Σκληρές εξετάσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρές εξετάσεις

Από σκληρές εξετάσεις θα μας περάσει η τρόικα προκειμένου να μας δοθεί τον Μάιο, όπως όλα δείχνουν, η δόση των 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν και κανονικά θα έπρεπε να είχαμε λάβει ήδη από τον Μάρτιο τα πρώτα 2,8 δισ. ευρώ! Υποτίθεται ότι το πλήρες πακέτο των χρημάτων θα εγκρινόταν στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Euro Working Group που θα συνέλθει στις Βρυξέλλες, αλλά οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φθάνουν σήμερα στην Αθήνα και αύριο πρωί-πρωί έχουν κλείσει ραντεβού στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γιάννη Στουρνάρα ώστε να ξεκινήσουν τους ελέγχους, οπότε είναι αδύνατον να παρθεί κάποια απόφαση στη βελγική πρωτεύουσα.

Αρα το θέμα της εκταμίευσης των χρημάτων μετατίθεται σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις, και αφού πρώτα η ομάδα των ελεγκτών, την οποία απαρτίζουν οι... συνήθεις ύποπτοι Πόουλ Τόμσεν (από το ΔΝΤ), Ματίας Μορς (από την Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (από την ΕΚΤ), διαπιστώσει ότι έχει υπάρξει πρόοδος στα προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η άμεση αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα με υποχρεωτικές αποχωρήσεις και εφεδρεία υπαλλήλων.

Ούτε στο άτυπο Eurogroup όμως που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου στην Ιρλανδία δεν πρόκειται να δούμε το «χρώμα του χρήματος», αφού δεν θα έχει καταρτιστεί η τριμηνιαία αξιολόγηση της χώρας μας. Δεδομένου ότι το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup έχει οριστεί για τις 13 Μαΐου στις Βρυξέλλες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η καθυστέρηση είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Βέβαια στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί μόλις υπάρξει συμφωνία με την τρόικα απλώς και μόνο με μια τηλεδιάσκεψη των μελών του Eurogroup, που θα μπορούμε να πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

«Αγκάθι» πάντως στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας εξακολουθεί να είναι το χαράτσι στα ακίνητα, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, καθώς η Δημοκρατική Αριστερά εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την επέκτασή του και για το υπόλοιπο του 2013 (κανονικά το μέτρο λήγει τον Μάιο), προκαλώντας ενδοκυβερνητικούς κλυδωνισμούς. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναζητεί τρόπους προκειμένου να ικανοποιήσει και τον Φώτη Κουβέλη, αλλά και την τρόικα. Αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον πρωθυπουργό, δήλωσε αισιόδοξος πως θα υπάρξει αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ