Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

«Ο Χριστόδουλος ευλόγησε τη δουλειά μου»

❱❱ Ο αγιογράφος Νεοκλής Αράπογλου μιλά στην «Εspresso» για το ιδιαίτερο στιλ του, που είχε κερδίσει και τον θαυμασμό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου
❱❱ «Με ενοχλούσαν τα αυστηρά και ανέκφραστα πρόσωπα, τα οποία δεν πρέπει να είναι ρεαλιστικά, σύμφωνα με τον κανόνα»Από τον
Θάνο Μακρογαμβράκη

Θεωρείται ένας από τους πιο περιζήτητους αγιογράφους της γενιάς του, με την τεχνική του να έχει αποσπάσει τον θαυμασμό και την ευλογία ακόμα και του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Μόλις ο f4 neoklis2μακαριστός ιεράρχης βρέθηκε πρώτη φορά μπροστά σε έργο του Νεοκλή Αράπογλου, αναφώνησε: «Μπράβο! Αυτή η ξεχωριστή μεικτή τεχνική μιλά απευθείας στις καρδιές των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει την καλύτερη επικοινωνία μετά του Θεού και των αγίων Του».

Τα λόγια αυτά αποτέλεσαν καλλιτεχνική «σφραγίδα» για τον νεαρό τότε αγιογράφο, καθώς εξακολουθεί να διατηρεί το ίδιο στιλ, που θέλει τα πρόσωπα των αγίων του να έχουν ανθρώπινη έκφραση.

«Στη σχολή έμαθα να εργάζομαι πάνω στην Κρητική Σχολή του Θεοφάνη και στη Μακεδονική του Πανσέληνου. Επηρεασμένος και από την Αναγέννηση, άρχισα να εφαρμόζω μεικτές τεχνικές» εξηγεί στην «Espresso» και προσθέτει: «Με ενοχλούσαν τα αυστηρά και
ανέκφραστα πρόσωπα, τα οποία δεν πρέπει να είναι ρεαλιστικά, σύμφωνα με τον κανόνα. Τελικά, έφτιαξα μια εικόνα και έπλασα τα πρόσωπα όπως εγώ τα φανταζόμουν, f3 neoklis3με τον φόβο μην κάνω κάτι άτυπο. Την έδειξα στον πνευματικό μου δάσκαλο και με παρότρυνε να συνεχίσω έτσι. Μάλιστα, μου είπε ότι στην αγιογραφία δεν υπάρχουν λάθη, όπως κι αν εκφραστεί κάποιος. Ετσι σχημάτισα το δικό μου στιλ, το οποίο συνεχίζω έως σήμερα, προσθέτοντας μικρές τεχνικές αναθεωρήσεις».

Αρκεί μια ματιά στα έργα του για να καταλάβει κάποιος τη διαφορετικότητα της τεχνικής που ακολουθεί, η οποία γεννά ποικίλα συναισθήματα.

Η γνωριμία

«Θέλω η εικόνα να επικοινωνεί μαζί μου. Να με μαλώνει, αλλά και να εκπέμπει αγάπη. Παντρεύω το νατουραλιστικό με το νοητό, έχοντας αυτό το αποτέλεσμα. Αυτό που θέλω να βγάζω στα έργα μου είναι η στιγμή που το θείο αγγίζει τη γη» αναφέρει και περιγράφει την πρώτη του γνωριμία με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο:

«Ως σήμερα θυμάμαι ότι ο μακαριστός Χριστόδουλος μας είχε επισκεφτεί ως τιμώμενο πρόσωπο σε μια έκθεση αγιογραφίας στην οποία συμμετείχα. Οταν βρέθηκε μπροστά σε ένα έργο μου, εντυπωσιάστηκε τόσο που ήρθε γρήγορα προς εμένα. Στάθηκε μπροστά στην εικόνα, την ευλόγησε και με παρότρυνε να συνεχίσω. Αυτό ήταν και η σφραγίδα μου ως προς το στιλ που θα ακολουθούσα».

«Αγγίζει την ψυχή μου»

Με την αγιογραφία ο Νεοκλής Αράπογλου ασχολείται από την ηλικία των 25 ετών, σε μια περίοδο που εργάστηκε δίπλα σε έναν λαϊκό αγιογράφο της εποχής για λόγους επιβίωσης. «Ως καλλιτέχνη με συγκινούν όλες f5 neoklis7οι τεχνοτροπίες. Στην αγιογραφία, όμως, δείχνω ιδιαίτερη συμπάθεια, γιατί εκτός της καλλιτεχνικής έκφρασης περιέχει το θείο, το ιερό, τον ψυχισμό. Με αγγίζει στην ψυχή, με αναστατώνει, αλλά και με ηρεμεί ταυτόχρονα. Γι’ αυτό νιώθω ιδιαίτερα συναισθήματα όταν καλούμαι να αγιογραφήσω σε θέματα όπως η Πλατυτέρα, ο Χριστός, ο Ιωάννης και οι Αρχάγγελοι. Μου προκαλεί ψυχογράφημα και με κάνει να αγαπώ τα πάντα, τους ανθρώπους, τα ζώα, τη φύση. Αλλωστε, αυτό ακριβώς δίδαξε και ο Χριστός, την αγάπη».

Με τη μεικτή τεχνική του ο Νεοκλής Αράπογλου έχει αγιογραφήσει αρκετούς ιερούς ναούς, ενώ πολλά έργα του βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές. Εκτός, όμως, από την αγιογραφία ασχολείται και με την κλασική ζωγραφική και έργα του ταξιδεύουν μέχρι τη Μέση Ανατολή!

«Είχα τη χαρά έργα μου να παρουσιαστούν στην έκθεση Index 2018 που έγινε στο Ντουμπάι. Η έκθεση αυτή έχει ξεχωριστό ρόλο στο design και παρουσιάστηκαν συμμετοχές που χαράζουν νέες τάσεις παγκοσμίως. Η συμμετοχή μου προέκυψε ύστερα από μια νέα συνεργασία με μεγάλη ελληνική εταιρία επίπλων υψηλής αισθητικής. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, γιατί ήδη τα πρώτα αποτελέσματα από τις συνεργασίες που προέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα είναι εξαιρετικά».

offer


{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Αντωνά – Σοϊλέδης: Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια

Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια ο Αρης Σοϊλέδης...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...