ΠΑΣΟΚ: Ενας κακός εργοδότης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ενας κακός εργοδότης

Συνθήκες άκρατου εργασιακού Μεσαίωνα επικρατούν στο ΠΑΣΟΚ, καθώς οι πολύπαθοι εργαζόμενοι, που ήταν απλήρωτοι επί έναν ολόκληρο χρόνο, πήραν μεν κάποια χρήματα από την κομματική επιχορήγηση που έλαβε η Ιπποκράτους, αλλά τώρα καλούνται να υπογράψουν μια νέα, ιδιότυπη σύμβαση που απεμπολεί κάθε κατοχυρωμένο δικαίωμά τους. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για σύμβαση που το ίδιο το κόμμα θα είχε καταγγείλει ως παράνομη και αντεργατική, αν αφορούσε κάποια άλλη επιχείρηση.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Κίνημα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνεργασία με τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Σαλαγιάννη ετοίμασε τις «συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αορίστου χρόνου» και οι εργαζόμενοι εκβιάζονται πως εάν δεν τις υπογράψουν, δεν θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με το κόμμα. Τι αναφέρεται στις συμβάσεις; Πως «ο πρώτος των συμβαλλομένων, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, έχοντας ανάγκη των υπηρεσιών ενός μισθωτού προσλαμβάνει τον δεύτερο των συμβαλλομένων με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου για εκ περιτροπής απασχόληση στο Κίνημα, με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις». Και ακολουθούν αναλυτικά οι όροι, στους οποίους όμως πουθενά δεν αναφέρεται ότι αυτή η σύμβαση τροποποιεί την υπάρχουσα σύμβαση του εργαζομένου ή έστω ότι αφορά τους ήδη εργαζομένους στο ΠΑΣΟΚ.

Κατά συνέπεια, δημιουργείται η εικόνα ότι πρόκειται ουσιαστικά για νέα πρόσληψη, οπότε απεμπολείται κάθε δικαίωμα των εργαζομένων να ζητήσουν χρωστούμενα περασμένων μηνών. Ξεκινούν δηλαδή από την αρχή. Η εκ περιτροπής εργασία σημαίνει επίσης ότι το κόμμα μπορεί να ζητήσει από τον εργαζόμενο να δουλέψει μόλις... δύο ημέρες την εβδομάδα και να πάρει στο τέλος του μήνα 350-400 ευρώ.

Παράλληλα ο γενικός διευθυντής του κόμματος ετοιμάζει εγκύκλιο με την οποία οι νομαρχιακές επιτροπές θα πρέπει να ακολουθήσουν το μοντέλο της αυτοοργάνωσης. Οπερ σημαίνει ότι το ενοίκιο για κάθε νομαρχιακή επιτροπή δεν θα το πληρώνει το ΠΑΣΟΚ αλλά τα τοπικά μέλη, που θα αναγκαστούν είτε να μετακομίσουν σε μικρότερα γραφεία είτε να βάλουν λουκέτο! Η μόνη οικονομική διευκόλυνση που θα παρέχει το ΠΑΣΟΚ κεντρικά σε όλες τις οργανώσεις του πανελλαδικά θα είναι μόνο η... επικοινωνία. Θα πληρώνει τουλάχιστον τα τηλέφωνα;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ