Βαριά η σκιά της Κύπρου πάνω από το Μαξίμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαριά η σκιά της Κύπρου πάνω από το Μαξίμου

Ανησυχία για την επόμενη ημέρα μετά την οδυνηρή απόφαση για την Κύπρο επικρατεί στην κυβέρνηση, καθώς οι φόβοι από τις συνέπειες της κρίσης, με φόντο την επιστροφή της τρόικας το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, διαμορφώνουν ένα όχι ευχάριστο σκηνικό.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει μπροστά του δύο κρίσιμους σταθμούς: ο πρώτος είναι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, οπότε με την επιστροφή της τρόικας θα κριθεί η δόση του δανείου των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ έναν μήνα μετά υπάρχει το ορόσημο για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς εκκρεμεί και η επόμενη δόση των 6 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο διαμορφώνει ένα νέο, πιο δύσκολο πεδίο και για την ελληνική κυβέρνηση. Οι αντοχές εξαντλούνται σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ η τρόικα δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να χαλαρώσει, αλλά αντίθετα ετοιμάζεται να πιέσει κι άλλο τις καταστάσεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει πως αν και η πρώτη «μπόρα» έχει περάσει, ξέρει πως πρέπει να είναι έτοιμος για σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικοί εταίροι ετοιμάζουν επικοινωνιακή αντεπίθεση για να κάμψουν τις κοινωνικές αντιδράσεις και να αντιμετωπίσουν την κριτική της αντιπολίτευσης - κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτική αυτής της προσπάθειας είναι οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν για τις εξελίξεις στην Κύπρο: Είδατε τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Ή, όπως ανέφερε ωμά η ΔΗΜΑΡ, «η περιπέτεια της Κύπρου ακυρώνει τους προπαγανδιστικούς μύθους για μονομερείς λύσεις που οδηγούν εκτός ευρωζώνης».

Με αυτό το «όπλο» θα πορευτεί η κυβέρνηση συνεργασίας στο επόμενο διάστημα, «αξιοποιώντας» το κυπριακό αδιέξοδο και υποχρεώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να περνά από κόσκινο την κάθε αντιπρόταση για κάθε θέμα που ανακύπτει.

Στο μεταξύ ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί το Μαξίμου είναι ο πολιτικός συντονισμός της κυβέρνησης. Αρκετοί υπουργοί επισημαίνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες που η κυβέρνηση θα χρειαστεί να συγκρουστεί με διάφορα συμφέροντα θα πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο για τη διαχείριση των κοινωνικών εντάσεων και μια στρατηγική αναζήτησης συμμαχιών.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ