Δοκιμασία συνοχής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δοκιμασία συνοχής

Σε ύψιστη δοκιμασία συνοχής για την κυβέρνηση τείνει να εξελιχθεί η διαδικασία είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ, καθώς ο Φώτης Κουβέλης και η Δημοκρατική Αριστερά γενικότερα εξακολουθούν να διαφωνούν κάθετα με την επέκτασή του και για μετά τον Μάιο, οπότε κανονικά τελείωνε. «Το χαράτσι τελειώνει εκεί. Εάν συνεχιστεί, θα μιλάμε για νέο φόρο που δεν επιθυμούμε και δεν πρόκειται να ψηφίσουμε» δηλώνουν από την Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναζητά τρόπους για να αποφύγουν τον σκόπελο, αφού θα πρέπει να ικανοποιήσει και τον κυβερνητικό εταίρο του, αλλά και την τρόικα που έρχεται αύριο στην Αθήνα. Πού έγκεινται οι δυσκολίες; Για να επεκταθεί η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και σε ολόκληρο το 2013 απαιτείται νομοθετική παρέμβαση. Ο νόμος που είχε ψηφιστεί επί υπουργίας Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου προέβλεπε ότι το ειδικό τέλος θα εισπράττονταν μόνο το 2011 και το 2012 (που ουσιαστικά επεκτεινόταν μέχρι το Μάιο του 2013), όχι όμως τους υπόλοιπους μήνες του 2013. Ετσι τώρα η κυβέρνηση, μέσω του γενικού της γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Παναγιώτη Μπαλτάκου, αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα παρέμβει νομοθετικά. Ή θα πρέπει να κατατεθεί σχετική τροπολογία στη Βουλή ή να υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει όμως να έρθει στη Βουλή, στην πρώτη δε περίπτωση και με ψηφοφορία!  

Προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να  παρουσιάσει το απόγευμα της Τετάρτης στη συνάντηση που θα έχει με  Βενιζέλο και Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου πρόταση σύμφωνα με την οποία το ειδικό τέλος ακινήτων θα είναι μειωμένο για τους πολίτες (μεσοσταθμικά 15% λένε οι πηγές), δημιουργώντας έτσι την αίσθηση της φοροελάφρυνσης. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη συναίνεση. Ωστόσο ακόμη δεν έχουν κατασταλάξει ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα εισπραχθεί το χαράτσι. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί τη συνέχιση της είσπραξής του μέσω της ΔΕΗ, γιατί και η ίδια η τρόικα θεωρεί τον μηχανισμό της αξιόπιστο.

Πρόβλημα όμως υπάρχει και στο ζήτημα των αποχωρήσεων από το Δημόσιο. Η κυβέρνηση προτίθεται να παρουσιάσει στην τρόικα σχέδιο για 5.000 έως 7.000 απολύσεις, αριθμός όμως που φαντάζει μικρός στα μάτια των δανειστών μας. Τέλος, δεν αποκλείεται αύριο να συζητηθεί και το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος το έχει θέσει ήδη κατ' ιδίαν στον πρωθυπουργό και είναι έτοιμος να μπει στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ