Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Χάρης Βεραμόν: Το θρίλερ 348 σελίδων με άλυτες αστυνομικές υποθέσεις

Ιδιωτικός ερευνητής, δημιουργός true crime σειράς ντοκιμαντέρ στο YouTube...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Η κόρη της Κιμ Καρντάσιαν και του Γουέστ κερδίζει 28.000 ευρώ για...

Η 10χρονη Νορθ Γουέστ, που στο πλευρό του διάσημου...

«Akis’ Food Tour»: Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια, Μαστοροχώρια

Το γαστρονομικό οδοιπορικό του Άκη Πετρετζίκη συνεχίζεται με ένα...

Προθεσμία 48 ωρών!

Η κυβέρνηση πιέζεται να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα εν όψει Eurogroup.

Δύο ημερών προθεσμία, μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης, δίνει ουσιαστικά η τρόικα στην κυβέρνηση προκειμένου να έχει κλείσει όλα τα μέτωπα που εκκρεμούν. Σε αυτά συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η κινητικότητα στο Δημόσιο, η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και το νέο χαράτσι στα ακίνητα. Η προθεσμία έγκειται στο γεγονός ότι για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, με παρόντα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, κι εκεί δεν αποκλείεται να τεθεί και το ελληνικό ζήτημα, παρά το γεγονός ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα. Κι όταν λέμε ότι θα πρέπει να έχουν κλείσει τα μέτωπα, εννοούμε ότι θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για κάθε ζήτημα που εκκρεμεί, κατόπιν συνεννοήσεως με την τρόικα.

Χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών μας είδαν τόσο τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, όσο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Δεν κλείστηκε ραντεβού όμως με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, καθώς από την Αγίου Κωνσταντίνου σημειώνουν ότι το κόμμα τους δεν κυβερνά, απλώς μετέχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα όπου συναποφασίζονται οι κατευθυντήριες γραμμές. Η άρνηση της ΔΗΜΑΡ φέρεται να ενόχλησε τον κ. Βενιζέλο, αφού πιστεύει ότι ο κ. Κουβέλης θέλει να αποφύγει το πολιτικό κόστος των όποιων αποφάσεων παρθούν.

Μετά τη 45λεπτη συνάντηση που είχε με την τρόικα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως ελπίζει να υπάρξουν λύσεις στα όρια του Συντάγματος και πως πρέπει να υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τη ΔΗΜΑΡ για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο με την κινητικότητα στο Δημόσιο. «Πρόκειται για θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση συνολικά» είπε χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά με αυτή τη δήλωση «άδειασε» τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη που προέρχεται από τις τάξεις της ΔΗΜΑΡ. Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, λίγο μετά τις 4.00 χθες το απόγευμα κρίθηκε σκόπιμο στη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών να βρίσκεται και ο κ. Μανιτάκης. Να θυμίσουμε ότι μόλις προχθές η Αγίου Κωνσταντίνου είχε κυκλοφορήσει ενημερωτικό σημείωμα (non paper) με το οποίο τόνιζε πως αντιτίθεται στην επιμονή για άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο, ζητώντας χαρακτηριστικά την εφαρμογή των νόμων και την προστασία του κράτους δικαίου. Αποκαλεί, δε, «αντιμεταρρυθμιστική» την πολιτική της τρόικας στη δημόσια διοίκηση.

Επί της ουσίας πάντως, η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να δείξει την πόρτα της εξόδου σε όλους τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους. Αρχικά θα απολυθούν μέχρι τον Ιούνιο 1.000 επίορκοι, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα φύγουν άλλοι 5.000. Συμφωνία φαίνεται ότι θα υπάρξει και στο ζήτημα της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν πολίτες προς το Δημόσιο. Ο διακανονισμός φαίνεται ότι θα «κλειδώσει» στις 48 μηνιαίες δόσεις. Οσον αφορά το νέο χαράτσι στα ακίνητα, κατά πάσα πιθανότητα θα προβλέπει οριζόντια μείωση του τέλους κατά 15%, με αποτέλεσμα τώρα να αναζητείται ο τρόπος για το πού θα βρεθούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ που δεν θα πάρει το κράτος από τη μείωση αυτή.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της ματαίωσης της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών. Οι 11.500 εργαζόμενοι της Εθνικής ζήτησαν μέσω των εκπροσώπων τους να μην αποκλειστούν από την ανακεφαλαιοποίηση οι παλαιοί μέτοχοι, στους οποίους συγκαταλέγονται και οι ίδιοι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...