παρέμβαση στον σχετικό νόμο 4139/2013, όπως τονίζουν οι επιστήμονες στο πόρισμά τους, «θα ήταν σκόπιμη μόνο στην περίπτωση που αποφασιζόταν το άνοιγμα της παράγωγης ή και της διάθεσης της κάνναβης και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα πέραν του κρατικού μονοπωλίου για ιατρικούς σκοπούς»!

Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή θα αρκούσε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών, με την οποία η ναρκωτική ουσία της κάνναβης θα υπαχθεί σε άλλη κατηγορία. «Με αυτόν τον τρόπο η παραγωγή της κάνναβης θα επιτρεπόταν σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα, ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών με ευθύνη του ΕΟΦ, ο οποίος εκδίδει και τη σχετική άδεια» αναφέρεται στο πόρισμα.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...