Υποθήκη ψυχής!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποθήκη ψυχής!

Σε έκτακτη συνεδρία υπό τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου ασχολήθηκε αποκλειστικά με την κρίση που βιώνει η μαρτυρική Μεγαλόνησος και μελέτησε τρόπους να συμπαρασταθεί στο δοκιμαζόμενο πλήρωμά της.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζει η Εκκλησία της Κύπρου με στόχο να βοηθήσει και οικονομικά, πέρα από ηθικά και πνευματικά, τον δοκιμαζόμενο λαό. Η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου, σε έκτακτη συνεδρία υπό τον Αρχιεπίσκοπο  Χρυσόστομο, ασχολήθηκε αποκλειστικά με την οικονομική κρίση την οποία βιώνει η μαρτυρική Μεγαλόνησος και μελέτησε διάφορους τρόπους συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο πλήρωμά της.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την υποθήκευση της περιουσίας κάθε μητρόπολης και την επέκταση των μέτρων βοήθειας προς τους πληγέντες από την οικονομική κρίση, ξεκινώντας προσπάθεια παροχής κοινωνικής ιατρικής περίθαλψης.

Ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος δήλωσε, μετά τη συνεδρία, πως αποφασίστηκε κάθε μητρόπολη να υποθηκεύει την περιουσία της στο πλαίσιο συνέχισης παροχής βοήθειας προς τον κόσμο. Δηλαδή ο αγωνιστής Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος το είπε και το έκανε: διέθεσε την περιουσία της Εκκλησίας -όπως προ ημερών είχε ανακοινώσει- για να απαλύνει τον πόνο του κυπριακού λαού. Για τον σκοπό αυτό η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να διορίσει επιτροπή έξι ειδικών προκειμένου αυτοί να μελετήσουν πώς θα μπορέσει να αξιοποιηθεί η περιουσία της Εκκλησίας για το καλό του λαού.

Επιπλέον, «η Ιερά Σύνοδος καταδίκασε μετά βδελυγμίας τις αήθεις ενέργειες πολλών κρατικών, πολιτειακών και τραπεζικών ιθυνόντων οι οποίοι ενεργώντας προς ίδιον όφελος, οδήγησαν την οικονομία του τόπου στο σημερινό αξιοθρήνητο επίπεδο».

Κάλεσε, τέλος, «όλους αυτούς όπως συναισθανόμενοι τη βλάβη που επέφεραν στους συνανθρώπους τους αλλά και στην πατρίδα μας, της οποίας καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια, να επανορθώσουν έμπρακτα το κακό που διέπραξαν».

Επίσης, σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος καλεί τον λαό «να υποστηρίζει την επιτόπια παραγωγή, τους δε εργοδότες όπως αξιοποιούν το εργατικό δυναμικό της πατρίδας μας».

Τέλος, με εισήγηση του μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρου, η Ιερά Σύνοδος θα τελέσει το Σάββατο 13 προς Κυριακή 14 Απριλίου ολονύκτια αγρυπνία στην κεντρική Ιερά Μονή Κύκκου, προεξάρχοντος του μακαριοτάτου και συμπαραστατούμενου από μέλη της Ιεράς Συνόδου. Καλεί, δε, το χριστεπώνυμο πλήρωμα να συμμετάσχει αθρόα.

Η Εκκλησία της Κύπρου είναι μια από τις πλουσιότερες ορθόδοξες Εκκλησίες στον κόσμο: με ρευστό, μετοχές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και ποδοσφαιρικές ομάδες, ακίνητα και με ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς που της φέρνουν έσοδα. Εχει 868 εκατ. ευρώ αποθεματικό, ακίνητα, τραπεζικές καταθέσεις, μετοχές στο χρηματιστήριο, ενώ διαθέτει αξιοζήλευτο χαρτοφυλάκιο.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ