Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

To άγχος του ταξιδιάρη Αρναούτογλου για το «Travel Show» στον ΑΝΤ1!

«Travel Show»! Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου επιστρέφει με νέα εκπομπή...

«Σφήνα» ΑΝΤ1 για Νίκο Μουτσινά

Σε σύγχυση βρίσκεται ο Νίκος Μουτσινάς σχετικά με το...

Ξανά ισόβια στη Βουλγάρα που είχε σκοτώσει τον καπετάνιο σύζυγό της

Μεγάλη ανατροπή φέρνει στην υπόθεση της 59χρονης Βουλγάρας, η...

Η νέα δισκογραφική δουλειά της Evgenia

Την καλύτερη περίοδο της ζωής της διανύει η Evgenia,...

Με κομμένη ανάσα!

Φοβούνται μαζική φυγή καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες μετά το «κούρεμα».

Σκηνές πανικού και μαζικής φυγής καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες ενδέχεται να εκδηλωθούν μεθαύριο το πρωί που θα ανοίξουν τα υποκαταστήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Μεγαλονήσου, μετά την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων προκειμένου να διασωθεί η οικονομία. Ο κόσμος φοβάται ότι θα χάσει τα χρήματά του, τα οποία ούτως ή άλλως θα μειωθούν αν εγκριθεί τελικά σήμερα το απόγευμα από το κυπριακό Κοινοβούλιο το επώδυνο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Το πόσο θα «κουρευτούν» οι αποταμιεύσεις μένει να ξεκαθαριστεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Το τελευταίο σενάριο φέρει τις καταθέσεις ύψους μέχρι 20.000 ευρώ να μένουν ανεπηρέαστες, από 20.000 έως 100.000 ευρώ να «κουρεύονται» σε ποσοστό της τάξης του 3%, από 100.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ να μειώνονται κατά 10% και από 500.000 ευρώ και πάνω να κουτσουρεύονται σε ποσοστό 12,5%! Ολα αυτά βέβαια στην περίπτωση που υπερψηφιστεί το πακέτο μέτρων από την κυπριακή Βουλή, γιατί αν δεν εγκριθεί, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σε διάγγελμά του πως η χώρα θα οδεύσει προς άτακτη χρεοκοπία! Ωστόσο σε όλες τις βουλευτικές πτέρυγες υπάρχουν αντίθετες προς το νομοσχέδιο φωνές. Το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ, που διαθέτει 19 από τις 56 έδρες στο Κοινοβούλιο, αλλά και η ΕΔΕΚ που έχει 5 έδρες έχουν ήδη απορρίψει το σχέδιο διάσωσης. Παράλληλα, προβληματισμένο εμφανίζεται ακόμη και το ΔΗΚΟ, ο μικρός κυβερνητικός σύμμαχος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη που ηγείται του ΔΗΣΥ.

Οι αποφάσεις για την Κύπρο έχουν δημιουργήσει αναστάτωση παγκοσμίως, με τα χρηματιστήρια να καταγράφουν μεγάλη πτώση στο άνοιγμά τους, ιδίως στις τραπεζικές μετοχές. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία παρακολουθεί με προβληματισμό τις εξελίξεις, χαρακτηρίζοντας μέσω του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν «άδικη» κι «επικίνδυνη» την απόφαση του Eurogroup για την επιβολή δασμού στις καταθέσεις. Να σημειωθεί ότι Ρώσοι καταθέτες έχουν σε τράπεζες του νησιού πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ!

Την ίδια ώρα, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είναι καθησυχαστικός για όσους έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές τράπεζες που βρίσκονται στη χώρα μας (Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική). Παράλληλα σημειώνει ότι θα απορροφηθούν από κάποιο ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, κατά πάσα πιθανότητα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. O ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλε μήνυμα συμπαράστασης προς τον κυπριακό λαό, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα συμπαραστάθηκε και συμπαραστέκεται στη δοκιμασία της Κύπρου. Αλλωστε περνάει και η Ελλάδα σκληρή δοκιμασία εδώ και τρία χρόνια. Να θυμόμαστε όμως: η ευημερία και η ανάπτυξη θα επιστρέψουν σύντομα». Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να συνεδριάσει σήμερα η Βουλή προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...